Undervisningsministeriet har afsat to millioner kroner til at etablere et netværk.
Hvor kommer maden fra? Og hvad er kvalitet? Det er blot to af mange spørgsmål som Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri ønsker, at børn og unge skal blive klogere på.
Derfor har ministeriet nu sammen med Undervisningsministeriet afsat to millioner kroner til at etablere et netværk, der skal sikre udbredelsen af skolehaver i hele landet.
I organisationen Haver til Maver har bestyrelsesformand og stifter, Søren Ejlersen, svært ved at få armene ned af begejstring.
- Det har jeg drømt om i 20 år. To millioner virker måske som et latterligt lavt beløb, men det har ufattelig stor symbolsk betydning for børns sanseapparat og fremtidig viden om mad, landbrug og grøntsager.
- Det er eminent, og det er starten på et fantastisk arbejde, vi har foran os, siger Søren Ejlersen.
Målet med netværket, som løber indtil udgangen af 2014, er at få flere kommuner og skoler til at arbejde med skolehaver. Selve udgifterne til at etablere dem, er så for egen regning.
Fødevareminister Karen Hækkerup (S) vurderer, at de såkaldte grønne læringsrum vil være med til at gøre børn og unge i alderen 0-15 år klogere på naturen.
- Det giver plads til at lære på en anden måde med nysgerrighed og kreativitet, og så lærer børnene noget om, hvor råvarerne kommer fra, siger ministeren i en pressemeddelelse torsdag.
Direktør Judith Kyst fra initiativet Madkulturen, som skal administrere det nye skolehave-netværk, er imponeret over den store interesse for fænomenet.
- Der er virkelig kommet gang i skolehave-bevægelsen. Haver til Maver er den stærke aktør. Men der er også alle mulige andre tiltag derude. Og vi skal binde det hele sammen og gøre den her bevægelse stærkere, siger direktøren.
Haver til Maver har allerede været med til at etablere skolehaver i flere kommuner som Odense, Gribskov og Ringsted. Derudover er organisationen i gang med at hjælpe andre kommuner.
- Der er 40 kommuner på vores netværksliste, som gerne vil have hjælpe til at finde vej til, hvordan man gør rent praktisk, siger Søren Ejlersen.