Annonce
Lokal nyt

Lokal fond lukker med et brag

Nysted Lyrik- og Visefestival har tidligere også fået støtte af Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond. Foto: Anders Knudsen/arkiv

Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond åbner op for at udbetale hele deres kapital på knap tre millioner kroner til et godt formål grundet minusrenter.

LOLLAND-FALSTER I knapt 40 år har Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond årligt udbetalt et mindre antal legater for samlet omkring 100.000 kroner. Men i den kommende ansøgningsrunde, der har ansøgningsfrist 1. december, er der blevet åbnet op for at kunne søge op mod knap tre millioner kroner, der er alt, hvad Brandsocietets Fond har stående på bankbogen.

I sommer modtog fonden Civilstyrelsens tilladelse til at udbetale fondens samlede kapital over en periode på op til tre år. Det betyder samtidig også et farvel til fonden.

- Ligeså snart vi har udbetalt de her tre millioner, så lukker vi fonden. Skulle vi være i den situation, at vi får så mange gode ansøgninger, at vi teoretisk set udbetaler alle tre millioner her i december, så bliver den lukket der, fortæller fondens formand Anders F. Møller, der bor i Maribo.

- Så det er med at få fundet de ildsjæle og rigtigt gode initiativer, der er derude. Nu hvor der er sket ændring i fundatsen kan der støttes med helt andre beløbsstørrelser end tidligere, og det drejer sig derfor om at finde gode formål at støtte, hvor såvel foreninger, sammenslutninger som privatpersoner kan komme i betragtning, fortsætter han.

Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fonds kapital stammer fra et brandforsikringsselskab der blev etableret tilbage i 1846. Som følge af ændret lovgivning på forsikringsområdet ophørte forsikringsselskabet i 1985 og ændrede formål, hvorefter afkastet fra formuen - efter modtagne ansøgninger - blev udbetalt til kulturelt, velgørende eller almennyttigt arbejde på Lolland-Falster og Langeland.

Fonden støtter bredt lokale formål og har tidligere doneret penge til blandt andet Kettinge Mølle, Museumsbanen i Maribo og Medicinhaverne i Tranekær på Langeland.

- Vi har bestræbt os på at støtte bredt i hele kredsen, hvor alle bliver tilgodeset. Historisk set var Nykøbing jo den største by med forsikringer. Og købstæderne, eksempelvis Rødby, er der jo ikke meget aktivitet i længere. Men dengang, hvor man havde forsikringerne, bibragte de jo med en vis procentdel. Men vi har jo også slækket lidt på det med købstæderne. Eksempelvis med Kettinge Mølle, fortæller Anders F. Møller.

Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond har blandt andet støttet totalrenoveringen af "Ladye Dora", tidligere "Frigga" og dets ombygning til dampskib. Skibet, der er bygget i Nottingham i 1909, har ophold ved Plutteøen i Nakskov. Foto: Jan Knudsen/arkiv

Negative renter

Lukningen af Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond skyldes bankernes negative renter.

- Det, der ligger til grund, er jo, at verden har ændret sig. Vi har ikke længere et renteafkast af vores penge. Vi har et negativt afkast nu. For et år siden søgte vi derfor Civilstyrelsens tilladelse til at udbetale det hele. Og det er meget generelt, at det får man lov til. For dig og mig er det jo et pænt beløb, men det er det jo ikke i Civilstyrelsens øjne, så mange små fonde bliver nedlagt på den måde, fortæller Anders F. Møller. Der er endnu ikke nogle planer om at markere lukningen af fonden.

- Men jeg kunne da godt forestille mig, at blev der et eller andet projekt, hvor vi støttede med et stort beløb, ville vi nok gerne bruge lejligheden til at markere det, fortæller Anders F. Møller.

Skulle man ønske at ansøge om beløb fra den store "pulje" kan ansøgningsskema rekvireres hos fondens formand Anders F. Møller, Søndre Boulevard 23, 4930 Maribo, telefonnummer 3066 8439, e-mail:afm@mail123.dk.

  • Nysted Lyrik- og Visefestival har tidligere også fået støtte af Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond. Foto: Anders Knudsen/arkiv
  • Lolland-Falsters og Langelands Købstæders Brandsocietets Fond har blandt andet støttet totalrenoveringen af "Ladye Dora", tidligere "Frigga" og dets ombygning til dampskib. Skibet, der er bygget i Nottingham i 1909, har ophold ved Plutteøen i Nakskov. Foto: Jan Knudsen/arkiv
Annonce
Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Leder

Dragernes vagtskifte

Lolland

32-årig død i arbejdsulykke på havnen: Nu reagerer borgmesteren

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
112

Femern-ansat mister benet efter arbejdsulykke

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider