Annonce
HORSLUNDE-SAGEN

- EN RODET AFFÆRE

Martin Boesen og Tine Vinther Clausen fra hvert deres udvalg mener begge, at det har været noget værre rod med besparelsesforslagene til de lokale klubbers anlæg. Arkivfotos
Formand- og kvinde i Lolland Kommune mener begge, at processen bag besparelser på lokale sportsanlæg, har været under optimal.

Processen har været noget rod.

Det erkender formand- og kvinde, der i sin tid godkendte besparelser på 800.000 kroner, som Park & Vej skulle finde i de lokale foreningers anlæg i Lolland Kommune.

Men ingen dialog er blevet ført med klubberne, der måtte læse i et brev, at de - i visse tilfælde - skulle imødese nedskæringer, som ville betyde en klublukning, blandt andet som i Horslundes tilfælde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dårligt.

Tine Vinther Clausen om løsningen af opgaven

Men det var aldrig tanken med besparelserne.

- Det handlede om at ensrette behandlingen af de lokale foreninger og klubber, da besparelsen på 800.000 kroner blev lavet.

Sådan siger forkvinden i klima-, teknik- og miljøudvalget, Tine Vinther Clausen (V), at den oprindelige tanke med besparelserne er blevet tabt i forvirring.

- Jeg kender ikke planen, der er blevet lagt, for det er ikke min opgave. Den er givet videre til administrationen i Park & Vej og kultur-, fritids- og folkesundhedsudvalget, siger Tine Vinther Clausen.

- Samtidig forstår jeg ikke, at lysanlæg bliver inkluderet i spareforslagene. Det bør være en helt separat sag, siger forkvinden om det forslag, der vil lukke Horslunde Boldklub blandt andet ved at slukke for lyset og rive lysanlæg ned.

Forstår ikke tidslinje

Især tidslinjen er noget, som har oprørt foreninger, fordi de blot fik seks dage til at indgive høringssvar, efter kommunen selv fik over tre måneder til at forvalte og formulere besparelserne. Besparelsesforslagene betyder tilmed, at klubben må dreje nøglen om.

Sagen kort

13.10.2022: Besparelser bliver godkendt af byrådet.

26.10.2022: Park & Vej og fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalget holder første møde, hvor muligheder og udfordringer bliv drøftet.

15.11.2022: P&V og FKF: Evaluerer oplæg og planlægger proces. Herunder, at FKF vurderer, at det skal fremlægges for folkeoplysningsudvalget og sportsrådet, inden det fremlægges for klubberne. Dette var planlagt til deres møde i december. På grund af en fyldt dagsorden blev det vurderet, at dette skulle udskydes til januar.

24.01.2023: Klubberne har skriftligt modtaget besparelsesforslaget til gennemlæsning.

25.01.2023: Plan fremlagt for folkeoplysningsudvalget og sportsrådet. De har modtaget materialet skriftligt, og materialet er blevet gennemgået ved et møde. De har haft mulighed for at stille spørgsmål til materialet.

- Jeg ved ikke, hvorfor Park & Vej har ventet på at sende forslagene ud til klubberne så sent. Jeg forstår ikke tidslinjen, siger Tine Vinther Clausen.

Der står i brevene, at besparelserne skulle godkendes af fritids-, kultur- og sportsrådet, før foreninger og klubber blev involveret i processen. Det går der over to måneder med. Hvorfor det? 

- Det er ikke min opgave. Det er Martin Boesen, du skal have fat på der og fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalget.

Men som en af dem, der har bestilt opgaven, hvordan synes du så, at opgaven er blevet forvaltet indtil videre.

- Dårligt. Men nu skal vi starte med at se, om Park & Vej og de andre ikke får lavet en plan. For jeg tror selvfølgelig altid på, at de passer deres arbejde godt.

Men lavede I besparelsen i sin tid med et håb om, at klubberne ikke ville skulle lukke?

- Vi tog beslutningen med et håb om, at der ville komme ens behandling af klubberne.

Men lige i Horslundes tilfælde vil det betyde en lukning. Er der et punkt, hvor du vil gå ind i en dialog om, hvordan man holder klubben åben?

- Det er ikke vigtigt, at jeg forholder mig til Horslunde. Det handler om, at de vilkår, vi har, er svære, og jeg mener stadig, at det er en god ide at ensrette park og anlæg.

Men det vil betyde en lukning af den eneste ungdomsklub i området, der også giver mulighed for dem på Femø og Fejø at spille fodbold. Er der ikke et tidspunkt, hvor du - såfremt administrationen ikke retter op på forslagene - vil gå ind og bremse lukningen af Horslunde Boldklub? 

- Jeg har som sagt ikke læst besparelsesforslagene endnu, jeg har bare sagt ja til at spare på banerne. Der er sket så meget rod, men det er ikke mig, der skal rydde det op. Og jeg har stor tiltro til de dygtige ansatte ude i administrationerne. Det er altid dem, der skal tage opgaverne først, og så kan det blive en politisk sag senere. Der kan man måske spørge sig selv, om der er kommet for meget af det ene eller det andet i forslaget, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Boesen: - Et værre rod

Martin Boesen (S) er også uforstående overfor den proces, der har været.

Han mener ligeledes, at ansvaret for den "rodede" proces ligger på et andet plan - altså ikke hos politikerne eller udvalgsformændene, men på dem, der har varetaget opgaven.

- Sagen har kun været på politisk niveau - altså nået mig - da vi fik at vide, vi skulle finde de 75 millioner, der skulle spares i kommunen. Men herfra er det administrationen, der sidder med opgaven. Jeg kan da godt forstå, at klubber, der får det her dokument, tænker "hvad foregår der?", men der er altså sket et værre rod. Lysanlæg bør også behandles helt for sig, siger han.

Men der står jo i dokumentet, at I har holdt et møde mellem Park & Vej og fritids-, kultur- og folkesundhedsudvalget, hvor det blev besluttet, at besparelsesforslagene skal fremlægges for folkesundhedsudvalget samt sportsrådet, før klubberne bliver inddraget. Det møde var du ikke en del af? Du har aldrig hørt - som formand - at man ville ændre i den måde, man gjorde i 2016 med lang dialog med klubberne?

- Nej. Det har jeg ikke før nu. Svaret på det skal man finde ud af på administrationsplan. Nu er jeg som politiker fanget i det, men jeg har ikke valgt, at det skulle udmøntes på denne måde, siger han.

Men det var vel ikke hensigten, at besparelserne direkte skulle lukke klubberne? Hvad vil du gøre for at undgå, at det sker?

- Nu har jeg jo lidt flere hatte, og som DBU-mand er jeg jo i det røde felt, men som politiker kæmper jeg en kamp for alle boldklubber, men jeg kan ikke kaste ansvaret fra mig, og vi er blevet pålagt at spare 75 millioner. Men jeg vil selvfølgelig altid gøre alt for at bevare vores klubber og foreninger, siger han.

- Jeg ville have håbet på, at man gjorde det samme som i Guldborgsund, hvor man havde formøde med klubberne, og at man laver et baneudvalg, for så var det her ikke sket. Det baneudvalg har også en ens behandling af klubberne, så det ene udelukker ikke det andet, siger han.

  • Martin Boesen og Tine Vinther Clausen fra hvert deres udvalg mener begge, at det har været noget værre rod med besparelsesforslagene til de lokale klubbers anlæg. Arkivfotos
Annonce
Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Refa-formand forarget: - Hvordan pokker kan de drive en virksomhed på den måde?

Lolland

Store skole-drømme: - Der er et kæmpe arbejde foran os

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Indland

86.000 danskere er afhængige

Guldborgsund

René fordobler overskuddet

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Politik

Lollik bliver spidskandidat

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt