Annonce
Lokal nyt

Uden en gasledning bliver milliardprojekt ikke til noget

Ejerne af Dansk Biokemi ApS, Svend Brandstrup (tv.) og Kristian Bennetsen, på den grund på Stensø Allé syd for Nakskov Havn, hvor de vil investere næsten tre milliarder kroner i et hvederaffinaderi. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
Den planlagte gasledning til Lolland-Falster er en forudsætning for den milliardstore investering i et hvederaffinaderi, lyder det fra Dansk Biokemi ApS.

NAKSKOV: Uden en gasledning til Lolland-Falster, ingen Dansk Biokemi.

Sådan siger Kristian Bennetsen, direktør og medejer af Dansk Biokemi ApS, som vil investere op imod tre milliarder kroner i et hvederaffinaderi på Stensø Allé syd for Nakskov Havn.

Torsdag blev en købsaftale på det 100.000 kvadratmeter store areal, hvor fabrikken skal ligge, underskrevet af Lolland Kommune og Dansk Biokemi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den planlagte gasledning har på det seneste mødt modstand blandt klimaaktivister, som har demonstreret foran Nordic Sugar, og tænketanken Kraka har advaret mod at anlægge gasledningen, da deres beregninger viser, at det med de høje gaspriser bedre kan betale sig at elektrificere sukkerfabrikkerne, hvilket fik De Radikales formand Sofie Carsten Nielsen til for et par uger siden at opfordre til, at man sætter gasledningen på pause.

Flere vil have gasledningen stoppet. Hvis den rent faktisk bliver stoppet, hvordan stiller det så jer?

- Så bliver vores projekt heller ikke til noget. Vi har brug for renset biogas, som kommer ud af den gasledning, så uden gasledning kan vi ikke starte vores produktion, så det er alfa og omega, at gasledningen kommer til Nakskov, siger Kristian Bennetsen.

Det er alfa og omega, at gasledningen kommer til Nakskov.

Kristian Bennetsen, direktør og medejer, Dansk Biokemi ApS

Nakskov ikke i spil fra start

Faktisk var beslutningen om at udvide gasnettet til Lolland-Falster afgørende for, at Dansk Biokemi valgte Nakskov til deres hvederaffinaderi.

- Nakskov har alle de rigtige ingredienser som råvaren hvede, vand, grøn strøm fra vindmøller, og så har vi brug for biogas til vores produktion, men inden gasledningen blev besluttet, havde vi slet ikke Nakskov på vores liste over mulige placeringer. Vi har kigget på cirka 12 havnelokationer i Danmark, hvor der er gas-adgang, og det var dem, der var i spil, siger Kristian Bennetsen og fortsætter:

- Men det, der gjorde udslaget var, da gasledningen blev besluttet til Nakskov, for det betød, at vi kan etablere en produktion tæt på havnen i Nakskov i et område, hvor alle de andre forudsætninger er til stede. Alternativet havde været en anden havn i Danmark, men det ville betyde, at vi skulle flytte flere kornmængder, og det var nemmere at sætte produktionen op der, hvor du har overskudshveden, og så få biogas til det sted, frem for at bruge store ressourcer og logistikomkostninger på at flytte hveden til en anden del af landet for at raffinere den der.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glad for lokale opbakning

Dansk Biokemi vil på raffinaderiet omdanne stivelsesindhold (kulhydater) i hvedekernen til biopolymer, der kan bruges til bioplast i plastikproduktion af alt fra legetøj til bæreposer.

Samtidig kan fiberen fra hvedekernen bruges til fødevareformål, ligesom raffinaderiet også kan producere foder til svineproducenter.

Kristian Bennetsen glæder sig over, at der nu er skrevet under på en købsaftale af arealet på Stensø Allé, så placeringen af hvederaffinaderiet er på plads.

- Vi er en milepæl videre i vores fase til at have en fabrik stående i Nakskov i 2025, så det er vi superglade for, og vi er rigtig glade for den lokale opbakning, vi får fra kommunen, Business Lolland-Falster og alle private aktører, der er involveret i projektet, siger Kristian Bennetsen.

Landmændene får i fremtiden i os en ny spiller i lokalområdet, der kan aftage en råvare og producere den lokalt.

Kristian Bennetsen, direktør og medejer, Dansk Biokemi ApS

- Med den support, kommunen har givet i forbindelse med vandtilførsel, strøm og grøn energi og ikke mindst gasledningen, kan vi få renset biogas til vores proces, så vi har en 100 procent vedvarende og grøn produceret biopolymer, fortsætter Kristian Bennetsen.

Han fremhæver især de lokale landmænd, som han ser frem til at samarbejde med.

- Vi vil rigtig gerne købe hvede fra landmændene, som i fremtiden i os får en ny spiller i lokalområdet, der kan aftage en råvare og producere den lokalt, siger Kristian Bennetsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

100 arbejdspladser

Dansk Biokemi regner med at begynde byggeriet af fabrikken i starten af 2024. Først skal der laves det nødvendige ingeniørarbejde, som skal danne grundlag for miljøansøgning, byggetilladelse og fabrikkens konstruktion.

Når fabrikken står færdig forventeligt i slutningen af 2025, skal der bruges op mod 100 ansatte.

- Vi begynder at ansætte dem i starten af 2025. Vi skal cirka bruge 70 produktionsmedarbejdere i selve produktionen, som vi selv lærer op. Det er folk, der kommer til at drive hvederaffinaderiet fra dag til dag i forskellige skift. Og så skal vi have cirka 30 medarbejdere i administrationen, som omfatter ledelse, salg, økonomi og administration, fortæller Kristian Bennetsen.

Dansk Biokemi

  • Dansk Biokemi ApS vil opføre Danmarks første hvederaffinaderi på Stensø Alle ved Nakskov.
  • På hvederaffinaderiet bliver kulhydrater i hvedekorn omdannet til biopolymer, som kan bruges til bioplast i plastproduktion af alt fra legetøj til bæreposer.
  • Fiberen fra hvedekornet kan sælges til fødevareformål, og derudover kan raffinaderiet producere proteinfoder til svineproducenter.
  • Målet er en produktion på 75.000 ton bioplast om året.
  • Produktionen af flydende foder vil svare til cirka 76.000 ton tørstof.
  • Anlægget ventes at skabe op mod 100 arbejdspladser og ventes klar til produktion i slutningen af 2025.
  • dansk-biokemi
    Ejerne af Dansk Biokemi ApS, Svend Brandstrup (tv.) og Kristian Bennetsen, på den grund på Stensø Allé syd for Nakskov Havn, hvor de vil investere næsten tre milliarder kroner i et hvederaffinaderi. Foto: Anders Knudsen/Arkiv
Annonce
Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

112

Hastede mod "gårdbrand" - noget helt andet ventede

Annonce
Annonce
112

Hastede mod "gårdbrand" - noget helt andet ventede

Lolland

"Mystiske mænd" gik rundt med våben: - I år skal vi ikke have betjente i skudsikre veste frem

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Trafik

Mange måneders trafik-problemer venter

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Lolland

Tilmeldte sig som den første: Million-investering er sat på skinner

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

Fredag ruller 25 milliarder ind på danskernes konti

Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: Nu åbner den endelig

Rødbyhavn

Jubler over drømme-adressen: Nu åbner Lidl

Guldborgsund

Sort morgen på Falster: Mange borgere ramt af strømafbrydelse

Rødby

Tidligt morgenuheld: Bil endte på taget

Indland

Statsministeren varsler sundhedsudspil

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Sundhed

Altafgørende for vores sundhed: - Vi står med en akut mangel

Lolland

Rute 9: Ministerbesøg til Lolland er udskudt

Lokal nyt

Før forhandlinger: Vil give læger i yderområder mere tid til den enkelte patient

Lokal nyt

2023 blev endnu et hårdt år for Folketidende - men 2024 tegner langt bedre

Nykøbing

Susannes kat blev skudt i hovedet: Overlever på mirakuløs vis

Indland

Skats overvågning kan potentielt afsløre din præcise lokalitet

Indland

Regioner vil gøre længere rejser med tog og bus billigere