NAKSKOV: Det udløste med det samme debat i kommentarsporet på Folketidendes facebookside, da de første artikler om toiletforholdene for eleverne på Stormarkskolen blev publiceret.
Nogle fandt det urimeligt, at eleverne bliver budt så ringe forhold med alt for få nedslidte toiletter, andre klandrede eleverne for selv at svine og hærge dem i stykker, og så var der dem, der pegede på, at det da må være en simpel opgave for pedellen at sætte døre op og overmale graffiti.
Men det er ikke en simpel opgave, viser det sig.
- Jeg har ikke tal på, hvor mange gange personalet i Teknisk Service har sat døre op og malet toiletter, siger souschef og afdelingsleder på Stormarkskolen Jan Rasmussen.
Det er Teknisk Service, som hører under sektoren Service og Bygninger i Lolland Kommune, der varetager viceværtsfunktionen i de kommunale bygninger.
Pedeller ramt på arbejdsglæden
Ifølge Jan Rasmussen har det endda belastet personalet i Teknisk Service, at de igen og igen har måttet sætte i stand på skolens toiletter, som er alt for få til antallet af elever og derfor udsat for uforholdsmæssig stor slitage men desværre også hærværk.
- De taler med deres ledelse om, hvordan det påvirker deres arbejdsmiljø negativt hele tiden at skulle reparere døre og male, siger han.
Det bekræfter teamleder i Teknisk Service.
- Når mine medarbejdere oplever, at de maler en væg og glædes over, at det pyntede, for så straks efter igen at se den tegnet over med graffiti, eller sætter en repareret dør op, for straks efter at se den sparket ned igen, føler de sig nedgjort i deres arbejde, fortæller konstitueret sektorchef og teamleder Lotte Lem.
Hun understreger, at hun synes, at det er forfærdeligt, at eleverne skal gå ned på sådan nogle ringe toiletter.
- Men der er også en arbejdsmiljøproblematik for mine medarbejdere, for de bliver ramt på deres engagement og arbejdsglæde, siger hun.
Lotte Lem, teamleder i Teknisk Service.Der er også en arbejdsmiljøproblematik for mine medarbejdere, for de bliver ramt på deres engagement og arbejdsglæde.
Har givet op på kældertoiletterne
Hun kalder det en selvforstærkende ond spiral, hvor de nedslidte toiletter ikke appellerer til eleverne om at passe på tingene, og hvor elevernes ødelæggelser samtidig har udmattet pedellerne i forhold til at vedligeholde tingene.
- Vores holdning til graffiti er jo, at jo hurtigere vi reagerer, jo bedre kan vi minimere, at det griber om sig, så vi forsøger at male over den første streg. Men i kældertoiletterne på Stormarkskolen har vi måttet give op - både med at male og sætte døre op. Vi har hverken penge eller arbejdstid til at blive ved, siger hun.
Burde kældertoiletterne så ikke blive låst af?
- Det vurderer vi ikke går an, for så er der alt for få toiletter til eleverne, siger hun.
Nemlig det ene toilet til damer og det ene toilet til herrer i stueetagen af hovedbygningen, er netop er blevet malet, samt det i skolens hal, som så ville skulle række til omkring 330 elever på mellemtrin og i udskoling.
Sundhedsstyrelsen anbefaler et toilet for hver 10 børn i de mindste klasser, hvor børnene endnu har behov for vedvarende støtte til toiletbesøg og personlig hygiejne. For elever over 10-årsalderen anbefales samme norm som for voksne: 1 toilet for hver 15 personer.
Derfor er gode toiletforhold på skoler vigtige:
Gode toiletforhold har stor betydning for elevers trivsel og sundhed. Toiletforhold skal vurderes ud fra både antal, placering, udformning og hygiejnestand. Hvis man i dagligdagen ikke har mulighed for at komme på toilettet, fordi toiletter ikke eksisterer, er for langt væk, ikke er tilpasset ens behov, eller man er utryg ved at bruge dem, kan det give fysiske gener som også kan påvirke koncentration og indlæringsevne.
På kort sigt kan det medføre fysiske gener som mavesmerter, forstoppelse, urinvejs- og inkontinensproblemer og en generel følelse af utilpashed. På længere sigt øger det risikoen for funktionsforstyrrelser i urinblære og tarm.
Hvis man ikke komme på toilettet i løbet af dagen, reduceres sandsynligheden desuden for, at man vasker hænder i løbet skoledagen, og risikoen for spredning af smitsomme sygdomme øges.
Dårlige toiletforhold betyder også, at nogle elever og studerende bevidst undgår at spise og drikke i løbet af skoledagen for at undgå eller udskyde toiletbesøg.