Annonce
Erhverv

For seks år siden blinkede advarselslamperne allerede

Et fremtidsscenarie? På trods af fint vejr udeblev de handlende fra den nederste del af gågaden mandag eftermiddag. Det skal retfærdigvis siges, at der var flere mennesker oppe omkring Lille Torv. Foto: Anne Katrine Petersen
Der er fortsat kunder på gaden i Nykøbing, men stadig flere vælger et par klik med musen, når de køber nyt tøj.

NYKØBING: Hvorfor lukker butikkerne på gågaden? Er det storcentrene, der lokker? Er det parkeringsforholdene i indre by, som er for dårlige? Er det internettet, som sælger tøj langt billigere? Debatten om butikslukninger kommer med mange bud på svar. Dog ingen entydige.

Allerede i 2018 forudså det daværende Institut for Centerplanlægning (ICP), der har rådgivet kommuner om detailhandlen i mere end 50 år, at tre fjerdedele af danske handelsbyer ville miste det brede butiksliv inden 2030, hvis halvdelen af vores forbrug flyttede til internettet. Det ville reelt gøre det af med Nykøbing Falster som handelsby, konkluderede man altså dengang.

Fra venstre er det Elisabeth Bundgaard ved siden af hendes mor Connie Bundgaard og til højre for hende står svigerdatter Susanne Løve. Alle nyder at prøve og mærke tøj og sko og mener man, så vidt ens økonomi tillader det, skal shoppe lokalt. Foto: Foto: Anne Katrine Petersen

Vil helst røre ved det

Folketidende gik på gaden og mødte de handlende. For eksempel Connie Bundgaard, hendes datter Elisabeth og svigerdatteren Simone Løve fra Rødby. De tre kender til debatten og mener, man skal støtte det lokale butiksliv, hvis man kan.

- Jeg har lige tabt mig ret meget og i den forbindelse, havde jeg ikke råd til at købe alt nyt tøj i butikkerne, så der var jeg på Shein, fortæller Elisabeth, der er studerende og til daglig bor i København,

For hende er det især varer som sko og jakker, der bliver handlet i fysiske butikker. Det samme gør sig gældende for Simone.

- Jeg vil helst røre ved det og mærke kvaliteten eller vide, at det passer, før jeg køber det.

For mor og svigermor Connie handler det ikke bare om varen. At støtte op om det lokale er noget, man gør, fordi man er lokal.

- Da der åbnede en ung mekaniker i Rødby, kørte vi da også alle vores biler hen til ham, for at støtte ham, i stedet for at køre ind til nogle af de større i Nykøbing.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Naturligt på grund af prisen

Det er især tøjbutikker, der i de senere uger har kastet håndklædet i ringen.  Det går med andre ord stærkt, ikke mindst med varer fra Kina. Dansk Erhverv har spurgt 1.218 personer om deres handelsvaner på internettet indenfor den seneste uge.  Her svarede 14 procent af de adspurgte, at de havde handlet i onlinebutikken Temu.

Der er næppe et digitalt menneske, der ikke er blevet konfronteret med reklamer for Temu. Den lokale, digitale samtale inkluderer også Temu. På Facebook diskuterer man i en tråd, om det er fup?

Det kan Lars Alexandersen skrive under på, at det ikke er. Han har selv handlet adskillige gange på den kinesiske portal.

- For mig er det naturligt at handle på nettet, fordi jeg kan købe tingene billigere der. Jeg ved godt, at hvis jeg køber noget for billigt, holder det ikke ret længe. Men jeg kan finde meget, som slet ikke kan købes i Nykøbing. Eller at nogle varer, for eksempel en ekstern harddisk, koster det halve af, hvad de tager hos forhandlere her i byen, selvom det er samme mærke, siger Lars Alexandersen.

Jeg ved godt, at hvis jeg køber noget for billigt, holder det ikke ret længe. Men jeg kan finde meget, som slet ikke kan købes i Nykøbing.

Lars Aleksandersen, netshopper

Men synes du ikke, det er ærgerligt, at byens butikker lukker?

- De må jo købe hjem, så de kan sælge tingene billigere eller sætte avancen ned. Priserne skræmmer folk væk, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brug og smid væk

Selvom det især er højere priser, der holder ham fra gågaden, er der også en anden tendens i tiden, mener Lars Alexandersen.

- Vi lever jo i en brug og smid væk kultur, hvor man ikke reparerer ting. Jeg er selv med til det, men det er da ærgerligt, især når det er ting, man er glad for og har passet på, siger han, der håber at flere repaircaféer vil komme den problematik til livs. Selvom det næppe vil afholde ham fra nethandlen.

58-årige Lars Alexandersen fra Nykøbing har handlet på kinesiske hjemmesider i de seneste cirka 6 år. Han har senest købt vandrestøvler og et smart-ur og beklager ikke, at bymidten uddør som følge af internethandel. Forretninger er for dyre og udvalget kan slet ikke følge med nettet. Privatfoto
  • Et fremtidsscenarie? På trods af fint vejr udeblev de handlende fra den nederste del af gågaden mandag eftermiddag. Det skal retfærdigvis siges, at der var flere mennesker oppe omkring Lille Torv. Foto: Anne Katrine Petersen
  • Fra venstre er det Elisabeth Bundgaard ved siden af hendes mor Connie Bundgaard og til højre for hende står svigerdatter Susanne Løve. Alle nyder at prøve og mærke tøj og sko og mener man, så vidt ens økonomi tillader det, skal shoppe lokalt. Foto: Foto: Anne Katrine Petersen
  • 58-årige Lars Alexandersen fra Nykøbing har handlet på kinesiske hjemmesider i de seneste cirka 6 år. Han har senest købt vandrestøvler og et smart-ur og beklager ikke, at bymidten uddør som følge af internethandel. Forretninger er for dyre og udvalget kan slet ikke følge med nettet. Privatfoto
Annonce
Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Annonce
Annonce
112

Jesper ydede straks førstehjælp efter alvorlig færdselsulykke: Nu hyldes han for sit heltemod

Lolland

Sultne geder lever stadig ved nedlagt godsbane: - Det gør mig vred og ked af det

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

112

Truede unge mænd på livet, men 23-årig var ikke færdig med at bryde loven

112

Dagens dyreste færgebillet: Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Ugeavisen Lolland

Besøg ”byens mest børnevenlige museum”

Ugeavisen Guldborgsund

Gode råd til at købe en sund hvalp

Annonce
Annonce
112

Brandfolk på sjælden redningsopgave på loft

Erhverv

Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst

Erhverv

Aftale om overenskomst på sundhedsområdet er i hus

Indland

Nyt gebyr truer forskning for svage patientgrupper

112

Blev de tabt eller anbragt bevidst? Flere biler påkørte store sten på Lolland

Sport

Målfest i Boxen: - Snæver sejr over bundhold

Guldborgsund

Ulla vil testamentere sit hus til bæredygtighed