Tottenham taber semifinaleplads fra 11-meter-pletten

Som det første schweiziske klubhold i 35 år er FC Basel klar til en semifinale i en europæisk turnering.

Det står klart, efter at holdet tog en dramatisk kvartfinalesejr over Tottenham, der fulgte med helt til straffesparkskonkurrencen, hvor schweizerne vandt med 4-1.

Efter 2-2 i den første kamp for en uge siden i London, gentog cifrene sig i returkampen i den schweiziske fodboldhøjborg, hvor publikum fik underholdning for samtlige schweizerfranc.

Det var Tottenham, der kom bedst fra start, og efter 23 minutter så det ud til at holdet skulle klare sig på trods af savnet af profiler som Gareth Bale, Aaron Lennon og William Gallas.

Basels midterforsvarer Aleksander Dragovic fjumrede med en ellers ufarlig fremlægning, og så kunne Clint Dempsey på en friløber bringe englænderne foran.

Men Basel er altid en alvorlig udfordring hjemme på St. Jakob-Park, hvad andre engelske klubber som Liverpool og Manchester United tidligere har måttet sande.

Der gik da heller ikke mange minutter, før schweizerne havde overtaget igen, da Mohamed Salah udlignede til 1-1 på Marco Strellers fine fremspilning.

I silende regn viste schweizerne, at det ikke var tilfældigt, at holdet fik 2-2 med hjem fra sidste uges kamp i kamp efter at have ført 2-0 undervejs.

Det er heller ikke tilfældigt, at de har slået prominente klubber som Sporting Lissabon og Zenit St. Petersborg ud af turneringen.

Fire minutter inde i anden halvleg gik Dragovic fra skurk til helt, da han sendte en returbold i nettet, da Brad Friedel kun kunne halvklare Fabian Schärs hovedstød.

Men Tottenham var ikke slået, og da englænderne begyndte at sende høje bolde ind i feltet, vaklede hjemmeholdets forsvar.

Basels venstreside sejlede rundt, da bolden havnede hos en fri Dempsey, der kunne udligne under en noget sløvt reagerende Yann Sommer i Basel-målet.

I den ordinære kamps sidste minut dummede Tottenhams Jan Vertonghen sig, da han satse i en tackling, mod ellers ikke særligt hurtige Streller. Vertonghen kom lige akkurat for sent og fik et korrekt rødt kort for en nødbremse.

Men Basel kunne ikke udnytte overtallet i den forlængede spilletid, men fra pletten var hjemmeholdet bedst. Da både Tom Huddlestone og Emmanuel Adebayor brændte for Tottenham, kunne Marcelo Diaz afgøre det hele på Basels fjerde spark.