Annonce
Lokal nyt

DF'er: CO2-afgift kan lukke sukkerfabrikkerne

I januar 2020 besøgte René Christensen (til venstre) sammen med Lennart Damsbo-Andersen og resten af Kaffeklubben sukkerfabrikken i Nykøbing. Nu frygter René Christensen, at den høje CO2-afgift, regeringen foreslår, kan føre til, at sukkerfabrikkerne lukker. Foto: Anders Knudsen
Folketingsmedlem René Christensen finder det forkert, at regeringen vil hjælpe Aalborg Portland, men ikke sukkerfabrikkerne.

LOLLAND-FALSTER: Regeringens udspil til en CO2-afgift vil påføre sukkerfabrikkerne en ekstraregning på 49-59 millioner kroner om året.

Det har Folketidende fortalt flere gange, og det lokale folketingsmedlem René Christensen (DF) frygter for konsekvensen.

Han anerkender, at der er en gasledning på vej og planer om biogas, men er ikke sikker på, at det når at blive etableret tids nok til, at sukkerfabrikkerne kan undgå et stort afgifts-smæk, "der kan blive farligt".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frygter du, at afgiften vil føre til, at sukkerfabrikkerne lukker?

- Det er ikke, fordi jeg skal male fanden på væggen, men det er der slet ikke tvivl om, at det kan. Man skal jo kende ejerskabet: Nordzucker er en international virksomhed, der kigger på at varetage sine aktionærers interesser - og det er fair nok. Så de ser på, hvor man kan producere billigst og bedst, og i øjeblikket er det i Danmark. Men bliver det meget dyrere, hvor skal man så lægge sine investeringer henne? spørger han retorisk.

Rabat til Aalborg Portland

René Christensen har dog noteret sig, at regeringen lægger op til, at virksomheder, der arbejder med "mineralogiske processer", skal have en rabat.

Det skal mindske risikoen for lækager - altså det fænomen, at en afgift blot fører til, at produktionen flytter fra Danmark til udlandet, hvor CO2-udslippet så kan fortsætte.

Men den rabat kritiseres for at være målrettet Danmarks største CO2-udleder, cementfabrikken Aalborg Portland, der ligger i statsminister Mette Frederiksens valgkreds i Aalborg.

René Christensen studser over, at regeringen vil give rabat til Aalborg Portland, men ikke sukkerfabrikkerne på Lolland-Falster - der ofte omtales som landets næststørste CO2-udleder - og andre virksomheder med store udslip.

- Det kan være okay, når man er lokal kandidat, men som statsminister er det lidt for tykt. Hun har jo magten nu og skal ikke sende signaler. Og er det virkelig det, regeringen vil: tilgodese én virksomhed og ikke andre? spørger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syv milliarder kroner

Han har derfor stillet et spørgsmål til skatteminister Jeppe Bruus (S) og bedt ham redegøre for "hvorfor der kun foreslås en lavere sats for mineralogiske processer, når der også er andre lækageudsatte erhverv med energitunge processer i Danmark?"

Til det svarer ministeren (se faktaboks), at regeringen anerkender, at der også er andre erhverv, der kan blive udsat for lækage, og at regeringen derfor foreslår at afsætte en pulje på syv milliarder kroner til at hjælpe dem med at omstille sig.

- De bliver altså hurtigt brugt, for rigtig mange virksomheder har svært ved at slå om til noget andet. Syv milliarder kroner er mange penge, men det er ikke nok, siger René Christensen.

Men vil Dansk Folkeparti så arbejde for, at sukkerfabrikkerne også får rabat? Til det svarer han:

- Jeg håber, at når vi bliver færdige med forhandlingerne, kan vi sende et signal til Nordzucker om, at det er fornuftigt at placere sin virksomhed i Danmark.

Svaret fra skatteminister Jeppe Bruus:

"Regeringens udspil tager udgangspunkt i anbefalingerne fra ekspertgruppen for en grøn skattereform.

Afgiftsniveaet for mineralogiske processer med videre på 100 kroner per ton CO2 tager udgangspunkt i ekspertgruppens vurdering af, at denne branche er særligt konkurrenceudsat, og at der derfor er risiko for udflytning til udlandet ved en stor afgiftsforhøjelse. Det skal ses i lyset af, at nogle af de mest CO2-intensive virksomheder i Danmark findes i den branche, for eksempel cementindustrien.

Regeringen anerkender, at der også er andre lækageudsatte erhverv. Derfor har regeringen i sit udspil foreslået, at der afsættes samlet set syv milliarder kroner frem mod 2030 målrettet de virksomheder, der har svært ved at omstille sig."

  • 07_nyk_kaffeklub16
    I januar 2020 besøgte René Christensen (til venstre) sammen med Lennart Damsbo-Andersen og resten af Kaffeklubben sukkerfabrikken i Nykøbing. Nu frygter René Christensen, at den høje CO2-afgift, regeringen foreslår, kan føre til, at sukkerfabrikkerne lukker. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Nykøbing

Landsdækkende kæde åbner i nye lokaler i Nykøbing: Se hvornår her

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Problemer med falsk "søn" og "datter": Svindel for halv million

Nykøbing

Landsdækkende kæde åbner i nye lokaler i Nykøbing: Se hvornår her

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

112

Hastede mod "gårdbrand" - noget helt andet ventede

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Lolland

"Mystiske mænd" gik rundt med våben: - I år skal vi ikke have betjente i skudsikre veste frem

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

Fredag ruller 25 milliarder ind på danskernes konti

Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: Nu åbner den endelig

Rødbyhavn

Jubler over drømme-adressen: Nu åbner Lidl

Trafik

Mange måneders trafik-problemer venter

Rødby

Tidligt morgenuheld: Bil endte på taget

Indland

Statsministeren varsler sundhedsudspil

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Lolland

Tilmeldte sig som den første: Million-investering er sat på skinner

Lolland

Rute 9: Ministerbesøg til Lolland er udskudt

Lokal nyt

Før forhandlinger: Vil give læger i yderområder mere tid til den enkelte patient

Lokal nyt

2023 blev endnu et hårdt år for Folketidende - men 2024 tegner langt bedre

Guldborgsund

Sort morgen på Falster: Mange borgere ramt af strømafbrydelse

Rødbyhavn

Kadetter opdagede ulovlig kniv: Udenlandsk mand straffet

Guldborgsund

Ekstra rejsetid: Indsætter togbusser på flere afgange