Annonce
Lolland

Vrede lodsejere forsinker Femern-projekt: - De har overhovedet ikke lyttet til os

Energinet har ikke haft held til at få alle lodsejere til at skrive under på aftalen - blandt andet Helge Danneskiold-Samsøe. Foto: Energinet og arkivfoto
Et højspændingskabel til Femern-forbindelsen bliver over et år forsinket. Flere lodsejere nægter at underskrive aftalen om at få kablet i deres jord.

Når Femern-forbindelsen engang i fremtiden åbner for bilkørsel direkte mellem Lolland og Tyskland, skal der naturligvis tilføres strøm til tunnelen og betalingsanlægget.

Derfor er Energinet, der står for det danske elnet, i gang med at lægge et 31 kilometer langt højspændingskabel i jorden fra Nakskov til Rødbyhavn. Indtil videre er der lagt 1,5 kilometer kabel i jorden, men nu er der kommet grus i maskineriet.

Der er nemlig flere lodsejere, omtrent halvdelen af alle omfattede, der ikke har accepteret den aftale, Energinet har fremlagt, hvilket nu forsinker etableringen af elkablet. Forventningen er, at arbejdet først kan genoptages om over et år, fordi man nu skal have gang i ekspropriationssager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker anden placering

Blandt dem er Helge Danneskiold-Samsøe, der ejer Øllingsøe Gods sydvest for Søllested. Han er talsmand for det lodsejerlag, der ejer jord på den del af strækningen, hvor kablet skal gå fra Sæbyholm til Gloslunde. Det er godt en tredjedel af hele strækningen.

Her har alle 10 medlemmer kollektivt afslået den frivillige aftale med Energinet. Det helt store problem for dem er placeringen af kablet.

- Vi tegnede vores ønskede linjeføring ind, og det har de overhovedet ikke lyttet til, siger Helge Danneskiold-Samsøe og forklarer, at elkablet kommer til at karambolere med de vigtige dræn, der er lagt under markerne.

- Man kunne skære voldsomt ned på det antal dræn, der skulle skæres over. Vi ville gerne have, kablet i højere grad fulgte å-linjen. Så ville langt færre drænledninger blive omfattet. Vi mener, de vil få alt for mange drænreparationer med det, der er lagt op til, siger Helge Danneskiold-Samsøe, der også er formand for Danske Vandløb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hellere ekspropriation

Desuden skal der lægges sand rundt om kablet, hvilket vil forringe kvaliteten af jorden. Lodsejerne ønsker også, at kablet blev gravet dybere ned end de 1,4 meter, Energinet normalt opererer med, så kablerne ligger under drænene.

Grundet de mange uenigheder vil lodsejerne nu hellere igennem ekspropriationssager, hvor de håber at ende med en bedre erstatning, end den der er lagt op til.

- Men jeg vil ikke udelukke en frivillig aftale. Vi kan bare ikke gå med til den aftale, der ligger nu, siger han.

Fakta om ekspropriation

Hvis Energinet og lodsejer ikke kan blive enige om placeringen af et nyt elanlæg på lodsejerens ejendom, har Energinet, ifølge Elsikkerhedslovens §27, mulighed for at søge Sikkerhedsstyrelsen om tilladelse til at ekspropriere retten til at etablere elanlægget på ejendommen. Det vil så være en ekspropriationskommission, der træffer afgørelsen om anlæggets placering samt erstatningens størrelse.

Energinet.dk
Artiklen fortsætter efter annoncen

Energinet reparerer dræn

Energinet fortæller, at der har været løbende dialog med alle lodsejere om det kommende højspændingskabel.

- Men vores opdrag er at prøve at minimere omkostningerne til at etablere kablet og derfor finde frem til den kortest mulige strækning fra A til B, siger projektleder Carsten Stenløkke Højbjerg og fortsætter:

Det er på ingen måde nyt for Energinet at have dræn, der skal graves over. Derfor ser Carsten Stenløkke Højbjerg intet problem i, at så mange dræn bliver omfattet. Reparationerne er på Energinets regning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For langt fra hinanden

Projektlederen forklarer, at arbejdet ville blive "betydeligt dyrere", hvis man skulle forlænge kablet frem for at skære de mange flere dræn over.

Desuden er det ikke teknisk muligt at placere elkablet dybere end 1,4 meter, grundet den varme kablet kommer til at afgive. Derfor afslår han også at genforhandle aftalen.

- Vi har været nødt til at trække en streg i sandet i efteråret og afslutte forhandlingerne. Så længe vi er så uenige om både placering og tekniske forhold, er vi for langt fra hinanden.

Som skrevet bliver arbejdet forsinket et år.

- Vi bliver nogle måneder forsinket med at levere strøm, men det er ikke kritisk. Det er også noget, vi havde lagt ind i vores tidsplan – der skulle være en buffer til det, siger Carsten Stenløkke Højbjerg.

  • Energinet har ikke haft held til at få alle lodsejere til at skrive under på aftalen - blandt andet Helge Danneskiold-Samsøe. Foto: Energinet og arkivfoto
Annonce
Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Annonce
Annonce
112

Jesper ydede straks førstehjælp efter alvorlig færdselsulykke: Nu hyldes han for sit heltemod

Lolland

Sultne geder lever stadig ved nedlagt godsbane: - Det gør mig vred og ked af det

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

112

Truede unge mænd på livet, men 23-årig var ikke færdig med at bryde loven

112

Dagens dyreste færgebillet: Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Ugeavisen Lolland

Besøg ”byens mest børnevenlige museum”

Ugeavisen Guldborgsund

Gode råd til at købe en sund hvalp

Annonce
Annonce
112

Brandfolk på sjælden redningsopgave på loft

Erhverv

Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst

Erhverv

Aftale om overenskomst på sundhedsområdet er i hus

Indland

Nyt gebyr truer forskning for svage patientgrupper

112

Blev de tabt eller anbragt bevidst? Flere biler påkørte store sten på Lolland

Sport

Målfest i Boxen: - Snæver sejr over bundhold

Guldborgsund

Ulla vil testamentere sit hus til bæredygtighed