Myndighederne advarer om smittefare fra kloakvand efter skybruddet i København. Men ingen er blevet syge.
Kloakkerne i Storkøbenhavn løb over under det voldsomme skybrud i weekenden - og derfor advarer Fødevarestyrelsen, Naturstyrelsen og Sundhedsstyrelsen om forurening af fødevarer.
Men alt tyder på, at københavnerne går fri af smitten med colibakterier, campylobacter, salmonella og de andre sygdomme, der er i kloakkernes spildevand.
- Vi har ikke hørt om noget og forventer heller ikke, at der sker det store. Solen skinner og får det meste til at tørre, så jeg tror, det er overstået, siger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.
Der går normalt to til tre dage, fra man er smittet, til sygdommen bryder ud med blandt andet diarré, og derfor er faren så småt drevet over. Erfaringen viser dog, at det tager et par dage yderligere, før folk kontakter lægen.
- Det er klart, at vi holder øje med situationen, men der er ikke nogen grund til at være bekymrede, siger han.
Grøntsager og andre fødevarer uden emballage skal smides ud, hvis det har været i kontakt med kloakvand, mens dåser, vinflasker og andre fødevarer med emballage skal rengøres og desinficeres, oplyser Fødevarestyrelsen.
- Vi har fået ekstraordinært mange henvendelser fra virksomheder om, hvordan de skal håndtere fødevarer, siger udbrudskoordinator Morten Lisby.
- Desuden har vi været på en tilsynsrazzia på steder, hvor vi har haft mistanker - og heldigvis ser det ud til, at de besøgte pizzeriaer til kantiner har kasseret og rengjort fødevarerne i det fornødne omfang, siger han.
Kloakvandet er især farligt, fordi alle de smitstoffer fra danskere, som er syge med et eller andet, kommer ud gennem diarré og ud i kloakken, fortæller han.
- Det er lige fra salmonella til hepatitis - og hvis de kommer ind i et lokale med fødevarer, kan de forurene dem direkte eller gennem luften, siger Morten Lisby.
/ritzau/