Annonce
Udland

Rige og fattige lande skændes om at tælle til 650 milliarder

Klimastøtte fra rige lande skal blandt andet gå til at hjælpe fattige lande med at tilpasse sig klimaforandringer, der ifølge videnskaben fører til mere ekstremt vejr. På billedet ses et tørkeramt Malawi. (Arkivfoto) Foto: Amos Gumulira/Ritzau Scanpix, arkivfoto

Ilande anklages for at løbe fra løfte om at give 100 milliarder dollar årligt i klimabistand fra 2020.

Allerede i 2009 gav verdens rige lande hinanden håndslag på at få mobiliseret 100 milliarder dollar - 650 milliarder kroner - i årlig klimastøtte til klodens fattigere egne fra 2020.

Men selv om den deadline nu blot er godt et år væk, er der fortsat store diskussioner om, hvor pengene skal komme fra, og hvordan de skal tælles.

- Vi ser desværre, at de rige lande løber fra deres løfter, lyder anklagen fra John Nordbo, klimarådgiver i Care Danmark, i forbindelse med det igangværende klimamøde i Katowice i Polen.

Pengene skal gå til, at ulande kan reducere deres CO2-udledning. Samtidig skal de hjælpe sårbare lande med at tilpasse sig, så de kan modstå oversvømmelser, tørke og andre former for ekstremt vejr.

Steffen Kallbekken, forskningschef i det norske Center for International Climate Research (Cicero), ser spørgsmålet om klimafinansiering som en af de store knaster i Katowice.

- Alle lande prioriterer nationale interesser over internationale. Derfor taber international klimafinansiering ofte i kamp mod penge til sundhed, uddannelse eller forsvar. Det er nok den vigtigste grund til, at det er vanskeligt for de rige lande at leve op til løftet, siger Kallbekken.

Landene blev i sin tid aldrig enige om, præcis hvordan beløbene til klimabistand skal gøres op. Det skal de forsøge at nedfælde på papir nu.

Det er på tide, mener Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp. Han peger på, at nogle blandt andet har talt kommercielle lån med - også selv om de skal betales tilbage med renter.

- Der er behov for tydelige regler, som alle er enige om. Lige nu findes de regler ikke, og så kan de rige lande tælle de penge med, som de selv vil. Det bliver en skrivebordsøvelse, siger Mattias Söderberg.

Steffen Kallbekken vurderer, at de fattige lande kommer til at stå stejlt på deres krav om 100 milliarder dollar og vil henvise til, at det er blevet lovet, at der skal være tale om "nye penge", der ikke må fjernes fra den almindelige udviklingsbistand.

- Det kan godt tænkes, at de ikke vil godtage en samlet beslutning i Katowice, før de er tilfredse med det, der bliver aftalt om klimafinansiering, siger han.

  • DOUNIAMAG-FILES-MALAWI-ENVIRONMENT-CLIMATE
    Klimastøtte fra rige lande skal blandt andet gå til at hjælpe fattige lande med at tilpasse sig klimaforandringer, der ifølge videnskaben fører til mere ekstremt vejr. På billedet ses et tørkeramt Malawi. (Arkivfoto) Foto: Amos Gumulira/Ritzau Scanpix, arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Femern

Andreas talte for kongen: - Pulsen var høj

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

112

21-årig rasende efter afsløring: "Jeg slår jer ihjel"

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Sport

Mark O. Madsen lancerer kæmpe event: Vil  være størst i Europa

Royalt besøg

Bente er klar som den første: - Jeg synes, det er stort

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Vejret

Nu igen: Risiko for skybrud på Lolland og Falster

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Femern

Kongen gav en helt særlig gave til Femern-forbindelsen

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

Annonce
Annonce
112

Drama på vejen: Smed løbehjulet direkte ud foran bil

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

112

31-årig mand stikker læge på psykiatrisk afdeling med en kniv

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

Erhverv

Fra ærter til frø: Nu er den store fabrik solgt

Lolland

Kæmper for at få uddannelser til Nakskov

112

Uheld på Sydmotorvejen: Person kørt på sygehuset