Annonce
Sport

Idémanden: Touren kan vende tilbage til Danmark

Danske Jonas Vingegaard blev samlet vinder af Tour de France, og han bliver her lykønsket af løbsdirektør Christian Prudhomme. Touren var en entydig succes for Danmark startende med tre etaper på dansk jord samt fire etapesejre og Vingegaard øverst på podiet i Paris. Foto: Thomas Samson/Ritzau Scanpix
Joachim Andersen, der var idémand til den danske Tour-start, beretter om fransk velvilje til en gentagelse.

Tour de France kan i fremtiden endnu en gang få sin start med flere etaper i Danmark.

Sådan lyder det fra erhvervsmanden Joachim Andersen, der sammen med vennen Alex Pedersen for ti år siden fostrede idéen om at få Tour-starten højt mod nord til Danmark.

Selv om det tog mange år at få overbevist Tour-arrangøren ASO, så er døren nu slået ind, og det kan resultere i en gentagelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Joachim Andersen deltog søndag i en reception med ASO-toppen inklusiv løbsdirektør Christian Prudhomme. Til receptionen overdrog København Grand Depart-stafetten til Bilbao, hvor Touren begynder i 2023.

- Jeg sagde til ASO-folkene, at nu er vi forhåbentlig der, hvor vi kan sige "hvornår", skal det ske igen. Og ikke "om" det skal ske.

- Så grinte han (Prudhomme, red.), og sagde; "ja, det kan vi godt", siger Joachim Andersen.

Han fortæller, at hele ASO-toppen er begejstret for Danmarks bidrag til årets Tour.

Holdpræsentationen i Tivoli bliver betegnet som den bedste nogensinde, og folkemængderne langs vejene på de tre danske etaper er også gået rent hjem hos ASO, fortæller Joachim Andersen.

- De internationale medier gik jo også bersærk over de mange tilskuere, og det betyder altså også noget for franskmændene, siger den danske Tour-idémager.

Dagene i Danmark blev efterfølgende fulgt op på de franske landeveje med fire danske etapesejr og en Jonas Vingegaard øverst på podiet i Paris.

ASO var før starten i Danmark bekymret for at placere starten langt mod nord, da det ville betyde, at der skulle indlægges en hviledag tidligt i løbet for at få fragtet rytterne til Frankrig.

Der var gode intentioner fra dansk side, men det var uvist, hvordan det hele ville folde sig ud i virkeligheden.

- Christian (Prudhomme, red.) har fortalt mig, at grunden til, at det tog så lang tid at få Touren til Danmark, var, at man skulle opbygge en relation.

- Touren er jo ASO's barn, og det er klart, at hvis man skal låne sit barn ud til nogen, så vil man gerne være sikker på, at det bliver behandlet ordentligt, og derfor tog det så lang tid.

- Da jeg i går sagde tak til Christian for, at vi måtte passe deres barn i tre dage, så var svaret "anytime", siger Joachim Andersen.

Danskeren vil fortsat pleje sine tætte relationer til ASO-toppen igennem sin plads i sammenslutningen af løbsarrangører (AIOCC).

Hvornår endnu en dansk Grand Depart kan komme på tale er dog endnu for tidligt at sige, da det kræver en del forberedelse.

Joachim Andersens gode ven Ed Buchette var med til at få Tour-starten til Luxembourg i 1989 og igen i 2002. Så Joachim Andersen mål er at slå sin ven og få Touren tilbage, før der er gået 13 år.

- Det skal modnes. Ingen er endnu taget i ed i forhold til at være en del af det.

- Min og Alex' (Pedersen, red) indgang til det var, at vi skulle tilgodese så mange danskere som muligt, så de kunne komme ud at se cykelløb, siger han.

Da Joachim Andersen var med til at få Giro d'Italia-starten til Herning og Horsens i 2012, gik ruterne langs den jyske vestkyst og i Midtjylland.

Tour-feltet begyndte i år med en enkeltstart i København, inden 2. etape gik fra Roskilde til Nyborg, mens Vejle og Sønderborg var henholdsvis start- og målby på 3. etape.

- Her til Touren lavede vi en øvelse, hvor vi skulle så tæt på den dansk-tyske grænse som muligt.

- Dermed ikke sagt, at det skal være de samme byer, hvis vi får Touren igen. Hvis andre byer vil deltage, og vi kan få det til at passe logistisk, så kan de også få deres helte og et cykelløb at se på deres lokale veje, siger Joachim Andersen.

/ritzau/

  • CYCLING-FRA-TDF2022-STAGE21
    Danske Jonas Vingegaard blev samlet vinder af Tour de France, og han bliver her lykønsket af løbsdirektør Christian Prudhomme. Touren var en entydig succes for Danmark startende med tre etaper på dansk jord samt fire etapesejre og Vingegaard øverst på podiet i Paris. Foto: Thomas Samson/Ritzau Scanpix
Annonce
Sport

Mads Pedersen på podiet i Nysted

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

Annonce
Annonce
112

Drama på vejen: Smed løbehjulet direkte ud foran bil

Erhverv

Fra ærter til frø: Nu er den store fabrik solgt

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Vejret

Nu igen: Risiko for skybrud på Lolland og Falster

Erhverv

Vejrø-milliardær gør vildt køb af flamboyant englænder

Royalt besøg

Bente er klar som den første: - Jeg synes, det er stort

Guldborgsund

Vil lokke nye til: Prøv at bo her før du køber

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Liveblog

Kongen havde særlig mønt med

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Sport

Mads Pedersen på podiet i Nysted

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

112

31-årig mand stikker læge på psykiatrisk afdeling med en kniv

Annonce
Annonce
112

Mand afgået ved døden efter alvorlig ulykke

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

Indland

Borgere får sendt nye beredskabsråd som digital post

Lolland

Kæmper for at få uddannelser til Nakskov

112

Mænd kørte væk fra brand: - Klart vores mistanke, at den er påsat

112

Uheld på Sydmotorvejen: Person kørt på sygehuset

Fejø

Klimaaktivisterne tøver ikke længere: Vigtige retningslinjer