Annonce
Lolland

LOLLANDS BORGMESTER: - SIG MIG, HVAD ER DET FOR EN VERDEN, DE LEVER I?

Borgmesteren i Danmarks værst stillede kommune, Holger Schou Rasmussen (S), undrer sig højlydt over, at nogle af de rigeste kommuner har søgt økonomisk støtte fra staten. Arkivfoto: Anders Knudsen
Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), ryster på hovedet over, at 50 af landets kommuner - heriblandt nogle af de rigeste - mener, at de er særligt vanskeligt stillet.

LOLLAND: Den pulje, der år efter år redder Lolland Kommunes økonomi fra bankerot, hedder "puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner", og den har netop haft ansøgningsfrist. Og underligt nok mener hele 50 kommuner - altså over halvdelen - at de kan gå ind under den beskrivelse.

Mediet NB Økonomi har netop offentliggjort listerne, og her fremkommer det, at blandt andet Vallensbæk, der er rangeret som fjerdebedst stillede kommune i Danmark, har søgt om støtte fra puljen. Kommunen har søgt om 1.213 kroner per indbygger fra puljen.

Også Dragør, der er placeret som nummer 7 i Danmark over bedst stillede kommuner, har søgt støtte fra puljen på intet mindre end 1.708 kroner per indbygger.

Annonce

I alt 10 kommuner fra top-30 har valgt at søge puljen for særligt vanskeligt stillede kommuner.

Vallensbæk argumenterer sin ansøgning med, at indbyggertallet i kommunen er stærkt stigende, hvilket giver et pres på daginstitutioner og skoler.

I Lolland Kommune, der rangerer dårligst på 98. pladsen i forhold til at være vanskeligt stillet og stort set ligger i bund på både gæld, skattegrundlag, socioøkonomiske forhold og likviditet, sidder borgmester Holger Schou Rasmussen (S) målløs tilbage over ansøgerfeltet til årets pulje.

- Jeg giver ikke meget for deres ansøgninger. Sig mig, hvad er det for en verden, de lever i? Og Dragør beder ovenikøbet også om en partnerskabsaftale!

Jeg giver ikke meget for deres ansøgninger. Sig mig, hvad er det for en verden, de lever i?

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

- Det er urimeligt og uartigt, at man søger, når man har en skatteprocent på cirka 25 procent og et skattegrundlag, der er langt foran alle andre i Danmark, lyder det vredt fra borgmesteren på Lolland.

Han mener, at der på forhånd bør lægges nogle kriterier ind for, hvilke kommuner der overhovedet skal kunne søge puljen for særligt vanskeligt stillede kommuner.

- Det her er jo helt galt. Jeg synes jo, at kommuner, der har en skatteprocent på under 25,5 procent, burde holde sig langt væk. Det bør kun være de 10 procent dårligst stillede kommuner, som skal kunne søge. Det er helt forrykt, at 50 kommuner mener, at de er "særligt vanskeligt stillede". Der bør højst være 20, der søger, og 10, der får, siger borgmesteren, der har et tilbud til de rige kommuner.

- Hvis de har problemer med at lægge budgetterne, så tilbyder jeg hermed at komme og lægge budgetterne for dem. Jeg er sikker på, at vi kan finde besparelser til dem, som ikke betyder flere serviceforringelser end dem, vi allerede har i Lolland Kommune, lyder det.

Budgethul er vokset

Lolland Kommune har trods sin placering i den absolutte bund af listen søgt om 1.995 kroner per borger - flere andre kommuner har søgt om langt højere beløb.

Nabokommunen rangerer på 89. pladsen over vanskeligt stillede kommuner og har blot søgt om 995 kroner per borger. Kommunen har en 11. placering, når det gælder likviditeten.

Men sådan ser det ikke ud på Lolland, der ligger nummer 96 på listen over likvide midler i kommunekassen, og altså som en samlet nummer sjok i forhold til vanskeligheder generelt.

- Når man kan se, at Lolland Kommune ligger i den absolutte bund i forhold til udfordringer, så mener jeg ikke, at nogen andre kommuner skal have mere i tilskud per borger end os, siger Holger Schou Rasmussen.

Ansøgningen fra Lolland bliver nu ændret. Hen over sommeren er flere budgetposter for 2023 skredet, så udgifterne er løbet 50 millioner kroner i vejret i forhold til, hvordan billedet så ud, da byrådet gik på ferie.

Dermed ser kommunen potentielt ind i endnu større besparelser, end det blev meldt ud i juni.

Ifølge kommunaldirektør Thomas Knudsen skyldes de dystre prognoser, at der er kommet to nye "sten i skoen" på Lolland Kommunes budget.

Da der er færre arbejdsløse på landsplan, har staten skåret kraftigt ned på puljen til refusion til kommunerne for disse. Så tilskuddet per borger uden for jobmarkedet er faldet.

Samtidig er der blevet flere på førtids- og seniorpension i Lolland Kommune end ventet, og statens tilskud til disse er også blevet mindre.

Lolland Kommune er en af de kommuner, som har flest borgere på førtids- og seniorpension. Kommunen ser derfor ind i et endnu større sort hul på kistebunden i 2023.

- Derfor skriver vi et brev til ministeren i næste uge og meddeler, at vi ikke søger 80 millioner kroner i tilskud fra puljen, men 120 millioner kroner. Vi bliver ikke kompenseret for de udgifter, vi har, fordi fællesskabet Danmark har bestemt sig for, at nogle skal sørges for.

- Det er helt fint, at man gerne vil understøtte de her mennesker, men så synes jeg også, at det er rimeligt, at fællesskabet Danmark skal betale regningen, siger Lollands borgmester.

Annonce
Sport

TEAM SYDHAVSØERNE VINDER KÆMPE DRAMA

Annonce
Annonce
Guldborgsund

KAMPKLARE REDDERE RÅBER OP

Lokal nyt

BRUN KLUMP ØDELÆGGER HJEMREJSE

Sport

TEAM SYDHAVSØERNE VINDER KÆMPE DRAMA

Sport

NYKØBING FC TABER VIGTIG BUNDKAMP

Lokal nyt

KAOS FRA MORGENSTUNDEN: I KAN IKKE SE JERES LØNSEDLER

Sport

KULTURBÆRER FORLÆNGER I TEAM SYDHAVSØERNE

Lolland

HOLGERS SPROG-BØF: - DU ER JO EN GAMMEL KÆLLING

Sport

EUROPÆISK FINAL 4-SPÆNDING UDLØST: NFH'S MODSTANDER AFSLØRET …

Nykøbing

MATILDES CHOKERENDE OPDAGELSE: SKRUER GEMT I BOLLE

Guldborgsund

SUSSI LOVER: DET FÅR I PÅ DØLLE

Lokal nyt

TO BILER STØDTE SAMMEN I UDKANTEN AF NYKØBING

Guldborgsund

SUSSI EFTER LEO: FRI FOR AT BEKYMRE MIG

Lokal nyt

GODE PÅSKENYHEDER EFTER TRIST FREDAG

Guldborgsund

- DET ER EN AF DE STØRSTE DAGE I MIT LIV

Annonce
112

- ÅBN DØREN ELLERS BLIVER DER BLODBADS-SUPPE

Erhverv

PENGETANKEN BUGNER I LOLLANDS BANK

Guldborgsund

SUSSI: VI FYRER DEN AF PÅ DØLLE

Guldborgsund

STRID I FERIEBY: - VI HÅBER STADIG, AT FORNUFTEN SEJRER

112

- JEG GEMTE MIN SØSTER I EN MÅNED ELLER MERE

lolland

KVINDERNE UD PÅ GADERNE

Nordfalster

Sjette besøg på galleri

Guldborgsund

LANG NÆSE TIL DØLLE: FÅR NEJ TIL STORT ØNSKE

112

DØMT MORDER OVERFALDET I FÆNGSLET

Guldborgsund

UNIKT FUND: VAR VED AT RYGE TIL GENBRUG

112

SÅ POSE MED PULVER: SÅ KOM POLITIET PÅ BANEN

112

FRUSTRERET FRISØR: - DET ER SKRÆMMENDE

Guldborgsund

DANS I REGNEN OG VÅGN OM NATTEN: DØLLE-MUSIK OFFENTLIGGJORT

Guldborgsund

NU SKER DET ENDELIG

112

VANVITTIG MAND MED MOTORSAV: TRUEDE MED BLODBAD

Erhverv

- DER VIL KOMME FLERE BRUGSLUKNINGER I ÅR

112

GENEREDE BOLIGKVARTER: SÅ RYKKEDE POLITIET UD

112

GRUSOMME ANKLAGER MOD LOKAL MAND

Lokal nyt

NY PLAN: VIL GENANVENDE 80 PROCENT PLASTAFFALD INDEN 2030

112

HUN BLEV OPDAGET: FORSØGTE AT SNYDE I SCAN SELV

Annonce
Annonce
112

UERSTATTELIG BOG STJÅLET UNDER INDBRUD: - DET ER JO SINDSSYGT!

Ugeavisen Guldborgsund

FORENING MED VOKSEVÆRK KLAR TIL SOMMERSÆSON

Indland

FORUDSER TRIST NYT OM SUNDHEDSSEKTOREN

Erhverv

DEN STIGER FOR FJERDE MÅNED I TRÆK

Ugeavisen Lolland

BURGER&BAR PÅ VIN&BRØD

112

BRAND I VÆRKSTED UDVIKLEDE KRAFTIG RØG

112

ANHOLDT PÅ LOLLAND: VÆRDIER FOR 11 MILLIONER BESLAGLAGT I KÆMPE HASHSAG

112

KOKAIN-KONTROL: SÅ MEGET GEMTE HAN

112

BRUGTE ET TON KATTEGRUS: OLIEUDSLIP SKYLDTES INDBRUD

112

BRAND I LADE: - VI FORVENTER AT VI SKAL DERUD IGEN

Lolland

TYSK PAR ÅBNER VANDCENTER

112

GJORDE GÅGADE TIL RACERBANE

112

SKØD TO GANGE MED PISTOL: NU ER HAN VARETÆGTSFÆNGSLET

112

SIRENE PÅ TELEFONEN: DET SKAL DU GØRE