Dansk sejr i søsterduel giver førsteplads

Danmark slutter som nummer et i sin pulje ved VM i kvindehåndbold og står til at møde Japan i 1/8-finalen.

De danske håndboldpiger fik inden VM-turneringen prædikatet afbudshold, og mange var i tvivl om, hvad det skadesramte hold overhovedet kunne præstere.

Men med 20-19-sejren over naboerne fra Sverige har holdet med fem sejre i fem kampe vist, at der er krummer i de danske reserver, der slutter som nummer et i sin indledende gruppe.

Dermed har de givet sig selv det bedst mulige udgangspunkt for det videre forløb i turneringen, der går ind i knockoutfasen mandag.

Den spændende og jævnbyrdige gruppefinale viste ellers, hvordan det danske og svenske hold på mange måder minder om hinanden.

Begge hold er bygget op om et stærkt kollektiv og en solid defensiv og er meget bedre til at score mål på kontra end i det etablerede angrebsspil, hvor der er langt mellem de målfarlige skytter.

Det var da også slående i en meget lige første halvleg, hvor der kun blev scoret 17 mål.

Begge hold havde uhyre svært ved at komme igennem modstanderens forsvar, når først det var kommet på plads.

Allermest tydeligt var det, da ingen af holdene formåede at score i en næsten otte minutter lang skyttegravskrig ved stillingen 6-6 midt i halvlegen.

Danmark kom ud af de første 30 minutter med en 9-8-føring, men uden at Jan Pytlick rigtigt havde fundet sin vinderopstilling.

Landstræneren skiftede meget ud, og byttede på et tidspunkt hele tre spillere ud i overgangen mellem forsvar og angreb.

Heller ikke i anden halvleg lykkedes det rigtigt for nogen af Pytlicks bagkædekonstellationer at sætte sig afgørende i gennem.

Men takket være den solide forsvarsindsats og på trods af et par uheldige litauiske dommere hang danskerne fortsat i.

Og da selv et nederlag på to mål ville have givet Danmark gruppesejren, lignede det en tidlig afgørelse, da Kristina Kristiansen med mindre end tre minutter igen bragte Danmark på 20-18.

Svenskerne skulle vinde for at undgå tredjepladsen i gruppen, men selv om de var i overtal til sidst og forsøgte sig med at tage målmanden ud, lykkedes det lige præcis ikke.

Der var i øvrigt for en gangs skyld ikke stille i hallen i São Bernardo do Campo under kampen, og det skyldes ikke mindst et pænt kontingent danske supportere.

Det bestod af en sponsordelegation fra Dansk Håndbold Forbund og det kvindelige fodboldlandshold, der er på træningslejr i Brasilien og som lidt forsinket nåede at få det meste af anden halvleg med.

Resultatet af kampen betyder, at Danmark i ottendedelsfinalen på mandag står over for Japan, der blev nummer fire i gruppe C. Kampen spilles 20.15 dansk tid.