Annonce
Lokal nyt

Østerhus: Lægen som tovholder

Foto: Privatfoto

Læge Sven Frederick Østerhus i Maribo har den seneste tid flere gange været i fokus på baggrund af den verserende abort-debat.

Læge Sven Frederick Østerhus i Maribo har den seneste tid flere gange været i fokus på baggrund af den verserende abort-debat. Med udgangspunkt i debatten svarer han her på en stribe spørgsmål.

Hvilke udfordringer ser du generelt som praktiserende læge i et moderne samfund?
- I et samfund, som bliver mere og mere centraliseret, ser jeg den største udfordring i at være en tovholder. Som regel er det patientens egen læge, som har den første kontakt, og eventuelt henviser videre til specialist eller sygehus. Herefter fortsætter han som mellemmand mellem de mange specialister og afdelinger, som patienten kan komme i kontakt med, og er hele tiden et anker, som patienten kan holde fast i og spørge, hvis det er noget de ikke forstår eller har brug for hjælp til, når de kommer hjem.

Hvad er for dig det centrale i den verserende abortdebat?
:- Det er mig magtpåliggende at tale det ufødte barns sag. En provokeret abort medfører en afslutning på et andet menneskes liv. Det er ikke kun en celleklump, som nogle tror, men et levende væsen med bankende hjerte allerede fra 5. graviditetsuge, og alle organer på plads fra 10. uge.
- Det er derfor vigtigt at sikre disse menneskers ret til at leve, og når de bliver født hjælpe dem til en god opvækst, enten hos deres egne forældre, adoptivforældre eller plejeforældre. Uanset hvilke forhold som gør sig gældende, har vi ikke ret til at tage et andet menneskes liv.

Hvorfor har du valgt at blive praktiserende læge i stedet for hospitalslæge, hvor du kunne have valgt et speciale, som ikke bringer dig i kontakt med gravide kvinder, som gerne vil have en provokeret abort?
- Det er jo kun en lille del af en praktiserende læges arbejde, som omhandler provokerede aborter. Hvis en af mine patienter kommer til mig med et ønske om at få en abort, får hun samme venlige og professionelle behandling som alle andre.
- Jeg har heldigvis et godt samarbejde med andre læger i byen, som jeg viderehenviser til, hvilket aldrig har været et problem. Kvindens ret til at få en provokeret abort iht. gældende dansk lov bliver således ikke truet.
- Jeg bruger ikke anledningen til at påvirke hende eller insinuere mine egne synspunkter. Efter en provokeret abort er patienten velkommen tilbage for en eventuel støttesamtale, eller andre problemer, som jeg som praktiserende læge kan hjælpe med.

Sundhedsminister Astrid Krag opfordrer til at skilte på klinik eller på hjemmeside om din nægtelse af deltagelse eller henvisning til provokeret abort. Hvad vil du gøre i forbindelsen med henstillingen?
- Jeg finder ingen grund til at hverken oplyse om min holdning til abort eller andre personlige anliggender, men arbejder professionelt. Skulle alle læger så til at begynde at skilte med deres tro eller etiske overbevisning?
Det giver jo ikke mening.

Det er kendt, at du er modstander af abort. Hvordan er din holdning, hvis det er en kvinde som har været udsat for voldtægt, der er blevet uønsket gravid. Vil du henvise hende til en abort?
- Jeg blander ikke mine egne personlige holdninger ind i mit professionelle arbejde. Disse kvinder bliver henvist til retsmedicinsk klinik, hvor de får den bedste behandling. Jeg vil give dem den omsorg og professionelle hjælp, de har brug for.

Du har i et tidligere interview med Folketidende.dk fortalt, at du er modstander af de store mængder lykkepiller, som årligt gives til danske patienter. Hvad vil du tilbyde i stedet?
- Jeg vil tilbyde det, som patienten har brug for. Og i de tilfælde hvor de har brug for lykkepiller, vil jeg sørge for at de får det. Der har været fokus på den store stigning i brugen af lykkepiller, idet nu over otte procent af danskerne tager lykkepiller hvert år.
-  Dette er bekymrende, ikke mindst fordi bivirkningerne er mange og kan være alvorlige. Ulykkelige omstændigheder medfører mange naturlige reaktioner og kriser, som ikke altid er bedst afhjulpet med tabletter.
- Det er altid vigtigt at afklare forholdene omkring en depression, så patienterne kan tale om årsagen til, at de har det som de har. Samtaleterapi hos egen læge eller hos en psykolog vil ofte kunne give patienten redskaber til bedre at tackle sine følelser, og igen få et normalt liv, uden at det er nødvendigt med lykkepiller eller anden medicin.

  • Foto: Privatfoto
Annonce
Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

Annonce
Annonce
112

Mand afgået ved døden efter alvorlig ulykke

112

Mænd kørte væk fra brand: - Klart vores mistanke, at den er påsat

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

Guldborgsund

Claus Meyer lykkelig: Slår dørene op i "sin elskede by"

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Guldborgsund

Danmarks dyreste lokum? Lokal toiletbygning vurderet til flere millioner

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

Lolland

Kæmper for at få uddannelser til Nakskov

112

31-årig mand stikker læge på psykiatrisk afdeling med en kniv

112

Uheld på Sydmotorvejen: Person kørt på sygehuset

Fejø

Klimaaktivisterne tøver ikke længere: Vigtige retningslinjer

Guldborgsund

Formand går af: "Det sandede til i selvfedme og uforsonlighed"

Sport

Øv! Lokalt OL-håb misser EM-guld

Indland

Borgere får sendt nye beredskabsråd som digital post

Annonce
Annonce
Sport

NFC smidt på sommerferie med våd klud i ansigtet

Sport

Vil spolere oprykningsfesten i Esbjerg

Lokal nyt

Forsvarsminister: Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i krisesituation

Lolland

Stor cykelfest i byen: Lukker flere veje lørdag

Guldborgsund

Kæmpe fest på Torvet blev et tilløbsstykke: Se alle billederne

Sport

Tyskland med storsejr i EM-åbning

Vejret

Åh nej: Masser af regn på vej - frygter skybrud på Sydhavsøerne