Annonce
Guldborgsund

Ulla vil testamentere sit hus til bæredygtighed

Store landbrug er blevet favoriseret. Nu er det de mindre og bæredygtige husmandssteders tur, mener Ulla Munksgaard. I et forslag til et projekt stiller hun sit eget hus til rådighed for at inspirere til energirigtig renovering og bæredygtighed. Målet er at få flere til at bosætte sig i på lokale husmandssteder. Privatfoto
Bygningskulturarv, bæredygtighed og bosætning kan gå hånd i hånd på Lolland-Falster. Det mener Ulla Munksgaard, der vil lade sit eget hus tjene som inspiration til det hele i et projekt under Realdania.

NYSTED:- Jeg er fraskilt og har ingen børn. Jeg kan ikke tænke mig noget bedre seniorprojekt end at bruge huset til gavn for efterverden.

Ordene tilhører Ulla Munksgaard. I øjeblikket holder hun ofte øje med Realdania-kampagnen Underværkers hjemmeside. Her kan hun følge med i, hvor mange der synes godt om hendes projekt "Bosæt Landdistrikterne."

Projektet går i al sin enkelthed ud på, at man i stedet for at støtte nedrivning af huse på Lolland-Falster, hellere skulle få dem energirenoveret og bosat af vor tids svar på husmændene. Ulla Munksgaard bruger selv ordet jordbrugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Statsgaranterede lån

Til inspiration for renoveringer med biologisk nedbrydelige materialer vil hun stille sit hus til rådighed. Men det er ikke alt. Grunden omkring skal også inspirere til mere biodiversitet i jordbruget.

Bosætningen vil komme, hvis man, som med husmandsstederne, kan tilbyde fordelagtige statsgaranterede lån til regenerative jordbrug, mener Ulla Munksgaard, der er klar til at testamentere sit hus til et slags museum for husmandssteder og inspirationssted for jordbrugere fra 2030.

Indtil videre mangler projektet 109 stemmer. Lander de inden 29. februar klokken 12, har i alt 500 personer stemt for, at en komité skal forholde sig til det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sejler og brænder

Huset, der er tale om, købte Ulla Munksgaard i 2006. Det er fra 1921 og blev i sin tid renoveret af en smedejernsmester. For dets beboer vejer bæredygtighed, bygningskulturarv og bosætning lige højt i projektet.

- Man kan jo bare se ud. Om vinteren sejler det og om sommeren brænder det. Vi skal have gjort noget ved klimakrisen og her kan der blive tale om en lokal handling.  Folk er simpelthen fremmedgjort overfor klimaforhandlinger, der sander til i Folketinget. Der skal konkrete handlemuligheder til, i stedet for de her abstrakte slagsmål.

Man kan jo bare se ud. Om vinteren sejler det og om sommeren brænder det. Vi skal have gjort noget ved klimakrisen og her kan der blive tale om en lokal handling.  Folk er simpelthen fremmedgjort overfor klimaforhandlinger, der sander til i folketinget

Ulla Munksgaard

For at komme i den retning, skal det ikke bare handle om husrenovering. Der vil skulle opkøbes jord omkring husmandsstederne, så det kan blive bæredygtigt dyrket.

Hvem er dét, du forestiller dig har tiden og lysten til at blive jordbruger?

- Der er mennesker nu, der sparer op og bruger perioder af deres liv på at have mere tid. Ikke tid til at gå på cafe, men på naturen.  De bliver trætte af de høje huslejer og så skal der være muligheder i landdistrikterne. Jeg kan godt forestille mig, at københavnerne i stigende grad sælger boliger og får et overskud, de kunne investere her. Stress og mistrivsel fremmer ikke livet. Ligesom gift i naturen ikke gør det.

Og hvad skal de arbejde med?

- For det første skal de arbejde mindre og mere foregår alligevel foran en skærm. Det kan vi gøre hjemmefra, lærte coronatiden os. Så tager det altså heller ikke så lang tid at pendle ind. Det tror jeg nok, folk kan finde en løsning på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et startskud

At der allerede findes udstillingshuse vedrørende bæredygtigt byggeri i Danmark, er Ulla Munksgaard godt klar over.

- Men det her projekt går mere direkte på noget lokalt. Husmandsstedernes historie på Lolland-Falster, kan kun fremmes ved, at sådan et hus står her og er renoveret her også.

Hvis kampagnen Underværker vil støtte op om Ulla Munksgaards forslag er det et startskud. Flere andre fonde vil også blive søgt.

Økonomi i projekt "Bosæt Landdistrikterne"

  • Samlet budget: 5.000.000 kroner.
  • Ansøgt beløb: 1.200.000 kroner.
Undervaerker.dk  • Store landbrug er blevet favoriseret. Nu er det de mindre og bæredygtige husmandssteders tur, mener Ulla Munksgaard. I et forslag til et projekt stiller hun sit eget hus til rådighed for at inspirere til energirigtig renovering og bæredygtighed. Målet er at få flere til at bosætte sig i på lokale husmandssteder. Privatfoto
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Sport

Claus Jensen: Vi skal lære af de her perioder

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder