Annonce
lolland

FRA KALKUNSLAGTER TIL KÆLEDYRSLÆGE

Sorte Alma er tre år og brune Neljä er 10 år. Kurt Larsen elsker sine labradorhunde, som kan rende frit rundt i den store have ved landboligen i Vesterborg, mens deres ejer nyder udsigten. Haven rummer en del grave, hvor dyrlægens afdøde husdyr hviler. Fem sten for fire hunde og en kat – ikke gravsten, men en slags markeringer til minde. Foto: Lisbet Rasmussen
Kurt Larsen fejrer 40 år som dyrlæge og fortæller her om den udvikling, dyrlægefaget har gennemgået, siden han i 1983 kom til Lolland med et splinternyt eksamensbevis i lommen og fik job som dyrlæge i Vesterborg Dyreklinik.

VESTERBORG: I 30 år har Kurt Larsen nydt udsigten over de ravnsbyske bakker fra huset i Vesterborg, hvor han bor sammen med sin kone, Helle Uttenthal, og de to labradorhunde, Alma og Neljä.

Men det var nu allerede for 40 år siden, at Kurt og Helle Larsen kom til Lolland fra Nordsjælland.

- Dengang hang dyrlægejobs ikke på træerne. Som nyuddannet dyrlæge nåede jeg at søge omkring 25 stillinger, inden skæbnen ville, at jeg efter en kort ansættelse i Nykøbing fik job hos dyrlæge Bjarne Poulsen i Vesterborg Dyreklinik. Det var i 1983, fortæller Kurt Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At familien Larsen skulle slå rod på Vestlolland, stod ikke ligefrem i stjernerne.

- Helle, som dengang var midt i sin uddannelse som sygeplejerske, og jeg funderede da over, om vi mon skulle vende tilbage til Nordsjælland; men så skete der en masse ting, som endte med, at vi er blevet her på Vestlolland, fortæller Kurt Larsen.

Efter et samarbejde med flere lokale dyrlæger i Vestlollands Dyrlæger endte Kurt Larsen med at gå i kompagniskab med kollegaen Kim Rasmussen. Sammen etablerede de Dyrlægehuset Nakskov i 1996 og udvidede i 2009 med Dyrlægegårdens Dyreklinik i Sakskøbing i samarbejde med Karen Hansen.

Slagtede kalkuner hver mandag

- Da jeg begyndte som dyrlæge i Vesterborg Dyreklinik i 1983, var det min lod hver mandag at slagte kalkuner i det nærliggende kalkunslagteri. Det var ikke verdens bedste tjans; men sådan var det dengang. Som dyrlæger i et landområde betjente vi i høj grad landbruget og behandlede og tilså primært heste og grise og kvæg. Og så var der altså også kalkunslagteriet, husker Kurt Larsen og fortsætter:

- Kæledyrene begyndte lige så langsomt at holde deres indtog. Mens formiddagene gik med stordyrene i landbruget, så var eftermiddagene efterhånden afsat til smådyrspraksis, hvor vi tilså hunde og katte. Der i slutfirserne drejede det sig måske om 4-6 hunde og katte om dagen.

Det er en enorm udvikling, der er sket frem til i dag, hvor Kurt Larsen for et par år siden kun havde et par enkelte landmandskunder tilbage. De betjenes i dag primært af store dyrlægefirmaer.

Til gengæld er plejen og behandlingen af hunde og katte og andre kæledyr steget med eksplosiv fart. I dag kastreres og steriliseres kaniner og marsvin ligesom hunde og katte bliver det. Kæledyr opereres og transporteres til genoptræning efter ulykker og operationer.

Også tandsættene har fået mere opmærksomhed i takt med, at kæledyrsejerne har fået flere penge til rådighed. I dag har nærmest enhver dyrlægeklinik selv – eller kan henvise til – tandbehandling, der opfatter udtrækning af tænder, rodbehandlinger, røntgenfotos, genopretning af skæve bid…

- Vi har to fuldt udstyrede tandklinikker – i Våbensted og i Nakskov – og tre dyrlæger med speciale i tandretning, fortæller Kurt Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrenes advokat

I dag er folk er ikke bange for at tage den store pengepung frem, når det gælder deres kæledyrs helbred.

- Da jeg begyndte som dyrlæge, tegnede folk kun den lovpligtige ansvarsforsikring for deres dyr. I dag har mange deciderede sygdomsforsikringer, der typisk dækker dyrlægeregninger på op til 20-35.000 kroner.

Det er dog sjældent, at Kurt Larsen har udskrevet regninger i den størrelsesorden.

- Den dyreste regning har inkluderet blodprøver og kejsersnit på en hund – og det var så lige midt i en weekend. Det kostede i omegnen af 20-25.00 kroner, husker han.

Når det kommer til at vurdere, om et kæledyr skal gennem en dyrlægelig behandling, har Kurt Larsen altid tager dyrets parti:

- Står jeg med en 14-årig hund, der skal have ledbåndsoperation, er halvblind og har dårlige tænder, så har jeg ikke noget imod at være den, der trækker stregen. Dyr skal være glade. Hvis de trækker sig eller er kede af det, så er løbet kørt, og så har jeg ikke noget imod at være den, der tager det tabubelagte emne ”aflivning” op i en samtale med den ulykkelige dyreejer.

- Arven fra landpraksis er, at vi ikke skal redde alle liv, og så tænker jeg altid på, hvad jeg ville udsætte mine egne elskede hunde for, slår Kurt Larsen fast.

Arven fra landpraksis er, at vi ikke skal redde alle liv.

Kurt Larsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Skabsjournalist

Når Kurt Larsen, som med 66 år nærmer sig den obligatoriske pensionsalder, siger farvel til dyrlægelivet, kommer han ikke til at mangle ting og emner at beskæftige sig med.

Familien naturligvis, som består af to børn, begge læger, og fire børnebørn, alle bosiddende i Aarhus, samt hustru Helle Uttenthal, som foreløbig fortsætter på arbejdsmarkedet som sygeplejerske.

Så er der passionen for korsang, som Kurt Larsen dyrker sammen med de andre medlemmer af Unika-koret.

Og sidst men ikke mindste forkærligheden for at skrive.

Som ung vaklede Kurt Larsen mellem at blive journalist eller dyrlæge. Skrivelysten har han gennem årene blandt andet dyrket ved at skrive klummer i diverse uge- og dagblade.

Også i Ugeavisen Lolland har læserne gennem en del år kunnet glæde sig over Kurt Larsens velskrevne og informative skriverier i klummerne ”Nyt fra Dyrenes Verden”. Og bare rolig: den snart pensionerede dyrlæge har lovet, at han et stykke tid fremover vil bidrage til Ugeavisens spalter med sine gode skriverier om kæledyr og kæledyrsejere.

31. marts klokken 16-19 er der afskedsreception for Kur Larsen i Dyrlægehuset Nakskov.

DYRLÆGE I 40 ÅR

Dyrlæge Kurt Larsen, 66 år

Uddannet dyrlæge i 1983

1983-1990: Ansat hos Bjarne Poulsen i Vesterborg Dyreklinik

1990-1996: Medejer og -stifter af Vestlollands Dyrlæger

1996-2019: Medejer og -stifter af Dyrlægehuset i Nakskov

2009-2019: Medejer og -stifter af Dyrlægegårdens Dyreklinik

2020-2023: Ansat i Dyrlægehuset Nakskov

  • Sorte Alma er tre år og brune Neljä er 10 år. Kurt Larsen elsker sine labradorhunde, som kan rende frit rundt i den store have ved landboligen i Vesterborg, mens deres ejer nyder udsigten. Haven rummer en del grave, hvor dyrlægens afdøde husdyr hviler. Fem sten for fire hunde og en kat – ikke gravsten, men en slags markeringer til minde. Foto: Lisbet Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan