Skuffende EM-start: Danmark smider føring

Christian Eriksen bragte Danmark foran 1-0, men Slovenien fik 1-1 i søndagens EM-premiere. Foto:  Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Christian Eriksen bragte Danmark i front, da Danmark og Slovenien spillede 1-1 i den første gruppekamp ved EM

Det danske fodboldlandshold har fået en lunken start på EM-slutrunden i Tyskland.

Søndagens premierekamp mod Slovenien endte skuffende 1-1 i Stuttgart, selv om Danmark førte og i lange perioder havde overtaget.

Christian Eriksen scorede et flot mål i det 17. minut. Få sekunder efter et hurtigt taget indkast af Alexander Bah og en lækker hælaflevering fra Jonas Wind halvflugtede den danske stjerne bolden i nettet.

Føringen varede til det 77. minut, hvor venstrebacken Erik Janza med hjælp fra en uheldig afretning af Morten Hjulmand udlignede til 1-1. I slutfasen pressede Slovenien mest på for at tage sejren.

Danmark under pres

Pointdelingen mod gruppens på papirets svageste hold sætter Danmark under pres inden møderne med England og Serbien. Kasper Hjulmand og co. kan dog finde en smule optimisme i turneringsformatet, hvor også fire ud af seks gruppetreere avancerer til ottendedelsfinalerne.

Ved de to foregående EM-slutrunder med samme format har tre point og en målscore på nul eller et enkelt minusmål været nok til at avancere. Derfor kan en sejr eller to uafgjorte mere formentlig være nok til avancement.

De danske fans havde tørlagt flere områder af Stuttgart for øl før kampen, og de rød-hvide roligans var kommet til det ovale stadion i højt humør. Allerede da de danske spillere entrerede banen i ens jakkesæt halvanden time før kampstart, blev de mødt af tribunehittet "4-4-4-4-0". Så godt gik det ikke.

Selv om de to landes officielle fanområder var lige store, var de danske fans i klart overtal på de øvrige tribuner. Målt på volume og opbakning var der dog også tale om en uafgjort på lægterne.

Danmark var favorit i EM-premieren, og kampen forløb på flere måder, som de fleste andre havde forventet.

Danskerne blev i perioder tvunget til at have bolden og skulle forsøge at nedbryde Sloveniens velstrukturerede defensiv. Det lykkedes flere gange, men kastede kun et enkelt mål af sig.

På forhånd havde Kasper Hjulmand bebudet, at Sloveniens store offensive stjerne, den komplette angriber Benjamin Sesko, skulle holdes i kort snor, men der var kun spillet et kvarter, da han sendte et faretruende varselsskud afsted. Heldigvis for Danmark røg skuddet få centimeter forbi Kasper Schmeichels mål.

Eriksen!!!

I stedet gik der 45 sekunder, før Eriksen fik bolden i mål i den anden ende. Alexander Bah overraskede forsvaret med et hurtigt indkast mod Jonas Wind, som dirigerede den videre til Eriksen med hælen.

Fri foran mål tog han en berøring med brystet og halvflugtede bolden i mål, og så fløj øl gennem luften i enden med flest danske fans. For målscoreren var det noget af en kontrast til hans EM-åbningskamp mod Finland i 2021.

Cirka ti minutter senere var slovenerne tæt på at score selvmål, mens målscorer Eriksen lige før pausen fik en god mulighed i feltet, men høvlede bolden over mål.

Slovenerne satte sin lid til Sesko, kontraangreb og dødbolde, og holdet var flere gange få centimeter fra en udligning, inden det lykkedes.

Afrettet skud snød Schmeichel

Sesko havde eksempelvis et fornemt langskud på stolpen få øjeblikke inden holdets udligning, hvor Janzas forsøg ramte Hjulmands bagparti og snød Kasper Schmeichel.

På den centrale midtbane havde Hjulmand brugt EM-optakten på at knokle sig ind i startopstillingen, og mod Slovenien leverede han et stort arbejdsraseri, men markerede sig uheldigt med afretningen samt et gult kort.

Omtrent 12 minutter inden udligningen burde Rasmus Højlund allerede have lukket kampen.

Efter et veludført kontraangreb spillede Victor Kristiansen angriberen fri tæt under mål, men Jan Oblak viste, hvorfor han i flere år har været regnet som en af verdens bedste målmænd.

Nu skal danskerne finde skarpheden inden torsdagens kamp mod England.

• EM 2024: Danmark - Slovenien