Annonce
Indland

Skib med atomaffald måske forbi LF

Et svensk skib lastet med 4,8 ton atomaffald passerer muligvis forbi Lolland-Falster natten til søndag på vej mod England. Danske kommuner ikke orienteres ikke på forhånd om transporten.

Kaptajnen ombord på omstridte atomaffalds-fartøj "Atlantic Osprey" afgør helt alene, hvilken rute han vil vælge, når han natten mellem lørdag og søndag når frem til dansk farvand med 4,8 tons atomaffald fra forsøgsreaktoren Studsvik syd for Stockholm.

- Det, vi ved, er, at "Atlantic Osprey" formentlig afsejler fra Studsvik ved fire-tiden fredag eftermiddag, og at det vil tage 30-35 timer, inden skibet er fremme ved indsejlingen til de danske bælter, siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder hos Greenpeace, til Helsingør Dagblad.

- Hvad, vi ikke ved, er, om kaptajnen vælger at gå op gennem Øresund eller Storebælt, men han ville da være godt dumt, hvis han vælger Øresund, hvor skibet skal passere tæt forbi København.

På vejen til Studsvik gik "Atlantic Osprey" ned gennem Øresund. Lørdag først på aftenen passerede det tomme atomaffaldsskib Kronborg, og ved ni-tiden mandag formiddag lagde det til kaj i Studsvik omgivet af aktivister i gummibåde fra Greenpeace.

Flere af bådene blev beslaglagt af svensk politi og blev først leveret tilbage til Greenpeace efter, at atomaffalds-fartøjet lå fortøjret. Hvorvidt Greenpeace vil følge efter for at gøre forsøg på at forhindre "Atlantic Osprey" i at gå ind i de smalle danske farvande, ønsker Haaland ikke at sige noget om.

De 4,8 tons atomaffald skal sejles til bearbejdning på det engelske atomanlæg Sellafield, der også ejer "Atlantic Osprey". Der findes et andet transportskib, som har dobbeltskrog og et bedre beredskab mod terrorangreb, og Kimo (de europæiske kommuners miljøorganisation) har protesteret imod, at dette skib ikke bliver anvendt til transporten.
- Vi er imod, at man ikke anvender den bedst mulige teknik, når der nu findes et bedre skib til opgaven, siger næstformanden i Kimos svenske afdeling, Lars Thunberg, der også er formand for miljønævnet i Helsingborg, til Helsingborgs Dagblad.

Transporten er bestilt hos Sellafield af atomkraftstationen Studsviks datterselskab Svafo. Svafo skal underrette den svenske Kystbevogtning og Rigskriminalpolitiet om tidspunktet for transporten, og den rute skibet vil tage.
- Det er Rigskriminalpolitiets opgave at underrette videre til kommunerne langs ruten, forklarer regionsinspektør i den svenske kystbevogtning, Robert Primus, til Helsingør Dagblad.

Mindst lige så mange kommuner er danske som svenske langs "Atlantic Ospreys" rute fra Studsvik ud i Vesterhavet, men ingen af dem er blevet informeret om weekendens atomaffalds-transport.
- Jeg har forhørt mig overalt, og på hele teknisk forvaltning er der ingen, der kender noget til, at vi skulle være blevet informeret, siger Charlotte Rabech fra Helsingør Kommune.
- Vi vil ringe til Beredskabsstyrelsen for at høre, hvad det er, der skal foregå.

Brandinspektør ved Nordsjællands Brandvæsen, Per Andersen, har heller ikke før Helsingør Dagblads henvendelse haft kendskab til, at et atomaffaldsskib skal passere enten kommunerne langs Øresundskysten eller kommunerne langs Storebælt alt efter, hvad kaptajnen i sidste øjeblik bestemmer sig for.
- Jeg har nu kontaktet Beredskabsstyrelsen, og de har klart og kort sagt, at det skal vi ikke bekymre os om, for det havde de helt styr på.

Sikkerheds-bestemmelserne er åbenbart strammere i atomkraftlandet Sverige end i ikke-atomkraftlandet Danmark.
- Statens Institut for Strålebeskyttelse er blevet informeret om transporten af de svenske myndigheder, og beskeden er gået videre til os, fortæller informationsmedarbejder i Beredskabsstyrelsen, Peter Tranum Hansen, efter at have forhørt sig i sagen - Det er en fuldstændig normal procedure.

I Sverige skal kommunerne langs de ruter, hvor der transporteres atomaffald, underrettes.
- Det er ikke standard hos os. Vi underretter ikke kommunerne. - Vi anser transport af atomkraftaffald som fuldstændigt ufarlig, og kun hvis der sker noget, underretter vi kommunerne, siger Tranum Hansen.




Annonce
Indland

Kunstig intelligens kan hjælpe læger med at opdage brystkræft

Indland

Aftaler med naboen er med til at forhindre indbrud i ferien

Annonce
Annonce
112

10-årig hjalp kraftigt blødende mand: - Han er en hverdagshelt

Lægehus lukker

Regionspolitiker: Førsteprioritet er at finde en læge der vil overtage praksis

Sport

Kaptajnen bliver på broen mindst et år mere - til tirsdag

Kultur

Hjerteproblemer holder Lisbet Dahl ude af Tivolirevyen

Guldborgsund

Var engang landets største: Nu åbner de i gammel grisestald

EM i fodbold

Vildt mange skal til Tyskland: Nu tager Scandlines konsekvensen

Sport

Stort problem løst - NFH henter målvogter i Champions League-klub

Sport

Stor interesse for Mark O.-stævne: - Fænomenalt

Vejret

DMI skruer op: 30 grader på Lolland

Udland

Nu er det afgjort: Her er Natos næste generalsekretær

Indland

Aftaler med naboen er med til at forhindre indbrud i ferien

Sport

Danmark slider sig videre ved EM med nervøs nulløsning

Lolland

Kø udenfor: 890 gæster indenfor på tre timer

Nakskov

Spektakulært syn: Kan ses og høres på lang afstand

Indland

Kunstig intelligens kan hjælpe læger med at opdage brystkræft

Annonce
Annonce
Lægehus lukker

Har ikke gjort deres arbejde: - Jeg er meget bekymret for fremtiden

Lokal nyt

Danmarks grønneste strøm trækker investeringer til Lolland-Falster

Politik

Messerschmidt trækker DF ud af klimalov efter aftale om CO2-afgift

Trafik

Flere problemer i travl tunnel: Men en enkelt opmuntring på vej

Lægehus lukker

"Katastrofe" og "fuldkommen vanvittigt:" Conny ked af chokerende lukning

Lolland

Godt nyt om Knuthenborgs forsvundne dino

Udland

Flere dræbte under voldsom demonstration i Kenya