Annonce
Lolland

LOLLANDS BORGMESTER: - SIG MIG, HVAD ER DET FOR EN VERDEN, DE LEVER I?

Borgmesteren i Danmarks værst stillede kommune, Holger Schou Rasmussen (S), undrer sig højlydt over, at nogle af de rigeste kommuner har søgt økonomisk støtte fra staten. Arkivfoto: Anders Knudsen
Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), ryster på hovedet over, at 50 af landets kommuner - heriblandt nogle af de rigeste - mener, at de er særligt vanskeligt stillet.

LOLLAND: Den pulje, der år efter år redder Lolland Kommunes økonomi fra bankerot, hedder "puljen til særligt vanskeligt stillede kommuner", og den har netop haft ansøgningsfrist. Og underligt nok mener hele 50 kommuner - altså over halvdelen - at de kan gå ind under den beskrivelse.

Mediet NB Økonomi har netop offentliggjort listerne, og her fremkommer det, at blandt andet Vallensbæk, der er rangeret som fjerdebedst stillede kommune i Danmark, har søgt om støtte fra puljen. Kommunen har søgt om 1.213 kroner per indbygger fra puljen.

Også Dragør, der er placeret som nummer 7 i Danmark over bedst stillede kommuner, har søgt støtte fra puljen på intet mindre end 1.708 kroner per indbygger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt 10 kommuner fra top-30 har valgt at søge puljen for særligt vanskeligt stillede kommuner.

Vallensbæk argumenterer sin ansøgning med, at indbyggertallet i kommunen er stærkt stigende, hvilket giver et pres på daginstitutioner og skoler.

I Lolland Kommune, der rangerer dårligst på 98. pladsen i forhold til at være vanskeligt stillet og stort set ligger i bund på både gæld, skattegrundlag, socioøkonomiske forhold og likviditet, sidder borgmester Holger Schou Rasmussen (S) målløs tilbage over ansøgerfeltet til årets pulje.

- Jeg giver ikke meget for deres ansøgninger. Sig mig, hvad er det for en verden, de lever i? Og Dragør beder ovenikøbet også om en partnerskabsaftale!

Jeg giver ikke meget for deres ansøgninger. Sig mig, hvad er det for en verden, de lever i?

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune

- Det er urimeligt og uartigt, at man søger, når man har en skatteprocent på cirka 25 procent og et skattegrundlag, der er langt foran alle andre i Danmark, lyder det vredt fra borgmesteren på Lolland.

Han mener, at der på forhånd bør lægges nogle kriterier ind for, hvilke kommuner der overhovedet skal kunne søge puljen for særligt vanskeligt stillede kommuner.

- Det her er jo helt galt. Jeg synes jo, at kommuner, der har en skatteprocent på under 25,5 procent, burde holde sig langt væk. Det bør kun være de 10 procent dårligst stillede kommuner, som skal kunne søge. Det er helt forrykt, at 50 kommuner mener, at de er "særligt vanskeligt stillede". Der bør højst være 20, der søger, og 10, der får, siger borgmesteren, der har et tilbud til de rige kommuner.

- Hvis de har problemer med at lægge budgetterne, så tilbyder jeg hermed at komme og lægge budgetterne for dem. Jeg er sikker på, at vi kan finde besparelser til dem, som ikke betyder flere serviceforringelser end dem, vi allerede har i Lolland Kommune, lyder det.

Budgethul er vokset

Lolland Kommune har trods sin placering i den absolutte bund af listen søgt om 1.995 kroner per borger - flere andre kommuner har søgt om langt højere beløb.

Nabokommunen rangerer på 89. pladsen over vanskeligt stillede kommuner og har blot søgt om 995 kroner per borger. Kommunen har en 11. placering, når det gælder likviditeten.

Men sådan ser det ikke ud på Lolland, der ligger nummer 96 på listen over likvide midler i kommunekassen, og altså som en samlet nummer sjok i forhold til vanskeligheder generelt.

- Når man kan se, at Lolland Kommune ligger i den absolutte bund i forhold til udfordringer, så mener jeg ikke, at nogen andre kommuner skal have mere i tilskud per borger end os, siger Holger Schou Rasmussen.

Ansøgningen fra Lolland bliver nu ændret. Hen over sommeren er flere budgetposter for 2023 skredet, så udgifterne er løbet 50 millioner kroner i vejret i forhold til, hvordan billedet så ud, da byrådet gik på ferie.

Dermed ser kommunen potentielt ind i endnu større besparelser, end det blev meldt ud i juni.

Ifølge kommunaldirektør Thomas Knudsen skyldes de dystre prognoser, at der er kommet to nye "sten i skoen" på Lolland Kommunes budget.

Da der er færre arbejdsløse på landsplan, har staten skåret kraftigt ned på puljen til refusion til kommunerne for disse. Så tilskuddet per borger uden for jobmarkedet er faldet.

Samtidig er der blevet flere på førtids- og seniorpension i Lolland Kommune end ventet, og statens tilskud til disse er også blevet mindre.

Lolland Kommune er en af de kommuner, som har flest borgere på førtids- og seniorpension. Kommunen ser derfor ind i et endnu større sort hul på kistebunden i 2023.

- Derfor skriver vi et brev til ministeren i næste uge og meddeler, at vi ikke søger 80 millioner kroner i tilskud fra puljen, men 120 millioner kroner. Vi bliver ikke kompenseret for de udgifter, vi har, fordi fællesskabet Danmark har bestemt sig for, at nogle skal sørges for.

- Det er helt fint, at man gerne vil understøtte de her mennesker, men så synes jeg også, at det er rimeligt, at fællesskabet Danmark skal betale regningen, siger Lollands borgmester.

  • 00_tem_valg_lolland_a_Holger schou Rasmussen20
    Borgmesteren i Danmarks værst stillede kommune, Holger Schou Rasmussen (S), undrer sig højlydt over, at nogle af de rigeste kommuner har søgt økonomisk støtte fra staten. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

Femern

Andreas talte for kongen: - Pulsen var høj

Annonce
Annonce
112

Teenagere dømt for grove røverier og brandstiftelse

Lokal nyt

Simon fik varmen i toget - nu skylder han DSB 400.000 kroner

Erhverv

Medie: Calle-firmaer har snydt for flere millioner

Guldborgsund

Begejstrede anmeldere: Masser af stjerner til revyen

112

18-årig gik amok: Trampede på hund

Sport

TSØ-spiller er tvunget til karrierestop

112

Kørt på sygehuset efter trafikuheld

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

112

Voldtægtsanklaget rumænsk mand har ingen forklaring på DNA-spor

112

Medie: Illegale håndværkere skyld i Novo-brand

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld