Annonce
Udland

Tyske forhandlinger: Merkel og SPD enige om finansskat

Efter en uges koalitionsforhandlinger er den tyske forbundskansler Angela Merkels kristelige demokrater i CDU og søsterpartiet CSU nået til enighed med socialdemokraterne i SPD om de første elementer i et kommende regeringsgrundlag.

77 politikere fra de tre partier var onsdag samlet i SPD-hovedkvarteret i Berlin for at diskutere den fremtidige tyske EU-politik. Og de vil nu presse på for en skat på finansielle transaktioner såsom handel med aktier i EU-regi.

Det er et lille gennembrud, der måske kan sætte skub i de svære koalitionsforhandlinger, som stadig rummer flere knaster.

Blandt andet kan partierne ikke blive enige om en national mindsteløn på 8,50 euro i timen, som er et ultimativt krav fra SPD.

Selv om der også fortsat hersker uenighed om, hvordan syge banker skal afvikles som del af en kommende bankunion i EU, er Merkel-fløjen og SPD i store træk enige om EU-politikken.

- Vi er blevet enige om at skubbe på for at indføre en finansiel skat på transaktioner, siger SPD's forhandler Martin Schulz, som også er formand for EU-Parlamentet.

11 ud af de 28 EU-lande, heriblandt Tyskland, har meldt sig klar til at indføre finansskatten, der kan løbe op i omkring 35 milliarder euro (261 milliarder kroner) årligt.

Hverken Danmark eller Storbritannien er med, men samtlige EU-lande har sagt godt for, at de 11 prøver at indføre skatten i deres begrænsede gruppe. Dette er dog stødt på visse juridiske betænkeligheder i EU-systemet.

- Det nye er, at de tre partier i den store koalition vil sætte dette på dagsordenen og presse på for at få skatten indført, siger EU-parlamentsmedlemmet Herbert Reul, CDU's forhandler på EU-området.

Advokater i EU mener, at skatten er ulovlig, fordi kan skade de EU-lande, som ikke er med, og udgøre en hindring for den fri bevægelighed af kapital og ydelser.

CDU-formand Merkel og den socialdemokratiske partiformand, Sigmar Gabriel, håber at have en ny tysk forbundsregering på plads inden jul.

16 arbejdsgrupper er involveret i finde kompromisser på en lang række politiske områder, og Thomas Oppermann fra SPD's gruppeledelsen i Forbundsdagen tror på succes, hvis forhandlingerne fortsætter på samme måde som hidtil.

Dog skal SPD's 470.000 medlemmer sige god for et eventuelt regeringsgrundlag, inden Merkel for anden gang kan blive regeringsleder for en stor koalition.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Mads Pedersen på podiet i Nysted

112

Mand afgået ved døden efter alvorlig ulykke

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

112

Mænd kørte væk fra brand: - Klart vores mistanke, at den er påsat

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Guldborgsund

Claus Meyer lykkelig: Slår dørene op i "sin elskede by"

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld

Lolland

Kæmper for at få uddannelser til Nakskov

112

31-årig mand stikker læge på psykiatrisk afdeling med en kniv

112

Uheld på Sydmotorvejen: Person kørt på sygehuset

Fejø

Klimaaktivisterne tøver ikke længere: Vigtige retningslinjer

Guldborgsund

Danmarks dyreste lokum? Lokal toiletbygning vurderet til flere millioner

Sport

Øv! Lokalt OL-håb misser EM-guld

Indland

Borgere får sendt nye beredskabsråd som digital post

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Formand går af: "Det sandede til i selvfedme og uforsonlighed"

Sport

Vil spolere oprykningsfesten i Esbjerg

Lokal nyt

Forsvarsminister: Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i krisesituation

Lolland

Stor cykelfest i byen: Lukker flere veje lørdag

Sport

NFC smidt på sommerferie med våd klud i ansigtet

Sport

Tyskland med storsejr i EM-åbning

Vejret

Åh nej: Masser af regn på vej - frygter skybrud på Sydhavsøerne