Hver fjerde dropper morgenmaden. Og hver anden spiser morgenmad alene. Skidt for sundheden, siger ekspert
Stadig flere danskere springer morgenmaden over, fordi de ikke har tid. På bare tre år er antallet steget fra 28 til 41 procent.
Det viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov.
- Vores liv i dag er præget af fleksibilitet og selvrealisering. Vi skal være fleksible i forhold til arbejde, familie og venner, og så skal vi også realisere os selv. Det smitter i høj grad af på morgenerne, siger sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal fra Fremtidsforskeren.
Dermed bliver den rolige morgenstund, hvor kernefamilien spiser sammen, stadigt sjældnere.
Undersøgelsen viser da også, at selvom otte ud af 10 danskere spiser morgenmad hjemme, så spiser hver anden morgenmad alene, selvom de bor sammen med partner eller børn.
I stedet indtages morgenmaden typisk foran tv eller computer.
- Men når vi spiser i ikke bevidst-tilstand foran en skærm, er der større fare for, at vi ikke opfatter, hvad og hvor meget vi spiser, siger ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen fra professionshøjskolen Metropol og fortsætter:
- I kampen mod danskernes stigende overvægt er der voksende fokus på, at når vi ikke er opmærksomme på smagsoplevelser, bliver vi måske heller ikke naturligt mætte og risikerer lettere at overspise.
Undersøgelsen viser også, at færdigproducerede fødevarer bliver stadig vigtigere i valg af morgenmad.
- Morgenmaden skal være nem og helst ramle ned i hænderne på os uden mange anstrengelser. Engang var havregrød til hele familien typisk morens job, men det har hverken hun eller farmand længere tid eller lyst til, siger fremtidsforsker Birthe Linddal.
Undersøgelsen om danskernes morgenmadsvaner er gennemført af analyseinstituttet YouGov Zapera på vegne af Nordisk Kellogg?s med deltagelse af 1006 danskere.
/ritzau/