Annonce
Femern

GIV DIT BUD: HVAD SKAL KÆMPESTENEN HEDDE?

Kæmpestenen blev fundet, da der blev gravet ud til tunnelrenden i Femern Bælt. Nu er den lagt ved udkigsplatformen på Gl. Badevej. Foto: Ingrid Riis
Kæmpestenen i Rødbyhavn skal kortlægges. Derfor har Femern A/S nu brug for at finde et godt navn til stenen. Har du et bud?

RØDBYHAVN: Ved Femern A/S' udkigsportal ligger to sten. Faktisk er det kun én sten, for da den blev fundet ved udgravningen af tunnelrenden mellem Danmark og Tyskland, var den hel. Dog knækkede den i to under gravearbejdet og blev som sådan bragt i land.

Kæmpe er den dog stadig, og derfor bliver stenen nu registreret på det danske kæmpestenskort. Men den har ikke rigtig noget navn, og derfor vil Femern A/S og Folketidende gerne høre dit bud på, hvad stenen skal hedde.

Hvad skal Lollands nye kæmpesten hedde? Skriv dit eget navn og dit bedste forslag på et navn til stenen i nedenstående felt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommer på kortet

Det er GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, red), som har lavet kæmpestenskortet.

Her fortæller geologen med det yderst passende efternavn Henrik Granat, at den store sten er af typen øjegnejs.

- Derfor vil mit bud jo være, at den skal hedde Øjesten, griner geologen muntert om sit eget forslag til et godt navn til kæmpen.

Mit bud vil jo være, at den skal hedde Øjesten

Henrik Granat, geolog ved GEUS

Det er faktisk ikke første gang, tunnelbisser har fundet kæmpesten, fortæller Henrik Granat.

- Da man lavede Øresundstunellen, lå der også et par store sten i vejen. De ligger nu ved nedkørslen til tunnelen og pynter. De kom til at hedde Sjælland - den store af dem - og Skåne - den mindre, fortæller geologen, der netop har været i området for at se Rødbyhavns nye kæmpesten.

Den store sten har været imponerende, da den var hel. Foto: Ingrid Riis

- Vi tog en tur til Hyllekrog i vinterferien - min hustru og jeg. Og så kunne vi jo liiige nå inden om stenen, når nu vi var i områet, siger geologen, der dog er lidt ked af, at stenen er knækket over.

- Jeg håber, at den bliver samlet igen på et tidspunkt. Men det er ikke usædvanligt, de knækker på langs af lagene. Der har formentlig løbet et blødere lag lige dér. Det er derfor, den er knækket med så plan en flade, fortæller han.

Kæmpestenen i Rødbyhavn

 • Kæmpesten er dannet "i maven" på en bjergkæde for millarder af år siden. 
 • De danske sten er formentlig skabt i Sverige for cirka 1,8 millarder år siden i en bjergkæde a la Andesbjergene, som man kender dem i dag. 
 • Inde i bjergkæderne ligger kilometerstore granitklumper 15-20 kilometer nede i jorden. Det er smeltet magma. Helt hernede er varmen og trykket højt, og de tektoniske plader ligger og skubber til hinanden. Granitten her er helt blød. Det er her i denne kæmpe æltemaskine, kæmpestenene blev dannet. 
 • De røde øjne i en øjengnejs er et mineral, der har ligget i disse granitlag som store kantede mineralkorn. Øjnene i stenen kommer, når trykket bliver højt nok i ælteprocessen. 
 • Da bjergkæden i Sverige blev nedbrudt med tiden, dukkede kæmpestenene op til overfladen. Indlandsisens enorme kræfter hev fat i kæmpestenene og bragte dem med sig. 
 • Gletsjerne nåede på det tidspunkt godt ned over Tyskland, og lejrede altså disse kæmpesten på de steder, hvor de ligger i dag. På den måde har man på kæmpestenenes beliggenhed kunnet se, hvordan indlandsisen bevægede sig dengang. Nogle kæmpesten er blevet flyttet mere end 1000 kilometer. 
 • Der er utroligt mange kæmpesten på Lolland-Falster-Møn. Ifølge Henrik Granat, er der ikke nogen forklaring på, hvorfor området har så mange store sten. 
 • Danmarks største sten er Dammestenen ved Hesselager, der vejer 1200 ton. Høvængestenen ved Nysted er nummer fire på listen, Lundestenen ved Kettinge er nummer seks og Tøvældestenen på Møn er nummer otte. 
www.geus.dk/udforsk-geologien/ture-i-naturen/kaempesten
Artiklen fortsætter efter annoncen

Kæmpe krav til kæmpesten

Rødbyhavnerstenen, Tvillingestenen eller Femernstenen, som de uofficielle navne lyder lige nu, ligger med sin vægt på 76 ton lige midt i feltet af kæmpesten i Danmark. En anden lokal sten, Høvænge-stenen, er den fjerdestørste i landet. En sten skal være mere end fire meter på den ene eller anden led for at få betegnelsen "kæmpe".

- De her sten fascinerer. Og de indgår også i mange lokale historier, der som regel fortæller, at det er en trold eller en heks, der har kastet dem efter den lokale kirke for at standse lyden af kirkeklokkerne. Det kan vi jo ikke rigtig sige om den her, som mennesket selv har hentet op, griner Henrik Granat.

Det er jo ret vildt, at små, bitte mennesker kan stå sammen og lave maskiner, som kan hente sådan nogle store klodser granit ind fra havbunden

Henrik Granat, geolog hos GEUS

- Men stenen her kan så bruges til at fortælle en anden god historie om det geologiske arbejde på Femernprojektet. Det er jo ret vildt, at små, bitte mennesker kan stå sammen og lave maskiner, som kan hente sådan nogle store klodser granit ind fra havbunden, siger han.

Femern A/S og Folketidende vil om en uge finde det bedste bud på et navn til de to halve, der udgør én hel kæmpesten.

 • RØD to sten-1
  Kæmpestenen blev fundet, da der blev gravet ud til tunnelrenden i Femern Bælt. Nu er den lagt ved udkigsplatformen på Gl. Badevej. Foto: Ingrid Riis
 • RØD to sten-8
  Den store sten har været imponerende, da den var hel. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Lolland

Fra kaffeklub til beredskabsstyrke: Ny serie afdækker lokal eskadrilles særlige opgaver

Lolland

Emil og Joachim er danmarksmestre i verdensmål

Annonce
Annonce
Guldborgsund

I chok over Søren Papes død: - Jeg er meget rystet over det

Sport

Bisultanov til tops ved Thor Masters

Politik

Søren Pape er død - følg reaktioner og den seneste udvikling

Indland

Tiårig er fundet i god behold efter over et døgns eftersøgning

Politik

De Konservatives formand Søren Pape er død - 52 år

Lolland

Emil og Joachim er danmarksmestre i verdensmål

Guldborgsund

Husbåde i lokal havn deler vandene: Særligt to kritikpunkter fylder

Vejret

DMI advarer: Risiko for tæt tåge

Vejret

Tæt på rekord

Indland

Politi afslutter helikoptereftersøgning af 10-årig uden resultat

Indland

10-årig fra Sydvestjylland er ikke fundet i løbet af natten

Sport

Team Sydhavsøerne sikrer talentfuld keeper to år mere

Lolland

Ledelseskrise: Fire formænd på et halvt år

Lolland

Nye billetpriser til ø-færger

Indland

Skat har sendt ekstraregninger for 191 millioner kroner

Annonce
Annonce
Lolland

Lokal vin på kortet hos tre nye Michelin-restauranter

Vejret

Weekendens vejr byder på skyer og pæne temperaturer

Indland

Luft siver ud af Andreas Mogensens rumstation

Udland

Over én milliard mennesker er nu svært overvægtige

Lolland

Fra kaffeklub til beredskabsstyrke: Ny serie afdækker lokal eskadrilles særlige opgaver

Lolland

Nu er der kun en ged tilbage

Lolland

Fra Fejø til frontlinjen: René donerer elsket firehjulstrækker til Ukraine