Da Lolland Kommune blev opmærksom på, at der var sket et brud på datasikkerheden, meldte kommunen brøleren til Datatilsynet.
250 sager om ugen
Allan Frank, it-sikkerhedsspecialist og cand.jur. i Datatilsynet, kan ikke kommentere datalækket fra Lolland Kommune, da sagen er under behandling. Men generelt om brud på persondatasikkerhed oplyser han, at tilsynet modtager cirka 250 sager om ugen.
Første opgave er opsamling af information om sagens indhold.
- Det, vi gør, er at gennemgå sagen. Vi undersøger blandt andet, hvorfor det er sket, og hvad der er gjort for at forhindre det, siger Allan Frank.
Gennemgangen af sagen skal blandt andet belyse, om der er tale om en enkelt svipser, eller om det er en type fejl, som kunne være undgået.
- Som dataansvarlig er det vigtigt at have rutiner, der imødegår, at der sker menneskelige fejl, siger Allan Frank.
Digitalt udsatte
Han oplyser, at det er en skærpende omstændighed i Datatilsynets vurdering, hvis der er tale om såkaldte "digitale udsatte". Allan Frank nævner blandt andre børn, ældre og syge som "digitalt udsatte".
- Det er skærpende, hvis det omhandler digitalt udsatte, hvis rettigheder hurtigt bliver klemt i en digital verden, siger han.
Allan Frank, IT-Sikkerhedsspecialist og cand.jur. i DatatilsynetSom dataansvarlig er det vigtigt at have rutiner, der imødegår, at der sker menneskelige fejl.
Fra kritik til bøder
Sanktionerne varierer fra kritik og påbud til bøder.
I 2022 blev Guldborgsund Kommune idømt en bøde på 50.000 kroner for at have sendt en lille piges personlige oplysninger til hendes far, der havde polititilhold.
Om Datatilsynet
- Datatilsynet er den centrale uafhængige myndighed, der fører tilsyn med, at reglerne om databeskyttelse bliver overholdt.
Når Datatilsynet dengang vurderede bødens størrelse, afhang beløbet af Guldborgsund Kommunes størrelse og forseelsens alvor.
Allan Frank, IT-Sikkerhedsspecialist og cand.jur. i DatatilsynetDet er skærpende, hvis det omhandler digitalt udsatte, hvis rettigheder hurtigt bliver klemt i en digital verden.
Mens bøder til offentlige myndigheder - i de sager, der har været til dato - højst når op på 500.000 kroner, ser det helt anderledes ud, hvis en privat virksomhed bryder databeskyttelsen.
I 2022 vurderede Datatilsynet, at Danske Bank ikke kunne dokumentere, at den havde slettet personlysninger i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne, og tilsynet indstillede banken til en bøde på 10 millioner kroner.