Annonce
Butikslukning

Voldsomt udfordret: - Det er ramt af "den perfekte storm"

Dametøjsforretningen Dress i Nygade er en af de forretninger, der har ophørsudsalg. Men måske skal det i fremtiden være muligt at lave butikslejemål i eksempelvis Nygade om til boliger i stedet. Foto: Jakob Poulsen
Både Business Lolland-Falster, Guldborgsund Kommune og Vores Nykøbing er opmærksomme på de mange butikslukninger, som har ramt Nykøbing på det seneste.

NYKØBING: Den seneste tids udvikling med en række butikslukninger i Nykøbing bliver fulgt tæt af både erhvervs- og cityforeningen Vores Nykøbing, erhvervsudviklingsorganisationen Business Lolland-Falster og Guldborgsund Kommune.

Hos Business Lolland-Falster har man konkret besluttet at oprette et tilbud om gratis rådgivningshjælp til lokale forretningsdrivende om optimering af deres forretninger.

- Det gælder ikke kun for Nykøbing, men på hele Lolland-Falster. Vi sender et tilbud ud inden længe til alle byer. Vi rådgiver og hjælper jo i forvejen alle typer af lokale virksomheder, men lige nu har vi en branche med et særligt behov, som vi har målrettet nogle løsninger til. Man kan bare ringe til os, fortæller Business Lolland-Falsters administrerende direktør, Mikkel Wesselhoff.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han bemærker i øvrigt, at det ikke kun er detailhandlen i Nykøbing, men over hele landet, der er voldsomt udfordret for tiden.

En "perfekt storm"

- Overordnet set står detailhandlen i hele Danmark i en "perfekt storm", hvor man både er ramt af vigende forbrug, inflation, stigende renter og stigende huslejer. Og samtidig kan vi se, at der er flere pakkeudleveringssteder, der har firdoblet antallet af udleverede pakker. Det fortæller om et ændret forbrugsmønster, hvor nethandel fylder mere og mere, siger Mikkel Wesselhoff.

I erhvervs- og cityforeningen Vores Nykøbing erkender formand Jan Koch, at man er udfordret, men han påpeger også, at det ikke er skidt alt sammen.

Det er også svært at drive forretning udenfor hovedstrøget.

Jan Koch, formand, Vores Nykøbing

- Når man læser avisen, lyder det jo slemt, og det er også alvorligt for detailhandlen. Men vi har også rigtig mange medlemmer, som synes, at de har haft en okay december.

- Der vil altid være forretninger, der åbner eller lukker - det er en naturlig udvikling. Lige i øjeblikket har vi mange, der lukker, men jeg ved, at Business Lolland-Falster arbejder hårdt på at få nye forretninger hertil.

- Men det er en udfordring at drive detailhandel, så man skal være fremme i skoene, og det er der måske nogle, der er bedre til end andre. Det er også svært at drive forretning udenfor hovedstrøget (Jernbanegade, Østergågade og Torvet, red.), men det er jo den enkeltes beslutning, hvor man vil lægge sin forretning, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan blive til boliger

En af måderne til at modvirke, at antallet af tomme butikslokaler stiger, kan være at samle forretningerne i de gader, hvor handlen trives bedst.

- Vi så gerne, at lokalplanen blev ændret, så man kunne få lov at omdanne butikslokaler i nogle af sidegaderne - for eksempel Langgade - til boliger, siger Jan Koch.

Nogenlunde samme holdning har man i Business Lolland-Falster - ikke bare for Nykøbing, men også for de øvrige lokale handelsbyer.

- I samarbejde med handelsstandsforeningerne og kommunerne skal vi kigge på byerne og den måde, vi har organiseret dem på. For når markedet ændrer sig så meget, så må man tilpasse sig, og der kunne byfortætning (at koncentrere butikslejemål i færre gader, red.) være et klogt greb at overveje, anfører Business Lolland-Falsters administrerende direktør, Mikkel Wesselhoff.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Centrer handelsstrøg

I Guldborgsund Kommune er man umiddelbart positivt stemt overfor tanken om at ændre lokalplanen for bymidten i Nykøbing, men det er ikke noget, der ligger lige rundt om hjørnet, fortæller erhverv- og udviklingschef Christian Smith.

- Det lyder rigtigt i vores ører, og det er også noget, vi drøfter i vores partnerskabssamarbejde med Vores Nykøbing og Business Lolland-Falster. Vi har brug for at centrere handelsstrøget i byen, for det kan være med til at give noget mere flow og handel. Vi vil gerne prøve at koncentrere butikkerne omkring hovedstrøgene Jernbanegade, Østergågade og Torvet og med en rundgang ad Langgade, Store Kirkestræde og Rådhusstræde, fortæller Christian Smith.

- Men vi er lidt presset på kapacitet i forhold til at etablere nye lokalplaner, så det er ikke noget, vi bare lige gør, tilføjer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stadig en god handelsby

Både Christian Smith og Mikkel Wesselhoff er dog enige om, at Nykøbing stadig er en god handelsby.

- Vi ser heldigvis, at der også er mange forretninger, som klarer sig godt, og der er stadig mange forbrugere, som handler lokalt og bakker op om de lokale virksomheder, påpeger Mikkel Wesselhoff.

- Jeg synes stadig, at vi har en ret stærk handelsby, som vi kan være stolte af, selvom der er nogle forretninger, der er udfordret, siger Christian Smith.

  • Dametøjsforretningen Dress i Nygade er en af de forretninger, der har ophørsudsalg. Men måske skal det i fremtiden være muligt at lave butikslejemål i eksempelvis Nygade om til boliger i stedet. Foto: Jakob Poulsen
Annonce
Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Syg svane gjorde Tania urolig: - Den opførte sig fuldstændig vanvittigt

112

Personbil påkørte anden bil: Lige efter røg lastbil ind i dem begge

Sport

Skadesramte NFH pressede formstærke Ikast

Lolland

En sidste fest for konkursramte elever

Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Lokal nyt

Pengeregn over Lolland-Falster: Kvart milliard udbetalt

Lokal nyt

Drukner i vand: - Kan ikke huske noget lignende

Erhverv

Kan koste tusindvis af arbejdspladser, vurderer ekspertgruppe

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Royal Run

Helt særligt, at kongen løber Royal Run i Fredericia netop i år: - Virkelig en appelsin i turbanen

Sport

TSØ-talenter viste sig flot frem: - Det er helt fantastisk

Sport

Stort drama i Maribo: Scorede afgørende mål i sidste minut

Politik

Tudetosset med afgifter, mener Susie Jessen

112

Afsløret efter færgetur: En palet af stoffer gemt i bilen

Indland

Medier: Udvalg vil anbefale afgift på højst 750 kroner per ton CO2

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Først skiftede hun parti og postnummer, nu vil hun stille op til kommunalvalget

Sport

Ole Jakobsen blev på bænken

Indland

Overenskomst sikrer ansatte i regioner lønstigning i april

Kultur

Kongen debuterer i Fredericias Royal Run: Flere brikker er faldet på plads nu - men der mangler et par store

112

Voldtægtsforsøg, trusler og psykisk vold: Nu fremstilles sigtet mand i grundlovsforhør

Maribo

Kraftig støj generer Barbara: Tung trafik buldrer gennem landsby

Guldborgsund

Afdød russer hyldes på lokal strand