NYKØBING: Det er et helt vanvittigt stort skridt at tage, men Steen Mortensen er klar.
Efter i 17 år at have ejet bageriet på Stubbekøbingvej i Nykøbing og levet med arbejdsuger på 80 timer, er det blevet tid til at drosle ned. Både for Lone, hans kone, og for ham selv.
- Det er blevet så moderne at finde en balance imellem arbejdsliv og privatliv. Men med en så lang arbejdsdag, har vi aldrig rigtig fundet den balance, forklarer han.
Forretningen sælger han til Philip Jensby, en tidligere kompagnon, som for fire år siden accepterede at overtage forretningen mod at kunne tage nogle år i København, lære en masse og tjene nogle penge. Og det har han gjort.
Philip Jensby, bagerJeg kan godt lide at gøre folk glade, og de bliver som regel glade af godt brød og kager.
- Så da Steen ringede til mig i april og sagde, at nu var det nu, så måtte jeg fortælle min arbejdsplads på Glostrup Parkhotel, at jeg var nødt til at gå, fordi jeg skulle købe et bageri, forklarer han.
En lang historik
Philip overtager forretningen allerede fra på søndag, hvorefter butikken er lukket i et par dage og genåbner torsdag 1. september. Kunderne vil dog ikke opleve de store forandringer i begyndelsen. Bageriet vil stadig gå under navnet "Steens Bageri", og sortimentet vil i grove træk være det samme. Man vil endda kunne skimte Steen Mortensen ved det store arbejdsbord bagerst i butikken.
- Philip har spurgt, om jeg ikke vil blive der i et stykke tid, og det vil jeg gerne. Jeg kommer også gerne klokken 2.30 og hjælper med at sætte ting i gang. Men det betyder, at jeg så kan gå hjem klokken 10 frem for at blive der til klokken 14. Og det vil blive en stor forskel, forklarer han.
Steen Mortensen, bagermester og ejer af Steens BageriDet er blevet så moderne at finde en balance imellem arbejdsliv og privatliv. Men med en så lang arbejdsdag, har vi aldrig rigtig fundet den balance.
Steen Mortensen og hans kone har overvejet salget af butikken igennem flere år. Det har ikke været en nem beslutning, for historikken med forretningen er lang. Lone har arbejdet i butikken fra 12-års alderen, hvor hendes søster ejede forretningen. I 1987 kom Steen Mortensen til og overtog som ejer for 17 år siden.
- Men jeg synes virkelig, at det er friskt, at der kommer en ung mand, der er klar til at drive stedet videre. Det har han sagt til mig i al den tid, vi har kendt hinanden, og nu er det tid.
En langsom forvandling
Philip Jensby kom i lære hos Steens Bageri for 13 år siden. På det tidspunkt havde han lært alt det basale fra sin far, der også var bager og drev Guldbageren i Vordingborg igennem 20 år.
- Egentlig vidste jeg ikke, hvad jeg skulle være, da jeg gik ud af efterskolen. Så min mor sagde, at hvis jeg ikke havde fundet ud af det, da sommerferien sluttede, skulle jeg være bager. Og så blev jeg bager. Jeg kan godt lide at gøre folk glade, og de bliver som regel glade af godt brød og kager, siger han.
Philip Jensby har en idé om, at nye varer i sortimentet skal indfases med tiden, men det behøver ikke at gå hurtigt. Derfor beholder han navnet på bageriet og det nuværende sortiment i begyndelsen.
- Når jeg har fået indført så mange nye ting, at det ikke længere er Steens bageri, så skifter jeg navnet. Men lige nu fungerer det jo fint, siger han og tilføjer, at han i sin tid i Glostrup blandt andet øvede sig i at lave surdejsbrød og croissanter til perfektion.