Annonce
Lolland

MASSIVT FLERTAL STÅR BAG AT LUKKE OG BYGGE NYE PLEJEBOLIGER

Der er ikke tale om en spareøvelse. Den ændrede strategi udspringer af et ønske om udvikling, fastslog Marie-Louise Brehm Nielsen. Arkivfoto: Jan Knudsen
Flytningen fra Møllecentret kan ikke udsættes på grund af krav fra brandtilsynet.

LOLLAND: Et stort set enigt Lolland Byråd godkendte torsdag strukturen for fremtidens plejeboliger i kommunen. Alle, bortset fra Enhedslistens Bente Borreskov, kunne godkende strategien, og da Thomas Østergaard (S) var fraværende, var 23 ud af 25 byrådsmedlemmer for.

Formanden for ældre-, omsorgs- og sundhedsudvalget, Marie Louise Brehm Nielsen (Din Stemme) ridsede indledningsvist op, at det er en sag, udvalget har brugt meget tid på.  Plejeboligstrategien er en af byrådets såkaldte fyrtårne.

Udvalget har været på tur rundt på alle plejecentrene, så medlemmerne ved selvsyn kunne se, hvilke boliger de ældre medborgere tilbydes samt hvilke arbejdspladser medarbejderne skal udføre deres pleje i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Utidssvarende boliger

Opgave med at se på fremtidens plejeboligstrategi er foranlediget af forskellige udfordringer, som Lolland Kommune står i, og dem redegjorde Marie Louise Brehm Nielsen for:

- Vi har en utidssvarende boligmasse. Vores plejeboliger blev bygget på et tidspunkt, hvor der var behov for små skærmede enheder for borgere, som lever med demens. Realiteterne er nu ifølge Alzheimerforeningen, at 90 til 95 procnet af beboerne på plejecentrene lever med demens, hvorfor der er behov for at hele bygningsmassen er demensvenlig. Det gælder både indenfor som udenfor, dels for at skabe tryghed for beboerne, men også for at give medarbejderne de bedste forudsætninger for en god pleje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mangler ansatte

- I ældreplejen mangler vi desuden 100 medarbejdere. Vi har enormt svært ved at rekruttere fagligt personale, specielt assistenter. Vi har behov for at samle vores kompetencer på færre matrikler, så vi ikke mister den faglige sparring, når tiden i stedet bruges på kilometer på landevejen, forklarede udvalgsformanden, der tilføjede, at det er vigtigt for udvalget at pointere at trods en ny plejeboligstruktur med færre matrikler, er der ingen medarbejdere, som skal fyres. Der er brug for alle mand og flere til.

En tredje udfordring er en stigende kompleksitet i den pleje, borgerne skal have, nævnte Marie Louise Brehm Nielsen:

- Vi ser en stigende antal af borgere, som lever med demens eller uhensigtsmæssig, demenslignende adfærd. Der er behov for at vores medarbejdere får de bedste forudsætninger for at udøve deres faglighed.

- På vores helt små plejecentre er der for eksempel kun en nattevagt. Sker der noget akut, er nattevagten alene, og går en beboer hjemmefra, står nattevagten selv med det. Det er utrygt for medarbejderen, men i den grad også for beboeren og de pårørende at tænke det værst tænkelige scenarie til ende.

- Ligeledes ser vi også en sundhedsreform som i den grad kræver større og større faglighed blandt vores medarbejdere. Opgaveglidningen mellem region og kommune har stået på i en årrække og denne tendens fortsætter så langt øjet rækker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomien

En fjerde udfordring er økonomien, da der i følge udvalgsformanden er overkapacitet på plejeboliger, hvilket betyder, at kommunen betaler tomgangshusleje, altså for murstenene, selvom lejlighederne står tomme, og desuden er de helt små plejecentre ikke rentable i drift, nævnte hun.

Marie Louise Brehm Nielsen afviste dog, at der skulle være tale om en spareøvelse. Den ændrede strategi udspringer af et ønske om udvikling, fastslog hun.

Udfordringerne er derfor mundet ud i et ønske om afvikling af utidssvarende plejeboliger, der erstattes af 2 ½ nye plejecentre, der er indrettet demensvenligt indvendigt som udvendigt.

En optimering af nuværende plejeboliger og en tidlig koncentreret indsats i eget hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støtte til dementes pårørende

- Vi oplever ofte, at pårørende til borgere, som lever med demens, ender med at kaste håndklædet i ringen og må sende deres kære på plejecentre. Vi har i udvalget en særlig fokus på forskellige muligheder for at støtte op i hjemmet - det kan være aflastning eller øget dagtilbud, for at give de pårørende det pusterum, de har brug for i hverdagen, lød det videre fra udvalgsformanden.

Marie Louise Brehm Nielsen takkede videre for de syv høringssvar, der er kommet til strategiforslaget.

- Vi har bemærket, at medarbejderne har ytret ønske om, at udsætte flytningen fra Møllecenteret. Det kan vi desværre ikke efterkomme med brandtilsynet hængende over hovedet. Vi har i stedet valgt midlertidigt at flytte de midlertidige pladser til Blomsterparken, inden den endelige placering på Stokkemarke Plejecenter, oplyste hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort puslespil

Udvalgsformanden tilføjede, at det har været et stort puslespil, der skulle lægges, før fremtidens plejeboligstruktur kunne falde på plads.

Sagen indebærer nu også, at der skal igangsættes en undersøgelse af mulig alternativ anvendelse af de plejecentre, der er udpeget til nedlæggelse og være dialog med de berørte boligforeninger om det.

Desuden skal der udarbejdes en plan for inddragelse af beboere og pårørende i forbindelse med dem, der må flytte, og der skal udarbejdes en plan for inddragelse af medarbejderne.

Endelig skal man selvfølgelig også til at kigge på, hvordan man vil bygge nyt.


Plejeboligstrategi Lolland kommune

I den nye plejeboligstrategi er der både lagt op til lukning af eksisterende plejecentre og nybyggeri.

Lukninger

• Møllecenteret, Nakskov (2023)

• Blomsterparken, Rødby (2025)

• Bøgevænget, Holeby (2027)

• Rønnebærparken, Dannemare (2029)

• Sandby Ældrecenter (2029)

Nybyggeri

• Plejecenter i Nakskov med 60 pladser (Færdigt 2025)

• Plejecenter i Maribo med 50 pladser (Færdigt 2029)

• Udvidelse med 30 pladser i Kirsebærhaven, Rødby (Færdigt 2027)

Midlertidige pladser

• De midlertidige pladser på Møllecenteret flyttes i en periode til Blomsterparken i Rødby, inden endelig placering på Stokkemarke Plejecenter.

• Stokkemarke Plejecenter overgår til midlertidige pladser (2025)

Lolland Kommune


Blomsterparken i Rødby bliver en mellemstation for Møllecentret i Nakskovs aflastningspladser, inden de ender på Stokkemarke Plejecenter. Arkivfoto: Anders Knudsen
  • 10 mar byråd Marie-Louise Brehm Nielsen
    Der er ikke tale om en spareøvelse. Den ændrede strategi udspringer af et ønske om udvikling, fastslog Marie-Louise Brehm Nielsen. Arkivfoto: Jan Knudsen
  • 25_rød_blomsterparken4
    Blomsterparken i Rødby bliver en mellemstation for Møllecentret i Nakskovs aflastningspladser, inden de ender på Stokkemarke Plejecenter. Arkivfoto: Anders Knudsen
Annonce
Lolland

"Mystiske mænd" gik rundt med våben: - I år skal vi ikke have betjente i skudsikre veste frem

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Annonce
Annonce
Nykøbing

Landsdækkende kæde åbner i nye lokaler i Nykøbing: Se hvornår her

112

Hastede mod "gårdbrand" - noget helt andet ventede

Indland

OK køber halvdelen af kriseramte Coop: Det kommer det til at betyde

Indland

Hjemsendt forsvarschef truer med søgsmål mod ministerium

Lolland

"Mystiske mænd" gik rundt med våben: - I år skal vi ikke have betjente i skudsikre veste frem

Lolland

Vil du eje “Smålandshavet”? Nu er den sat til salg

Trafik

Mange måneders trafik-problemer venter

Guldborgsund

Voldsomme skader: Så mange millioner skal kommunen betale

Politik

Aftale indgået: Nu fjernes de fra egne erstatningssager

Indland

Fredag ruller 25 milliarder ind på danskernes konti

Guldborgsund

Efter flere forsinkelser: Nu åbner den endelig

Rødbyhavn

Jubler over drømme-adressen: Nu åbner Lidl

Lolland

Tilmeldte sig som den første: Million-investering er sat på skinner

Rødby

Tidligt morgenuheld: Bil endte på taget

Indland

Statsministeren varsler sundhedsudspil

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sort morgen på Falster: Mange borgere ramt af strømafbrydelse

Lolland

Rute 9: Ministerbesøg til Lolland er udskudt

Lokal nyt

Før forhandlinger: Vil give læger i yderområder mere tid til den enkelte patient

Lokal nyt

2023 blev endnu et hårdt år for Folketidende - men 2024 tegner langt bedre

Sundhed

Altafgørende for vores sundhed: - Vi står med en akut mangel

Rødbyhavn

Kadetter opdagede ulovlig kniv: Udenlandsk mand straffet

Guldborgsund

Ekstra rejsetid: Indsætter togbusser på flere afgange