VEJRØ: Som leder af landbrugsafdelingen på Vejrø er Steen Højgaard kommet på lidt af en opgave.
Han er uddannet agrarøkonom fra Næsgaard Agerbrugsskole og har arbejdet med landbrug i en menneskealder. Men siden han tiltrådte 1. januar, har han ikke blot skullet håndtere kvæg, høns og råvildt og dyrke jorden, men også have ansvaret for et par enorme drivhuse og samarbejde tæt sammen med øens køkkenchef, der har masser af ønsker til, hvad der skal dyrkes.
Og det hele skal gøres økologisk og bæredygtigt.
- Det er superfedt og megaspændende at kunne sætte sit præg på det. Mange ting har ikke været rørt i 15-20 år, bemærker han og fortæller, at han gerne vil skabe kontinuitet i driften.
Godt for ormene
Der skal med andre ord fældes, plantes og sættes hegn, og så er der lidt over 150 hektar jord at dyrke og pleje på regenerativ vis.
Det indebærer, at jorden ikke bliver pløjet. I stedet arbejder Steen og hans medarbejdere blot i overfladen. Det er godt for ormene og alt det andet mikroliv i jorden, siger han og fortæller, at han blandt andet arbejder med vårbyg og andre dækafgrøder som kløver og græs.
Afgræsningen er også holistisk, så får og køer flyttes rundt, og så har han i øvrigt også ansvaret for plantagen hos Kernegaarden på Fejø. For at kunne nå det hele har han fire medarbejdere til at hjælpe sig, og de tre af dem har han selv ansat.
- Landbrug, jagt og dyr er min spidskompetence - gartnerier er ikke. Så jeg har ansat nogle rigtigt dygtige gartnere til det, siger han og tilføjer, at de kommer fra Portugal og Polen, da det ikke har været muligt at rekruttere lokalt.
Steen Højgaard, leder af landbrugsafdelingenLandbrug, jagt og dyr er min spidskompetence.
Eksperimenterer med tang
I drivhusene dyrker de blandt andet avocado og figen, og gartnerholdet er godt i gang med at sætte tomatplanter. Men der er mange, mange flere afgrøder. At remse alt op bliver dog temmelig omfattende, for i samarbejde med køkkenchefen er der nemlig planlagt omkring 75 forskellige afgrøder. Flere af dem dyrkes i forskellige varianter, så der i alt er cirka 150 forskellige afgrøder.
Det giver masser af udfordringer. For eksempel egner jorden på Vejrø sig ikke specielt godt til at dyrke kartofler i, da der er en del kvikgræs, så derfor eksperimenterer gartnerne med at dyrke i tang. Asparges er også svære, og jordbær bliver spist af fuglene og råvildtet, så landbrugsafdelingen må bruge masser af kreativitet.