Annonce
Skal Horslunde Boldklub dreje nøglen?

Kommuneplan vil aflive en af Horslundes sidste foreninger

Fra venstre: formand Morten Friis, kasserer og tidligere formand Palle Adamsen, formand for borgerforeningen i Horslunde og Omegn, Bjarne Hansen, og tidligere formand for Horslunde Boldklub, Jens Christiansen, er alle dybt oprørte over Lolland Kommunes gebærden - men ønsker dialog. Foto: Sebastian Svensson
Lokal forenings 68 medlemmer skal finde et andet sted at spille fodbold, hvis Lolland Kommunes spareplan bliver en realitet. - Jeg bliver så harm over det, siger formand.

HORSLUNDE: For nogle foreninger rammer spareplanen hårdere end andre.

Horslunde Boldklub og dens 68 medlemmer stirrer nemlig direkte ind i deres sikre undergang, da Lolland Kommune vil nedlægge to ud af deres tre baner samt nedrive de lysanlæg, der bliver brugt til at træne i de mørke aftentimer.

- Vi skal dreje nøglen, som det ser ud nu, og der er ingen chance for os at overleve, hvis kommunens krav bliver en realitet, siger formand, træner og spiller Morten Friis i klubbens lokaler ved Ravnsborg Skole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Lolland Kommunes besparelsesforslag lyder det blandt andet: “Der tænkes ikke nedlæggelse af anlæg, men tilpasninger af anlægsstørrelser i forhold til antal brugere”. Men besparelserne vil betyde netop det i Horslundes tilfælde: en nedlæggelse.

Seks dage til svar

Det er Park & Vej, der har udarbejdet “Besparelsesforslag idrætsanlæg 2023”, og det skulle oprindeligt behandles i klima-, teknik- og miljøudvalget samt fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalget 30. januar. Det gav klubberne seks dage til at afgive høringssvar - og efter protester om netop dette, er det blevet udskudt til 6. februar.

- Jeg bliver harm over, at jeg bliver stillet en frist på seks dage. Jeg er ikke fuldtidspolitiker, jeg arbejder frivilligt og ulønnet. Og så får jeg kun seks dage til at svare, siger Morten Friis.

Klubbens bestyrelse og formand vidste med det samme, hvad besparelserne ville medføre, da de læste dem.

- Problemet er, at dem, der har udbygget de her forslag, ikke har den fjerneste idé om, hvordan vores anlæg hænger sammen. Jeg tror simpelt hen ikke, de ved, at det vil betyde lukning for os, siger formand Morten Friis.

Sagen kort

13.10.2022: Besparelser bliver godkendt af byrådet.

26.10.2022: Park & Vej og fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalget holder første møde, hvor muligheder og udfordringer bliver drøftet.

15.11.2022: P&V og FKF: Evaluerer oplæg og planlægger proces. Herunder at FKF vurderer, at det skal fremlægges for folkeoplysningsudvalget og sportsrådet, inden det fremlægges for klubberne. Dette var planlagt til deres møde i december. På grund af en fyldt dagsorden blev det vurderet, at dette skulle udskydes til januar.

24.01.2023: Klubberne har skriftligt modtaget besparelsesforslaget til gennemlæsning.

25.01.2023: Plan fremlagt for folkeoplysningsudvalget og sportsrådet. De har modtaget materialet skriftligt, og materialet er blevet gennemgået ved et møde. De har haft mulighed for at stille spørgsmål til materialet.

30.01.2023: Klubbernes oprindelige frist for høringsvar (nu rykket til 6. februar).

I de lidt over tre måneder, Lolland Kommune har vidst, at der skulle spares 800.000 kroner fra de lokale foreninger og klubbers anlæg, har der været nul kommunikation, dialog og borgerinddragelse med de berørte instanser.

- Vi har intet hørt, før vi modtager brevet fra kommunen, siger bestyrelsesmedlem og kasserer, Palle Adamsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra 6 til 36

Formand Morten Friis har spillet i klubben siden fjerde klasse, og udsigten til at skulle miste sit “hjertebarn” gør ondt.

- Jeg kan huske første dag, jeg trænede her - første dag, jeg spillede. Vi elsker denne klub, og tanken om at miste den berører mange af os meget, siger formanden og træneren.

Horslunde Boldklub er ikke fremmed overfor trusler mod dens eksistens.

Efter corona-pandemien var der således blot seks ungdomsspillere tilbage i truppen, men lokale fodboldelskere i den gamle Ravnsborg Kommune har genoplivet boldklubben, hvorfor den nu igen er vokset til 36 ungdomsspillere. Klubben er blandt andet det eneste seriøse forslag til en boldklub til dem, der bor på Fejø, Femø og de omkringliggende landsbyer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lysanlæg skaber problemer

Som besparelsesforslagene viser, så lever lysanlægget ikke op til de LED-krav, Lolland Kommune har til anlæggene. Men de virker stadig, siger klubben selv.

Kommunen vurderer dog, at en fornyelse vil koste 200.000 kroner - og derfor skal anlægget bare rives ned. Men det vil - sammen med banelukningen - altså betyde den visse død, mener formanden.

- Vi vil jo komme med kompromisser i vores høringssvar. Men i forhold til lysanlægget kan vi ikke lave et kompromis. Er lysanlægget væk, så må vi lukke, siger formand Morten Friis og understreger, at der ikke er alternativer til træning i de mørke måneder udover i Nakskov, som vil kræve, at spillerne tager til Lollands mest vestlige punkt uden mulighed for omklædning og "pilsnere efter træningerne". Det vil ødelægge charmen, og besværliggørelsen vil betyde færre - hvis nogen - deltagere, argumenteres der.

Andetsteds i besparelserne nævnes det, at Rødby skal bruge 700.000 kroner på en fornyelse af lysanlægget. De har 88 medlemmer.

- Vi er i forvejen et presset lokalsamfund, og 200.000 kroner kan lyde som en voldsom investering, men hvis konsekvensen er, at de 68 medlemmer ikke har noget andet at tage sig til, er det så det værd? siger Morten Friis.

Bjarne Hansen er formand for borgerforeningen i Horslunde og omegn, og han mener i den grad, kommunen er gal på den. Tidligere arbejdede han selv i Lolland Kommune i 50 år - blandt andet som teknisk direktør.

- Det her går imod deres eget udsagn i dokumentet om, at anlæg ikke skal nedlægges, siger han og foreslår, at man blandt andet kan kigge i "landsbyklynge-puljen", hvor Vestlolland har 900.000 kr. i budgettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker dialog

- Vores inderste og dybeste ønske er ikke at blotlægge, hvordan formalia ikke er blevet opfyldt. Vi vil egentlig bare gerne have en dialog om de alternative løsninger og kompromisser, der er mulige, siger den tidligere formand i klubben, Jens Christiansen.

Her stemmer Morten Friis i kor.

- Vi giver ikke op så nemt, siger han.

Horslunde Boldklub er den eneste ungdomsklub tilbage i det område, der kendes som den gamle Ravnsborg Kommune.

  • Fra venstre: formand Morten Friis, kasserer og tidligere formand Palle Adamsen, formand for borgerforeningen i Horslunde og Omegn, Bjarne Hansen, og tidligere formand for Horslunde Boldklub, Jens Christiansen, er alle dybt oprørte over Lolland Kommunes gebærden - men ønsker dialog. Foto: Sebastian Svensson
Annonce
Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Refas bommert: Skal betale en million i erstatning

Guldborgsund

Thea, Iben og Mark overværede voldsomt overfald: Løb ud af bus for at redde offer

Lolland

Giraf født på Lolland

Indland

34-årig fængsles for hackerangreb mod offentlige myndigheder

Lolland

Grusom sag for retten: Mor og stedfar tiltalt for drab på spædbarn

Indland

Med lynets hast var pengene væk

112

Afsløret: 'Virkede noget påvirket', da han kom med færgen

Lokal nyt

Regional tv-kanal i fyringsrunde

Vejret

Risiko for tåge og glatte veje i morgentrafikken

Indland

Kommuner efterlyser flere praktiserende læger

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

112

Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Guldborgsund

Forskningsprojekt afdækker: Her er tilflytterne til Guldborgsund Kommune

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

Annonce
Annonce
112

211 taget i fartkontroller: En kørte 179 km/t

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Guldborgsund

Ny konstituering behandlet i byrådet: - Jeg anfægter lovligheden af det her

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger