"Vi kan noget hernede på Lolland," siger kunderne når de i disse dage besøger Nysted Bageren. Sammen med Pabst Bakery i Maribo blev det nemlig hædret, da der blev afholdt Danmarks Bedste Brød og Kager 2023.
Og oplevelsen af, at vi har noget af det bedste brød på Sydhavsøen, bekræftede dommerne.
Nysted Bageri har Danmarks næstbedste rugbrød, mens Pabst Bakery har det næstbedste specialbrød.
- Det var en drøm
Gitte Jürs fra Nysted Bageri oplevede travlhed i butikken, dagen efter andenpladsen var en realitet. Surdejsrugbrødet på gule hørfrø, rug- og græskarkerner og solsikkefrø går nemlig som varmt brød i butikken, efter det kom på andenpladsen i rugbrøds-kategorien.
- Vores faste kunder sagde, at de ikke var i tvivl om, at det ville gå godt. Men folk kommer også udenbys for at prøve det, siger Gitte Jürs.
Dagen inden slaget skulle stå, og afgørelsen falde, var Gitte Jürs nervøs. Spændingen og adrenalinen pumpede i kroppen. Først da andenpladsen var en realitet, kunne den slappe af.
- Man er helt afkræftet bagefter. Når man tager afsted til en konkurrence, går man op i at gøre det bedste af det bedste. Når det så lykkes, blev det en kort tur hjem. Det gjorde ikke noget, at vi skulle køre 2,5 time, siger Gitte Jürs, der skulle køre fra Odense, hvor konkurrencen blev afholdt.
Rugbrødskategorien var ikke den eneste kategori, hvor bageriet gjorde det godt.
- Tre ud af fire landede i top ti. Specialbrødet kom på en sjetteplads, mens min kransekage kom på syvendepladsen, siger Gitte Jürs. Bagermester Andreas Jürs havde stået for rugbrødet, men det var Gitte Jürs som leverede bageriets bud på Danmarks Bedste Kransekage.
- Jeg var meget glad, da jeg fandt ud af, at jeg fik en syvendeplads for min kransekage. Det var en drøm, siger Gitte Jürs fra Nysted Bageri.
Sølv til Pabst
Bagermester Marc Pabst fra Pabst Bakery er også i godt humør, da Folketidende taler med ham. Bageriet løb nemlig med andenpladsen i den anden brødkategori, Danmarks Bedste Specialbrød.
Søndersøbrødet, der er lavet på surdej, koldhævet i 48 timer, og med hjemme-malet hvedemel og ristede sesamfrø, løb nemlig med sølvet.
- Det er en holdindsats. Det er et brød, vi har lavet i rigtig mange år, så det er hele bageriet, som skal have en stor ros, siger bagermesteren.
Og så snart Marc Pabst kommer hjem fra Dublin, skal det fejres. Bagermesteren har nemlig planer om at bruge den pengepræmie, som fulgte med, på en middag med kollegaerne.
- Vi gør en indsats hver dag for at levere noget unikt til vores kunder, og vi er stolte af det, vi laver, siger bagermesteren fra Pabst Bakery, Marc Pabst.