NYKØBING: Et storstilet projekt om at bygge op til 600 boliger på en mark mellem Pandebjergvej og Ny Kirstineberg Gods har mødt udfordringer.
For ikke nok med at 33 borgere har sendt et høringssvar med kraftige indsigelser mod at gennemføre byggeriet, og 321 personer har skrevet under på indsigelserne, så har også flere offentlige institutioner sendt kritiske høringer mod projektet. Og det udfordrer kommunens ønske om en hurtig vedtagelse af planen.
Åse Irminger, Danmarks Naturfredningsforening, i et høringssvarVi vil kraftigt opfordre kommunen til at overholde sine egne udpegninger.
Èn af de institutioner, der har reageret på projektet, er Danmarks Naturfredningsforening.
- Vi vil kraftigt opfordre kommunen til at overholde sine egne udpegninger, lyder det som en reaktion på, at Guldborgsund Kommune i sin eksisterende kommuneplan udpeger netop området nord for Pandebjergvej som bevaringsværdigt landskab og et værdifuldt kulturlandskab på baggrund af Ny Kirstineberg Gods og det omliggende herregårdslandskab.
Bør slettes fra planen
Hos Museum Lolland-Falster er Bjørnar Måge og Louise Sebro, der har underskrevet høringssvaret, bekymrede over byggeri så tæt op mod herregården.
Museum Lolland-Falster i et hørinssvarVi vil derfor kraftigt anbefale, at den foreslåede udbygning slettes fra planen.
- Med det nuværende åbne land omkring herregården understøttes den som netop en del af det værdifulde herregårdslandskab, der er så væsentligt for Falster. Ved byggeri vil adkomstvejen blive en del af byen, og det foreslåede byområde vil de facto indlemme herregården i byen.
I lokalplanen ønsker Guldborgsund Kommune at tillade byggeri i op til 18,5 meters højde på området. Men museumsinspektørerne påpeger, at selv byggeri op til 8,5 meter i højden tydeligt vil kunne ses fra Nykøbing og dermed indkredse godset og begrænse de landskaber, der tydeligt hører til.
- Vi vil derfor kraftigt anbefale, at den foreslåede udbygning slettes fra planen, skriver de.
Behovet er uklart
Også Miljøstyrelsen forholder sig i en indsigelse kritisk over byggeriet på et bevaringsværdigt landskab. I sit indlæg lyder det fra styrelsen:
- Kommuneplaners retningslinjer for bevaringsværdige landskaber (skal) udformes, så de som udgangspunkt friholder bevaringsværdige landskaber for ny bebyggelse og anlæg, idet disse vil forringe de mest karakteristiske og oplevelsesrige landskaber.
Samtidig mener Miljøstyrelsen ikke, at Guldborgsund Kommune har redegjort for, at der er et stærkt behov for at bygge nye boliger på området. Således falder indsigelsen først, når kommunen med henvisning til en befolkningsprognose kan godtgøre, at der er behov for de nye boliger, og hvor mange boliger, man forventer at skulle opføre på området.
Kommuneplan træder vande
Hos Danmarks Naturfredningsforening mener Åse Irminger, der har skrevet under på høringssvaret, at byen på fineste vis afrundes mod nord af et herregårdslandskab, og at kommunen bør holde fast i udpegningen.
- Endelig vil det være trafikalt uoverskueligt med 5-600 boliger på det sted, uden at der samtidig planlægges med nye veje til og fra området, skriver hun.
Og det efterlader Guldborgsund Kommune i en svær situation.
Flere punkter i kommuneplanen har modtaget indsigelser fra staten, og Miljøstyrelsen fastholder ifølge kommunens administration sin indsigelse til Ny Kirstineberg-projektet. Dermed er det ikke muligt at godkende kommuneplanen for nu.