FREDERIKSDAL: Når landsdækkende medier skriver om Frederiksdal, er det som regel for at fortælle historien om kirsebærvinen, der vinder priser, serveres på michelinrestauranter og eksporteres til Kina. Men i juledagene var det en noget anden historie, dagbladet Børsen bragte.
I et stort interview med erhvervsavisen fortalte godsejer Harald Krabbe nemlig om sin stigende skepsis over for det konventionelle landbrug, som Frederiksdal også selv er en del af.
- Vi er fandeme ikke rigtig kloge. Menneskeheden sprænger jo verden i luften, og det er især med den måde, vi driver landbrug på, sagde han og uddybede.
Harald Krabbe, Frederiksdal GodsMenneskeheden sprænger jo verden i luften, og det er især med den måde, vi driver landbrug på.
- Den nemmeste måde at sige det på er, at der er meget, meget få landmænd, som ikke producerer på bekostning af nogen eller noget. I langt de fleste tilfælde begge dele. Enten fordi man udnytter arbejdskraft eller sviner miljøet til. Det kommer med en kæmperegning at have kæmpestort svinebrug, kæmpestort kvægbrug og monokultur. Jeg spørger hele tiden mig selv; Altså hvad fanden kan jeg gøre? Jeg må gribe i egen barm. Jeg må være Greta Thunberg. Jeg må være klimaforkæmper.
Hader det
Kirsebærplantagen udgør 10 procent af godsets jorder, mens de 90 procent dyrkes konventionelt, men i interviewet fortæller han, at han drømmer om at omlægge det hele og at plante en masse træer for at skabe en skov fuld af insekter og biodiversitet.
Udfordringen er bare, at produktionen af kirsebærvinen endnu ikke giver et stort nok overskud, og at det derfor er det konventionelle landbrug, der finansierer ”kirsebærforsøget”.
- Vi har sukkerroer, og vi har sprøjtet alt andet ud. Det samme med hvede. Det samme med byg. Hvad er det, vi jagter? Det er jo hele tiden at gøre det billigere og bedre, og det vil sige hele tiden at proppe mere kvælstof på og få bedre sprøjtemidler. Det er sådan, vi tjener pengene, men jeg kan ikke lide det. Det kan jeg sgu ikke, siger han til Børsen og fortsætter:
- Jeg hader det. Jeg hader det virkelig. Det bliver så modsætningsfyldt, når jeg står og fortæller om kirsebærvin nede i vineriet og peger på træer, og samtidig driver jeg landbrug, der ødelægger naturen. Lige nu er det bare sådan, det er nødt til at være, siger han og fastslår, at ”den gamle landbrugsform” har overlevet sig selv:
- Nu bliver vi nødt til at reducere selvsamme landbrug, så vi kan lave landbrugsvarer, som hverken er på bekostning af miljøet, dyr eller mennesker. Det bliver landbruget, der selv skal tage det hjem, for forbrugeradfæren kommer ikke til at ændre sig nok. Folk vil hellere have en fladskærm og nye alufælge.