Annonce
Lolland

SKOLER RYKKER TÆTTERE PÅ LUKNING

De to skoler i landsbyordningerne i Horslunde og Holeby er ikke kun udfordret af bygningernes stand, men også af et faldende børnetal, påpeger borgmester Holger Schou Rasmussen (S). Arkivfoto: Claus Hansen
En ny rapport fastslår, at de bærende facader på skolebygningerne i Horslunde og Holeby er udtjente. Ifølge borgmester Holger Schou Rasmussen (S) skal byrådet nu vælge mellem lukning eller renovering for flere hundrede millioner kroner.

LOLLAND: Byrådet blev torsdag aften under et lukket punkt orienteret om en rapport fra det rådgivende ingeniørfirma Niras, som fastslår, at der ingen restlevetid er i de bærende facader på skolerne og hallerne i Horslunde og Holeby samt STU-bygningerne i Hunseby. Niras anbefaler derfor Lolland Kommune hurtigst muligt at få udskiftet de bærende facader, som foreløbig er sikret med bolte.

Det er imidlertid både omfangsrigt og bekosteligt. Udover selve renoveringen vil det nemlig kræve midlertidig understøtning og afstivning samt en totaloverdækning af bygningerne. Samlet beløber en fuld renovering sig til cirka 267 millioner kroner. Heraf 66 millioner kroner i Horslunde, 133 millioner kroner i Holeby og 70 millioner kroner i Hunseby.

Det betyder, ifølge borgmester Holger Schou Rasmussen (S), at byrådet nu står over for et valg:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Enten skal vi lukke skolerne, eller også skal vi renovere for flere hundrede millioner kroner.

Risiko for nye bygninger uden børn

Borgmesteren understreger i en pressemeddelelse, at det er et absolut uønsket valg.

- Der er ingen i byrådet, der har ønsket den situation, som vi står i nu. Da vi konstituerede os efter valget, var der bred opbakning til at skabe ro om skolestrukturen, men vi må også bare sige, at vi er nødt til at forholde os til de udfordringer, der er dukket op.

Ifølge borgmesteren handler det ikke kun om bygningerne. Det handler også om faldende børnetal.

- Hvis der var det antal elever i Holeby og Horslunde, som skolerne er bygget til, så ville vi ikke have den her diskussion. Så skulle der selvfølgelig bygges nye skoler. Sagen er bare, at der er langt færre elever, end skolerne er bygget til, og det ser ud til, at elevtallet kommer til at falde yderligere i de kommende år.

- I den situation er vi nødt til at forholde os til, hvad der er den bedste brug af kommunens penge. Risikerer vi at gennemføre meget dyre renoveringer og så stå med skolebygninger uden elever om få år? Det er de spørgsmål, børne- og skoleudvalget og byrådet er tvunget til at stille sig, siger han.

Hvis der var det antal elever i Holeby og Horslunde, som skolerne er bygget til, så ville vi ikke have den her diskussion.

Borgmester Holger Schou Rasmussen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligst med virkning fra 2024

Allerede på mandag mødes børne- og skoleudvalget for at drøfte rammen for beslutningsprocessen, når byrådet i starten af det nye år skal træffe sin beslutning.

Borgmesteren oplyser, at bestyrelser og MED-udvalg desuden har fået tilsendt Niras-rapporten, og at de efter jul vil blive inddraget i det videre arbejde.

- Men jeg må også være ærlig og sige, at vi i konstitueringsgruppen har svært ved at se for os, at processen ender med en beslutning om en større renovering eller at bygge nye grundskoler i Horslunde og Holeby. Det er simpelthen for stor en investering, når børnetallet falder, og der er plads til eleverne på andre skoler.

Han understreger dog, at der ingen beslutning er truffet endnu, fordi der er mange nuancer i det.

- Vi skal have set på en løsning for STU i Hunseby, hvor nødrenovering nok er en mere oplagt mulighed. Vi skal forholde os til specialskolen, der også har lokaler i Horslunde. Og hvis byrådet beslutter, at en eller flere skoler skal lukkes, så skal vi finde ud af, hvad der skal ske med dagtilbuddene i de to landsbyordninger.

En lukning af landsbyordningerne i Holeby og Horslunde vil dog, som følge af folkeskoleloven, først kunne ske med virkning fra sommeren 2024.

Historisk rids:

I juni 2021 kom det frem, at en række bygninger i Holeby og Horslunde Landsbyordninger, Holebyhallen og Ravnsborghallen samt STU i Hunseby er bygget efter en model, der med tiden kan give alvorlige facadeskader med risiko for sammenstyrtning.

Bygningerne blev derfor lukket midlertidigt i sommeren 2021 og sikret grundigt med blandt andet bolte, før de blev taget i brug igen. Siden da har Lolland Kommune i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Lyngkilde ført løbende tilsyn med alle bygninger med henblik på at sikre, at eventuelle nye skader opdages tidligt. Det løbende tilsyn var den direkte årsag til, at den to-etages bygning i Holeby Landsbyordning blev taget ud af brug i oktober 2022.

Rapporterne fra Lyngkilde peger på, at der ikke er en akut nedstyrtningsfare i bygningerne, men at facadernes levetid er udløbet. Samme konklusion er Niras kommet frem til i sin rapport. Den blev bestilt for at få en "second opinion" inden stillingstagen til bygningernes fremtid.

Kilde: Lolland Kommune
  • De to skoler i landsbyordningerne i Horslunde og Holeby er ikke kun udfordret af bygningernes stand, men også af et faldende børnetal, påpeger borgmester Holger Schou Rasmussen (S). Arkivfoto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Ungt ukrainsk par splittet i afgørende spørgsmål

Lolland

Giraf født på Lolland

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Refas bommert: Skal betale en million i erstatning

Guldborgsund

Thea, Iben og Mark overværede voldsomt overfald: Løb ud af bus for at redde offer

Lolland

Giraf født på Lolland

Indland

34-årig fængsles for hackerangreb mod offentlige myndigheder

Lolland

Grusom sag for retten: Mor og stedfar tiltalt for drab på spædbarn

Indland

Med lynets hast var pengene væk

112

Afsløret: 'Virkede noget påvirket', da han kom med færgen

Lokal nyt

Regional tv-kanal i fyringsrunde

Vejret

Risiko for tåge og glatte veje i morgentrafikken

Indland

Kommuner efterlyser flere praktiserende læger

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

112

Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Guldborgsund

Forskningsprojekt afdækker: Her er tilflytterne til Guldborgsund Kommune

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

Annonce
Annonce
112

211 taget i fartkontroller: En kørte 179 km/t

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Guldborgsund

Ny konstituering behandlet i byrådet: - Jeg anfægter lovligheden af det her

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger