Lollands Højskole begyndte som en god idé om at skabe en verden, hvor indsigt om madens vej fra hav, kyst og jord til bord skulle skabe forandring, almen dannelse og velsmag for alle. Alle de gode intentioner til at etablere en ny højskole placeret midt i Lollands fede muld var der opbakning til.
Men trods alle de gode ingredienser åbnede højskolen aldrig. Det er ikke lykkedes at skaffe penge til at åbne madhøjskolen.
Torsdag eftermiddag nedlagde højskolen sig selv på en ekstraordinær generalforsamling.
Nåede ikke målet
Siden 2021, da Lollands Højskole blev stiftet på en generalforsamling, er der blevet arbejdet på at skaffe fondsmidler til at ansætte en forstander og indkøbe inventar.
Sidsel Ejrnæs, der var ansat i Lollands Højskoles sekretariat, har været med hele vejen. Fra den gode idé til erkendelsen af, at det gastronomiske eventyr var slut, indtraf.
- Vi har i flere år arbejdet intensivt med fundraising og på et tidspunkt kunne vi se, at vi ikke kunne nå vores mål, og så var vi nødt til at trække stikket, siger hun.
Sidsel Ejrnæs beskriver, hvordan sekretariatet har arbejdet med at skaffe fondsmidler til alt fra opvaskemaskiner og inventar til en lille traktor og køkkenudstyr.
Svær opgave
At etablere en ny højskole er erfaringsmæssigt svært. Nogle af dem, der har prøvet, nåede aldrig at tage imod kursisterne, før de barske realiteter indhentede drømmene.
En af de økonomiske udfordringer har været, at hvis højskolen skulle godkendes til statsstøtte, skulle der være en startdato. Uden startdato, ingen statsstøtte. Uden statsstøtte ingen fondsmidler.
Adskillige gange har Lollands Højskole meldt en startdato ud, som senere er blevet udskudt.
Drømmen er intakt
Selv om Lollands Højskole ikke bliver til noget, brænder Sidsel Ejrnæs stadig for idégrundlaget.
- Det ville være fantastisk for Lolland at have en højskole. Det er en egn, hvor vi kan noget særligt på fødevareområdet.
- Drømmen er der endnu, og jeg håber da, at der engang ude i fremtiden kommer en højskole. Der er så meget potentiale at forløse, siger hun.
Sidsel Ejrnæs, Lollands HøjskoleDet ville være fantastisk for Lolland at have en højskole. Det er en egn, hvor vi kan noget særligt på fødevareområdet.