Dolberg træder i fodsporene på Ajax-giganter

Kasper Dolberg scorede hattrick på mindre end 20 minutter mod NEC Nijmegen. Foto: Polfoto/Polfoto

Efter sit hattrick bliver Kasper Dolberg nævnt i sammenhæng med spillere som Luis Suarez og Marco van Basten.

Rafael van der Vaart, Marco van Basten og Luis Suarez.

Det er nogle af fodboldsportens ypperste navne, der bliver hevet frem ovenpå Kasper Dolbergs hattrick for Ajax Amsterdam søndag eftermiddag.

Den 19-årige danske komet, der spiller sin første sæson som senior, scorede kampens første tre mål inden for lidt mere end 18 minutter, da Ajax slog NEC Nijmegen 5-0.

Kun én spiller har gennem tiderne scoret et hurtigere hattrick for Ajax, nemlig Marco van Basten, der havde en glorværdig karriere hos AC Milan og blev kåret som Europas bedste fodboldspiller tre gange.

Man skal også langt tilbage i de hollandske fodboldannaler for at finde en yngre hattrick-mager i Ajax-trøjen.

Den nuværende FC Midtjylland-spiller Rafael van der Vaart overgik bedriften for næsten 15 år siden, da han i december 2001 scorede hattrick i en alder af 18 år og 311 dage. Dolberg var 19 år og 45 dage.

Men Dolberg stopper ikke med at træde i superstjernernes fodspor. Barcelona-stjernen Luis Suarez' navn dukker op, når man graver efter den seneste spiller, der har scoret et hattrick for Ajax i løbet af en første halvleg.

Suarez fik sit helt store gennembrud i Amsterdam-klubben i slutningen af det seneste årti.

Han blev topscorer i den hollandske liga i sæsonen 2009/10 med 35 mål, hvorefter han skiftede til Liverpool for mere end 26 millioner euro.

Angriberen fra Uruguay er i øvrigt langt fra den eneste, der har brugt topscorerrollen i Ajax som springbræt til en stor kontrakt.

I 2004 skiftede Zlatan Ibrahimovic til Juventus, og fem år senere blev Klaas-Jan Huntelaar hentet til Real Madrid efter at have scoret mål på samlebånd i tre sæsoner for Ajax.

Det seneste eksempel er polske Arkadiusz Milik. Han har været Ajax-topscorer i de seneste to sæsoner, og efter at have scoret 21 ligamål i den forgangne sæson blev han som 22-årig solgt til italienske Napoli for 35 millioner euro.

Med de tre mål søndag blev Kasper Dolberg delt topscorer i Æresdivisionen med otte mål, og holder han sit snit i resten af sæsonen, kan han komme i nærheden af Miliks total fra sidste sæson.

Dolberg har dog ikke travlt med at jagte en karriere i en større klub.

- Jeg ønsker at blive her (i Ajax, red.) meget længe. Selvfølgelig kigger alle (storklubber, red.) din vej, når du gør det godt for Ajax. Men det betyder intet for mig, sagde Dolberg til Ajax' hjemmeside søndag.

Ajax hentede Dolberg i Silkeborg IF i 2015.

• Æresdivisionen: Kasper Dolberg scorer ægte hattrick