Dansk Industri ser med stor skepsis på de nye kostråd, som Fødevarestyrelsen præsenterede tirsdag.
Sammen med Dansk Fødevareinstitut på DTU og fødevareminister Karen Hækkerup (S) fik danskerne tirsdag 10 nye og opdaterede spisevejledninger.
Men på trods af ministerens udtalelse om, at kostråd til hverdagens forbruger ikke skal være tung og utilgængelig, mener chefkonsulent i DI Fødevarer Mette Peetz-Schou, at kostrådene stadig ikke rammer den gængse fødevareforbruger.
- Kostrådene er et ideal for de mest sundhedsinteresserede, men langt fra de kostvaner de fleste af danskerne har. Derfor er det helt centralt, at rådene møder os i øjenhøjde. Det har vi stadig til gode at se, siger hun.
En af de markante ændringer i kostrådene er, at man for første gang anfører en afmålt mængde af kød. Det anbefales, at man maksimalt indtager 500 gram magert kød fra okse, kalv, lam eller svin per uge.
Såfremt de 10 kostråd følges, kan man ifølge Fødevarestyrelsen mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, kræft, type 2-diabetes, og at flere og flere bliver overvægtige eller svært overvægtige.
Men Mette Peetz-Schou efterspørger belysningen af mere konkrete mangler i danskernes ernæring.
- For eksempel er D-vitaminmangel udbredt i den danske befolkning.
- Derfor er det dybt problematisk, at kostrådene ignorerer den kendsgerning og de udfordringer, der ligger i at sikre et tilstrækkeligt indtag af vitaminer og mineraler. Det er ikke nok bare at skrive, at vi skal spise mere fisk, siger hun.
Det er otte år siden, at danskerne sidst fik nye kostråd.
/ritzau/