Annonce
Guldborgsund

Strides om otte meter hegn: Det kan koste dem 3000 om ugen

Kirsten Wulff og Per Dwinge har tænkt sig at tage en afhøring hos politiet for at tage deres sag omkring indhegningen af deres ejendom med kig til Nysted Havn. Privatfoto
Cirka otte meter hegn, som vel at mærke ikke er et stakit, er i centrum for en sag mellem kommune og to husejere, der er inviteret til afhøring hos politiet for at afgive forklaring. De er således nu sigtet i en sag, som i sidste ende kan ende med bøder på 3.000 kroner om ugen.

- Vi føler, det er blevet en principsag, især når vi som borgere netop har opfyldt præcist det, der står i lokalplanens bestemmelser.

Sådan lyder det fra Kirsten Wulff. Hun er sammen med Per Dwinge det husejerpar, som for nylig modtog en henvendelse fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi med baggrund i en sag fra Guldborgsund Kommune med anmodning om afhøring og sigtelse af i husejerparrets verserende sag om overtrædelse af planloven.

Vi kan forstå, at man skal kunne kigge igennem hegnet og ind på vores grund. Det er åbenbart sagens kerne.

Kirsten Wulff, husejer i Nysted

Ikke lovliggjort

Af henvendelsen fremgår det, at parret ikke har lovliggjort opsætningen af et i forhold til lokalplanen ulovligt plankeværk på adressen Skibsbrostræde 4.

- Vi har ansøgt om dispensation. Efterfølgende er der så kommet synsninger og betragtninger ind, som vedrører den private ejendomsret, og giver grundlag for politianmeldelse og sigtelse med deraf afledt afhøring. Det er for os at se helt ude af trit med almindelig fornuft, mener Kirsten Wulff.

Om lovgrundlaget

  • Ejendommen Skibsbrostræde 4 i Nysted er som nærområdet i øvrigt omfattet af Lokalplan 132 for Nysted.
  • Lokalplanens paragraf 9.1.5 specificerer, at hegn mod sti, naboskel og offentlige arealer kun må etableres med byrådets særlige tilladelse. Hegn må ikke overstige 1,8 meter.
  • Lodretstillede brædder i stakit, plankeværk, murværk og levende hegn kan forventes godkendt.
Artiklen fortsætter efter annoncen

Modtog anmeldelse

Baggrunden for den verserende sag om et hegn er, at Guldborgsund Kommune fra Nysted Facaderåd den 28. marts 2022 modtog en anmeldelse om, at der på ejendommen Skibsbrostræde 4 er "bygget nyt hegn mod vej".

Artiklen fortsætter under billedet...

Et stakit er ikke det samme som et hegn, og derfor danner ejendommen Skibsbrostræde 4 i Nysted nu rammen om en sag om at overholde lokalplanens bestemmelser. Foto: Kim Møller Pedersen

Kommunen har efterfølgende ved besigtigelse på adressen den 7. april samme år konstateret, at der er bygget hegn på grundens sydvestlige del, det vil sige mod vejene Skibsbrostræde samt Strandvejen. Hegnet har udseendet af massive vandretstillede planker, og kommunen "iagttager på billedmateriale fra sidste år", som det hedder i anmeldelsen, at der tidligere på førnævnte sted var et cirka halvandet meter højt plankeværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad med brænde?

- Vi kan forstå, at man skal kunne kigge igennem hegnet og ind på vores grund. Det er åbenbart sagens kerne. Men hvad hvis vi nu havde stablet brænde langs hegnet inde på vores grund? Det var der nok ikke blevet sagt så meget til, så jeg forstår ikke, hvorfor en så lille sag om et hegn skal udvikle sig på den måde. Man kunne også have givet os en dispensation, mener Kirsten Wulff.

Guldborgsund Kommune vurderer i øvrigt, at dagbøder er den eneste måde at opnå fysisk lovliggørelse på i forhold til sagen fra Skibsbrostræde, da enkeltstående bøder i lignende sager i praksis lovliggør ulovlige forhold, da der ikke kan idømmes bøder for samme forseelse flere gange. Kommunen vil således begære tvangsbøder (ugebøder) svarende til laveste sats, som er 3.000 kroner pr. uge.

Byplanlægger Christian Broen fra Plan & Trafik ved Center for Teknik & Miljø i Guldborgsund Kommune, kalder sagen "rigtig ærgerlig:"

-  Al dialog er forsøgt og ophørt, og sagen har også været inde og vende i Planklagenævnet. Men tilbage står, at man skal kunne kigge igennem et stakit, som ikke er et hegn eller plankeværk. Kommunen har ikke givet tilladelse til at etablere nyt hegn, og det er derfor i strid med lokalplanen, siger Christian Broen, der er kommunens sagsbehandler på hegnsagen fra Skibsbrostræde

  • Kirsten Wulff og Per Dwinge har tænkt sig at tage en afhøring hos politiet for at tage deres sag omkring indhegningen af deres ejendom med kig til Nysted Havn. Privatfoto
  • Et stakit er ikke det samme som et hegn, og derfor danner ejendommen Skibsbrostræde 4 i Nysted nu rammen om en sag om at overholde lokalplanens bestemmelser. Foto: Kim Møller Pedersen
Annonce
Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Annonce
Annonce
112

Afsløret ved færgen: Bæltetaske førte til opsigtsvækkende fund

Lolland

Frygter store konsekvenser: - Det er nogle helt uhyrlige besparelser

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

112

Bedsteven til 33-årig tiltalt for Meng-drab: Det plejede vi at lave sammen

Nykøbing

Nu kan du få leveret joints hjemme hos dig selv

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Gedser

Frustreret over manglende svar: Vi er klar til at gå langt

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Lokal nyt

Sænker lokale elpriser igen: Så meget er de faldet siden energikrisen

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

Erhverv

Det koster at åbne nyt: Millionunderskud i første regnskab

Lolland

Kommer med opfordring til konge-besøg på Lolland: - Det er kæmpestort

Politik

Regeringen vil booste iværksætteri med lempet skat og mere kapital

Annonce
Annonce
112

Grotesk udvikling i sag om kollegie-knivstik

112

Udsat for vold i tog af kvinde fra Falster

Indland

Regeringen vil kræve beredskabsplaner i over 200 virksomheder

Guldborgsund

Byrådsmedlem skifter til nystiftet liste: - Vi er til for borgerne

Lolland

Lukker projekt: Det kan de fandeme ikke være bekendt

Sport

Lokal skytte på vej til Para-OL i Paris

112

Det blev en dyrere tur til Danmark end planlagt