Annonce
Ugeavisen Lolland

UDSATTE BØRNS FRITIDSHJÆLP ER PRESSET

Bente Kruse (tv) og Trine Havlykke har svært ved at se, hvordan de manglende ressourcer til fritidslivet for socialt udsatte skal fortsætte efter 2024. Foto: Daniel Brøns
Netop som børnene fra specialskolerne på Lolland er inviteret ind i et projekt med støtte til deltagelse i fritidsaktiviteter, viser det sig, at familiestøtten generelt aldrig har været mere presset. Og i 2024 bliver det endnu værre.

LOLLAND: Når man sidder og lytter til Bente Kruse og Trine Havlykke, der begge arbejder med at hjælpe børn fra socialt udsatte familier med at få et aktivt fritidsliv, så lyder det som om, at det går fantastisk.

Bente Kruse er formand for BROEN Lolland, der hjælper udsatte børn ind i foreningslivet, og i 2022 har hele 508 børn fået hjælp. Og det er rekord. 33 kommuner er med i BROEN Danmark, og Lolland er kun overgået af Horsens og Vejle i aktivitetsniveau. Så på mange måder er Bente Kruse egentlig meget godt tilfreds.

- Det er lykkedes os at hjælpe alle de børnefamilier, som vi er blevet gjort bekendt med har et behov – og faktisk kunne vi økonomisk også klare et par stykker mere end det. Men desværre er udfordringen ikke økonomisk. Den er mandskabsmæssig, for vi er simpelthen ikke frivillige nok til at holde aktivitetsniveauet, siger formanden, der i ti år har kæmpet for foreningens mission på Lolland. Men hun ved at blive lidt træt, og vil gerne gå af som formand i 2024. Men hun mangler en kasserer, og for kort tid siden meddelte to nye lovende aktive, at de stopper, fordi de ikke har tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Faktisk er vi kun fire i bestyrelsen tilbage og to frivillige, og det er slet ikke nok, hvis man skal involvere sig bare nogenlunde i de 508 børn, som ikke bare skal i gang. Mange skal også følges og hjælpes.

- Vi skal jo ikke alene hjælpe familierne til at komme i gang. Vi skal også hjælpe med at fastholde interessen, for det sker ikke altid automatisk i de her familier, siger Bente Kruse, der dog i 2022 fik en god nyhed: Et brobygningsprojekt med deltagelse af DGI skulle i gang på Lolland – og Trine Havlykke blev en af tre konsulenter, der hver fik ti timer om ugen til at dække hver deres hjørne af Lolland.

Vi skal jo ikke alene hjælpe familierne til at komme i gang. Vi skal også hjælpe med at fastholde interessen, for det sker ikke altid automatisk i de her familier.

Bente Kruse

Ti timer er dog ikke meget, så Trine Havlykke har haft rigeligt at se til, når hun skal dække hele Nakskov og Vestlolland, hvor der er mange familier tilknyttet. Også når der skal være møder og koordinering med de andre brobyggere Liv Graversen og Michael Stryger.

Men projektet slutter 31. december i år – og så er Bente Kruse sammen med de fire-fem andre aktive i ”BROEN Lolland” alene om at løse opgaven.

Integrationshjælp

Trine Havlykke er pædagog og aktiv i blandt andet håndboldklubben i Østofte. Og hun lægger ikke skjul på, at hun frygter for den dag, der ikke længere er et ordentligt projekt, som hjælper alle de børn og unge, der ikke kommer i gang med en fritidsinteresse i deres barndom.

- Omkring en tredjedel af vores målgruppe er jo indvandrere, der takket være foreningslivet får en ny indgang til livet i Danmark. Det er meget vigtigt, at sådan et tilbud består, siger hun og suppleres af Bente Kruse:

- Jeg tog mig for nylig tiden til at besøge en syrisk familie, som havde en del udfordringer, da jeg kontaktede dem for fem år siden. I dag er de aktive dele af samfundet og studerer med stor interesse i skoler og gymnasier. Sådan nogle besøg er brændstoffet, der gør det sjovt at være frivillig, siger hun og tilføjer, at hun er sikker på, at alternativet er, at mange familier lukker sig om sig selv.

På mange måder gælder samme mekanismer for danske familier, når de er presset økonomisk. Kommer de ikke ud og bliver en del af fællesskaberne, så kan det skade børnenes mulighed for at bryde den sociale arv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Private klarer den ikke

Bente Kruse fortæller, at Lolland Kommune rent faktisk har støttet med penge på forskellig måde, ligesom det har været muligt at få penge fra den statslige PUF-pulje.

Men det går tilbage med støtten.

- PUF-puljerne plejer vi at få hvert andet år, og det gav os vel i gennemsnit 100.000 kroner årligt. Men sidste år fik vi igen afslag. Samtidig har Lolland Kommune oplyst, at vi ikke skal forvente at få mere end de 150.000 kroner, siger hun og forklarer, at foreningen ellers tidligere har oplevet, at kommunen kunne give en tillægsbevilling, hvis det kneb med pengene.

- Negative meldinger fra store bidragsydere betyder end del, når budgettet er på omkring 600.000 kroner om året. Men det er vigtigt at understrege, at vi får rigtigt meget hjælp fra forskellige private, såsom EDC-mæglerne, medarbejderklubben på VESTAS og lokale loger og fonde. Virksomheder hjælper egentlig ikke så meget, som de kunne, så jeg tror også, at vi kunne skaffe lidt flere penge, hvis vi havde aktive nok til at udføre alt det praktiske. Løn bliver der aldrig råd til, og det er udfordringen, siger formanden, der ikke tror på, at en kommunal ordning med gratis foreningsdeltagelse med et ”Fritidspas” til socialt udsatte vil kunne hjælpe alle familier.

- Det vil være en god ting at gøre det gratis for de her familier at deltage i foreningslivet, men så ender hele den sociale opgave i foreningerne, der får mere arbejde, som de ikke kan klare. Desuden er det sådan, at de mest udsatte familier ikke opsøger selv hjælpen, siger Bente Kruse, der tror, at Lolland kommer til at kæmpe langt hårdere, hvis færre bryder den sociale arv.

- Man siger jo, at det er billigere at forebygge end at helbrede, og det kan jeg godt love for gælder for de her børn, så inden januar skal der ske noget. Ellers er det svært at bevare optimismen, siger hun.

  • Bente Kruse (tv) og Trine Havlykke har svært ved at se, hvordan de manglende ressourcer til fritidslivet for socialt udsatte skal fortsætte efter 2024. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Simon fik varmen i toget - nu skylder han DSB 400.000 kroner

Erhverv

Medie: Calle-firmaer har snydt for flere millioner

Guldborgsund

Begejstrede anmeldere: Masser af stjerner til revyen

112

Voldtægtsanklaget rumænsk mand har ingen forklaring på DNA-spor

112

18-årig gik amok: Trampede på hund

Sport

TSØ-spiller er tvunget til karrierestop

112

Kørt på sygehuset efter trafikuheld

Guldborgsund

Blev fundet ved børnehave: Vild bæver er nu tilbage på Sydhavsøerne

112

Bøderegn: Næsten hver anden kørte for stærkt

112

Medie: Illegale håndværkere skyld i Novo-brand

Femern

Kæmpe tunnelelement indviet af kongen: Se dronevideo

Royalt besøg

Se video: Her kommer kongen til Lolland

Politik

Lokal S-formand stemte på andet parti: - Jeg er i politisk identitetskrise

Indland

Sommervarmen er på vej: Så varmt bliver det

Vejret

Det seneste år er det vådeste i dansk vejrhistorie

Annonce
Annonce
Sundhed

Ingen andre gør det: Nu kan din idé ændre sygehusene

Liveblog

Iført hjelm og vest indviede kongen tunnelelement

Guldborgsund

En af de helt tunge attraktioner kommer til Gedser

Rødby

Mest omfattende ændring i 60 år: Slut med lange køer

Lolland

Heidi slår dørene op til ny butik

112

Alvorligt færdselsuheld spærrede landevej

Sport

Sådan! Lollandsk OL-håb vinder EM-guld