D-vitaminmangel kan let undgås ved at spise fødevarer tilsat små mængder D-vitamin, viser nyt forsøg.
Danskere, der får for lidt d-vitamin om vinteren, kan ved at drikke mælk og spise brød beriget med mindre doser D-vitamin sikre sig tilstrækkeligt af det vigtige vitamin.
Det viser en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har gennemført blandt en stor gruppe familier.
D-vitamin fås normalt gennem kosten og dannes i huden i sommerhalvåret. Men danskerne får generelt for lidt D-vitamin gennem kosten, og vores D-vitaminniveau falder om vinteren på grund af den manglende sol.
DTU Fødevareinstituttet har derfor i et forsøg med cirka 200 familier undersøgt om det normale fald i D-vitaminniveauet om vinteren kan undgås ved at drikke mælk og spise brød beriget med D-vitamin.
- Og det kan det. Både børn og voksne, der havde fået beriget mælk og brød, havde et tilfredsstillende D-vitaminniveau ved forsøgets afslutning i foråret 2011, siger seniorforsker Lone Banke Rasmussen fra DTU Fødevareinstituttet.
Til gengæld faldt D-vitaminniveauet hos de deltagere i undersøgelsen, som ikke fik beriget mælk og brød, så en del af dem havde marginal D-vitaminmangel ved slutningen af forsøgsperioden.
Ifølge forsøget er det mere end hver tiende dansker, der ender med D-vitaminmangel om vinteren.
- Vi var på forhånd i tvivl om, der er en effekt ved at berige fødevarerne med vitamin, fortæller Lone Banke Rasmussen, og fortsætter:
- Men når der er det, så er det måske bedre at forebygge mangel ved at tilsætte beskedne mængder vitaminer til fødevarer, end at folk selv går og tage store doser af kosttilskud med ukendt effekt, siger Lone Banke Rasmussen.
Både brødindustrien og mejeribranchen har vist interesse for at berige fødevarer med D-vitamin.
De medvirkende 200 familier i forsøget omfattede knap 800 børn og voksne.
I seks måneder i løbet af vinteren 2010-2011 skulle de erstatte deres normale indtag af mælk og brød med beriget mælk og brød, som de fik udleveret gratis gennem tre dagligvarebutikker i lokalområdet.
/ritzau/