Annonce
Lokal nyt

Efter akutmodtagelser: Færre dør af blodprop og hjertesvigt

Foto: Claus Hansen

Hver ottende patient dødede med blodprop i hjernen inden akutmodtagelsen blev indført i Nykøbing.

Chancen for at overleve alvorlig sygdomme som blodprop i hjernen og hjertesvigt er blevet bedre efter, at skadestuerne er blevet erstattet af akutmodtagelser.
Det viser det første studie af kvaliteten af akutmodtagelserne i Danmark, skriver DR Sjælland.

- Vi har målt på fem sygdomsgrupper, og der hvor vi så den største forbedring, det var i forhold til patienter med blodpropper i hjernen og hjertesvigt, siger Maria Søe Mattson, der står bag studierne, som hun netop har forsvaret i sit ph.d.-projekt.

Ifølge studiet dødede hver ottende patient med blodprop i hjernen inden akutmodtagelsen blev indført i Nykøbing. I 2012, efter akutmodtagelsen var åbnet, var det kun en ud af tyve. På samme måde faldt antallet af dødsfald efter hjertesvigt fra næsten halvdelen af patienterne til en ud af seks.

Det betyder, at andelen af patienter med hjertesvigt, som døde, faldt til en tredjedel, mens andelen af døde blodpropramte patienter blev halveret.

- Så umiddelbart ud fra det, som vi har målt på, så synes akutmodtagelserne at være en god ide, siger Maria Søe Mattson til DR Sjælland.

På akutmodtagelserne bliver patienterne testet, når de ankommer på sygehuset. På baggrund af testen vurderer personalet, hvem der er mest syg og skal tilses først af en læge. På skadestuerne kom patienterne typisk til i den rækkefølge, de meldte sig i venteværelset.

- Vi undgår, at patienterne sidder ude i venteværelset og måske er kritisk syge. Det ser jeg som et kæmpe kvalitetsløft, siger Hanne Jørsboe, tidligere ledende overlæge på akutmodtagelsen i Nykøbing Falster og nuværende specialeansvarlig overlæge i administrationen på Nykøbing Sygehus.

Akutmodtagelserne har også deres egne erfarne læger ansat. På skadestuerne kom lægerne ned i skadestuen fra de specialiserede afdelinger.

- Tidligere var det yngste mand, der kom ned fra specialerne. I dag har vi vores egne erfarne læger, som kun arbejder i akutafdelingen. Og det er en af de helt store fordele, at patienterne hurtigere bliver set af erfarne læger, siger Tom Hansen, oversygeplejerske i akutmodtagelsen til DR Sjælland.

Den nye struktur, hvor man prioriterer patienterne efter, hvor syge de er, betyder, at nogle kommer til at vente længere tid end tidligere. Det ser dog ikke ud til at genere de ventende. I studiet svarede 95 procent af patienterne både før og efter akutmodtagelsen, at de var tilfredse med behandlingen.

- Patienterne oplevede større samarbejde mellem det sundhedsfaglige personale. Det betød, at de skulle sige tingene færre gange, og at der var et større flow af information, siger Maria Søe Mattson.

Akutmodtagelser erstatter i disse år skadestuerne i hele landet. I Region Sjælland er skadestuerne erstattet af akutfunktioner i Slagelse, Nykøbing Falster, Køge og Holbæk, mens der er fortsat skadestuer i Roskilde og Næstved.

Akutmodtagelserne kan dog stadig blive bedre, mener Hanne Jørsboe. Lægerne er nemlig fortsat fokuseret på et bestemt speciale.

- Vi vil gerne arbejde mere symptombaseret. Men hvis lægerne er meget specialiserede, så får man måske ikke den tidligere diagnosticering af det, man egentlig fejler, men bliver overbehandlet for det, lægerne kender til, siger Hanne Jørsboe.
Derfor ønsker hun sig, at lægerne på akutafdelingen i Nykøbing får efteruddannelse i akutmedicin.

Maria Søe Mattsons studier sammenligner situationen i 2008 og 2012. Det er de første i Danmark, men flere undersøgelser venter i fremtiden. I Nykøbing planlægger man at gentage Mattsons studie, og Danske Regioner er i gang med et databasestudie af akutmodtagelser, oplyser DR Sjælland.

  • Foto: Claus Hansen
Annonce
Sakskøbing

Brand i lejlighed: Store brand og røgskader

Indland

"Det er beskæmmende": Kun 170 betjente er blevet ansat

Annonce
Annonce
Lolland

Rammer Lollands udsatte børn: Formand sigtet for underslæb

Lolland

De må undvære den: Stormfloden slugte badebroen

Sport

Uden at spille - Frem Sakskøbing rykker ned i LF-serien

Sakskøbing

Brand i lejlighed: Store brand og røgskader

Lolland

Genåbner med nyt koncept: Ambitionerne er tårnhøje

Sport

NFC henter forstærkning: Han er lillebror til Brøndby-stjerne

Lokal nyt

Barneliget på Fejø: Nu oprulles hele sagen

Indland

"Det er beskæmmende": Kun 170 betjente er blevet ansat

Udland

Teenagere anholdt for at planlægge angreb mod jødiske mål

Guldborgsund

Lastbil påkørte autoværn

Sport

Ny NFC-spiller flytter til Gedser

Lolland

Sikke et arbejde: Skaber luftfoto af lollandsk institution med 94.000 perler

Lolland

Danmarks-sensation: Jens finder helt unik snylter på Lolland

Lokal nyt

Se billederne: Fodboldfest i Nykøbing og Nakskov

Erhverv

PostNords brevfolk genoptager arbejdet efter kortvarig strid

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Søren har reddet ikoniske ure: Nu genskaber han byens klokkespil

Guldborgsund

De livreddende øjne vender tilbage til stranden

Indland

SSI registrerer årets første TBE-tilfælde i Danmark

Vejret

DMI lover tør sankthansaften med gode solchancer

Lolland

Nu er den tiende indviet: Det skal han hedde

112

Slagteriansat er sigtet for at dræbe kollega på arbejdspladsen

Guldborgsund

Tilfreds citychef: - Vi har skabt en tradition