Annonce
Rødby

KLAR PÅ MERE WHITSUN

Premieren på Whitsun i sommer blev vist det, man kalder en "ubetinget succes". Vejrguderne smilede til arrangørerne hele dagen. Foto: Ingrid Riis
Whitsun har nu meldt alle navnene ud, der spiller på festivalen næste år. Arrangørerne forventer at gentage succesen.

KRISTIANSSÆDE: Der blev danset igennem i pinsesolen, da festivalen Whitsun (det engelske ord for pinse, red.) havde premiere i maj i år.

Vejret var med arrangørerne. Solen bagte ned fra en skyfri blå himmel hele dagen, og sikrede dermed festival-premieren en tordnende succes.

- Det var jo det, jeg drømte om. Fra at få idéen, over at bliver ført ud i livet og til, at det bliver sådan en succes. Det er jo utroligt sjovt og meget motiverende, siger arrangør og indehaver af Kristianssæde Slot Andreas Just Karberg, som håber at gentage succesen 28. maj næste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er klar til Whitsun næste år. Der bliver ikke mange ændringer, for vi synes faktisk, det gik rigtig godt. Folk var tilfredse og glade for dagen. Og vi mener, at vi har fundet nogle rigtig gode bands, der kan sætte gang i festen igen, siger han.

Rasmus Bjerg åbner Whitsun 2023 med sit John Mogensen-show. Håbet er, at han kan sætte "fut i fejemøget". Foto: Anders Knudsen

Der åbnes op med Rasmus Bjerg med hans John Mogensen-koncert. Bjerg har siden sin glansrolle som den folkekære sanger i filmen "Så længe jeg lever" draget rundt i Danmark med koncerten.

- Jeg ser det for mig. Når Rasmus Bjerg giver "Der er noget galt i Danmark", jah, så må man jo simpelthen bare stå med en fadøl i hånden. Og så er festen ligesom i gang, synger Andreas Just Karberg med et smil.

- Vi har fået at vide, at han er rigtig god til at "sætte fut i fejemøget", så derfor er han valgt som åbner, siger han.

Scarlet Pleasure lukkede årets Smukfest i Skanderborg, Næste år lukker de Whitsun på Kristianssæde. Bandet er især kendt i den brede befolkning for hittet "What a life", der var temasangen til filmen "Druk", som vandt en Oscar i 2021. Arkivfoto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix

Når festen er i gang, følger koncerter med Anders Blichfeldt, Søs Fenger, Swan Lee, Burhan G og Scarlet Pleasure, som lukker festen.

Scarlet Pleasure har haft mange hits, men er nok bedst kendt i den brede befolkning for sangen "What a life", som var temaet til filmen "Druk", der vandt en Oscar i 2021. Så til næste år kan de standhaftige på Whitsun altså toppe 0,5 promillen op og danse rundt i sommernatten i bedste Mads Mikkelsen-stil.

Også talk-teltet får reprise. Her vil debattører med en eller anden relevans for Lolland-Falster holde oplæg og diskussioner om ting, der er oppe i tiden.

Pernille Rosendahl var på talk-scenen ved årets Whitsun. Næste år vender hun tilbage på musikscenen med det gendannede Swan Lee. Arkivfoto: Flemming Karlsen

Må man ta' hunden med sig ind til Whitsun

Arrangørerne har nu evalueret årets festival. Derfor kommer der alligevel lidt små justeringer hist og pist. Eksempelvis slutter festivalen lidt tidligere.

- Det blev koldt og meget mørkt. Til gengæld vil vi forsøge at få et diskotek i teltet, så dem, der gerne vil blive hængende, kan gøre det, siger Andreas Just Karberg.

Også toiletterne skal der kigges på, da mange af festivalens gæster ikke er vant til at gå på festivaler. Derfor skal der tænkes på dette ved toiletvognene.

Mange tog også deres børn med. Det var ikke noget, arrangørerne havde skænket så mange tanker. Men der var dog placeret halmballer rundt om - tiltænkt som en pyntende siddeplads.

- Det blev et hit for børnene. Mange børn er ikke vant til halmballer, som vi var, da vi var børn. Så de hoppede, byggede med dem, og til sidst lå der en stor bunke halm. De havde haft en fest, griner Andreas Just Karberg.

Derfor vil der til næste festival være tænkt lidt mere børneunderholdning ind i festivalen. Andreas Just Karberg pointerer dog, at der ikke kommer hoppeborge og den slags.

- Vi går meget op i æstetikken. Så der kommer ikke til at stå grimme hoppeborge i alle mulige skrigende farver. Så eventuelt legetøj til børn skal være i træ og bæredygtige materialer, siger han.

Der var også noget andet, der overraskede arrangørerne noget.

- Der var flere, som tog deres hund med. Og også nogen, som spurgte på forhånd: "Aii, men det er bare min lille rottweiler. Han gør ikke noget". Aii, men så er der måske en anden, som har en sur puddel med, og de to hunde kan ikke sammen, og så går det galt. Det kan vi jo ikke, siger hotel- og konferencemanager på Kristianssæde Henrik Fabricius.

Så det gøres klart, at dyr ikke kan medbringes - både for dyrets og for de øvrige publikummers skyld.

- Der kan jo også være gæster, som er bange for hunde. Så går altså ikke, siger Andreas Just Karberg.

De orange Aperol-hatte og ditto solbriller, som blev delt ud i Aperol-boden, farvelagde store dele af plænen ved koncerterne. For hat og solbriller var der i den grad brug for til årets Whitsun. Foto: Jan Knudsen

En bedre information om det wifi, som var tilgængeligt i hele parken, skal også sikres til næste år, så alle gæster ved det. Det gav lidt problemer ved betalingen med MobilePay og billetteringen.

Campingen bliver atter gratis.

- Hvis vi skal tiltrække flere langvejs fra, bliver vi nødt til at have det tilbud, siger Andreas Just Karberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kun en enkelt skraldesæk

Arrangørerne så også, at de ramte en rimelig bred aldersgruppe med Whitsun.

- Jeg mødte to gæster på henholdsvis 75 og 80 år. De havde aldrig i deres liv været på festival. De kom hen og sagde "Tænk alt det, jeg er gået glip af. Hvorfor har jeg ikke oplevet det før?". Det er jo rart at høre, siger Andreas Just Karberg.

Søs Fenger  er også på programmet til Whitsun 2023. Idéen bag musikprogrammet er, at det skal være folkeligt og noget, de fleste aldersgrupper vil nyde. Arkivfoto: Flemming Karlsen

Festivalen kunne da også se, at publikum havde været voksent og modent.

- Da vi bagefter ryddede op efter festivalen, var der næsten ikke noget skrald. Det, vi samlede op på hele pladsen, kunne være i én skraldesæk, fortæller Henrik Fabricius forbløffet.

Da vi bagefter ryddede op efter festivalen, var der næsten ikke noget skrald. Det, vi samlede op på hele pladsen, kunne være i én skraldesæk.

Henrik Fabricius, hotel- og konferencemanager på Kristianssæde

Festivalen havde også sørget for, at alle drinks og øl blev skænket i genbrugsglas, man så kunne putte i en særlig container. Det koncept videreudvikles, så også vinglas og kaffekrus bliver genbrug.

Gourmetteltet flyttes næste år lidt tættere på koncerten og sceneområdet, så de, der skal spise der, også er en del af festivalen. Og så bliver det med samme madkoncept med de små boder, hvor man kan købe forskellige retter fra lokale restauratører og madleverandører efter smag og behag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Happy Whitsun

Whitsun arrangeres af Kristianssæde og Team Sydhavsøerne i fællesskab. Festivalen er ikke en non profit-organisation, men et eventuelt overskud fra festivalen går til at støtte den lokale håndboldklub og til at gøre adgangsveje og handikapadgang til Kristianssæde bedre, fortæller Andreas Just Karberg.

- Vi vil først og fremmest gerne bruge pengene på at gøre Whitsun endnu mere lækkert, smartere og bedre, siger han.

Drømmen er, at Whitsun kan vokse sig større, så der måske endda i fremtiden kan blive flere scener. Maksimalt kan der være 5.000 publikummer foran hovedscenen i slotsparken, uden at det bliver et problem.

- Drømmen er at få et loyalt, lokalt publikum, som kommer igen år efter år. Og allerede nu har vi et rigtig pænt billetsalg. Vi håber, det er dem, der købte sidste år, der havde så god en oplevelse, at de tænker, at det skal de igen næste år, siger Andreas Just Karberg.

Hovedtanken i konceptet er, at der skal være plads til alle på Whitsun. For det er i Kristianssædes fremmeste ejer, greve C.D. F. Reventlows (bagmand for ophævelsen af stavnsbåndet og reformationen af det danske skolevæsen, red.), ånd, fortæller Andreas Just Karberg.

- Vores fantastiske frivillige gik rundt og bød velkommen med et "Happy Whitsun". Det er vores mål, at alle skal være glade og få et smil på, siger han.

Vores fantastiske frivillige gik rundt og bød velkommen med et "Happy Whitsun". Det er vores mål, at alle skal være glade og få et smil på.

Andreas Just Karberg, indehaver af Kristianssæde og arrangør af Whitsun

- Det er også derfor, Whitsun ikke har V.I.P.-billetter. Alle skal være her på lige fod. Men man skal naturligvis have råd til billetten. Den kan vi ikke gøre billigere med vores krav til kvalitet. Kvalitet koster, konstaterer Karberg.

Netop nu koster en heldagsbillet til Whitsun 600 kroner. Den stiger mere og mere, jo tættere man kommer på festivalen i slutningen af maj.

Billetter til næste års festival kan købes på ticketmaster via www.whitsun.dk.

 • MAR Whitsun-2
  Premieren på Whitsun i sommer blev vist det, man kalder en "ubetinget succes". Vejrguderne smilede til arrangørerne hele dagen. Foto: Ingrid Riis
 • 06_syd_rasmus bjerg08
  Rasmus Bjerg åbner Whitsun 2023 med sit John Mogensen-show. Håbet er, at han kan sætte "fut i fejemøget". Foto: Anders Knudsen
 • Smukfest 2022
  Scarlet Pleasure lukkede årets Smukfest i Skanderborg, Næste år lukker de Whitsun på Kristianssæde. Bandet er især kendt i den brede befolkning for hittet "What a life", der var temasangen til filmen "Druk", som vandt en Oscar i 2021. Arkivfoto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
 • Pernille-8
  Pernille Rosendahl var på talk-scenen ved årets Whitsun. Næste år vender hun tilbage på musikscenen med det gendannede Swan Lee. Arkivfoto: Flemming Karlsen
 • RØD Whitsun-festival pressemøde 1
  De orange Aperol-hatte og ditto solbriller, som blev delt ud i Aperol-boden, farvelagde store dele af plænen ved koncerterne. For hat og solbriller var der i den grad brug for til årets Whitsun. Foto: Jan Knudsen
 • 07nyk-s_s_ag-9
  Søs Fenger  er også på programmet til Whitsun 2023. Idéen bag musikprogrammet er, at det skal være folkeligt og noget, de fleste aldersgrupper vil nyde. Arkivfoto: Flemming Karlsen
Annonce
Lolland

Drømmer om 7.000 kvadratmeter stort hotel i Nakskov

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Annonce
Annonce
Politik

- Wow, hvad fik du nu sagt ja til, Mark?

Lolland

Drømmer om 7.000 kvadratmeter stort hotel i Nakskov

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Kim Rahbek om millionunderskud: Der er tre årsager til det

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

112

Rykker massivt ud: Kraftig røg fra Refa-anlæg

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne

Femern

Stort skridt: Nu er den under vand

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Guldborgsund

Vandtårn skal rives ned

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Problemer med falsk "søn" og "datter": Svindel for halv million

Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: Nu åbner den endelig

Indland

Fredag ruller 25 milliarder ind på danskernes konti

Rødbyhavn

Jubler over drømme-adressen: Nu åbner Lidl

Nykøbing

Landsdækkende kæde åbner i nye lokaler i Nykøbing: Se hvornår her

Rødby

Tidligt morgenuheld: Bil endte på taget

Indland

Statsministeren varsler sundhedsudspil