Annonce
Ugeavisen Lolland

UDSATTE BØRNS FRITIDSHJÆLP ER PRESSET

Bente Kruse (tv) og Trine Havlykke har svært ved at se, hvordan de manglende ressourcer til fritidslivet for socialt udsatte skal fortsætte efter 2024. Foto: Daniel Brøns
Netop som børnene fra specialskolerne på Lolland er inviteret ind i et projekt med støtte til deltagelse i fritidsaktiviteter, viser det sig, at familiestøtten generelt aldrig har været mere presset. Og i 2024 bliver det endnu værre.

LOLLAND: Når man sidder og lytter til Bente Kruse og Trine Havlykke, der begge arbejder med at hjælpe børn fra socialt udsatte familier med at få et aktivt fritidsliv, så lyder det som om, at det går fantastisk.

Bente Kruse er formand for BROEN Lolland, der hjælper udsatte børn ind i foreningslivet, og i 2022 har hele 508 børn fået hjælp. Og det er rekord. 33 kommuner er med i BROEN Danmark, og Lolland er kun overgået af Horsens og Vejle i aktivitetsniveau. Så på mange måder er Bente Kruse egentlig meget godt tilfreds.

- Det er lykkedes os at hjælpe alle de børnefamilier, som vi er blevet gjort bekendt med har et behov – og faktisk kunne vi økonomisk også klare et par stykker mere end det. Men desværre er udfordringen ikke økonomisk. Den er mandskabsmæssig, for vi er simpelthen ikke frivillige nok til at holde aktivitetsniveauet, siger formanden, der i ti år har kæmpet for foreningens mission på Lolland. Men hun ved at blive lidt træt, og vil gerne gå af som formand i 2024. Men hun mangler en kasserer, og for kort tid siden meddelte to nye lovende aktive, at de stopper, fordi de ikke har tid.

Annonce

- Faktisk er vi kun fire i bestyrelsen tilbage og to frivillige, og det er slet ikke nok, hvis man skal involvere sig bare nogenlunde i de 508 børn, som ikke bare skal i gang. Mange skal også følges og hjælpes.

- Vi skal jo ikke alene hjælpe familierne til at komme i gang. Vi skal også hjælpe med at fastholde interessen, for det sker ikke altid automatisk i de her familier, siger Bente Kruse, der dog i 2022 fik en god nyhed: Et brobygningsprojekt med deltagelse af DGI skulle i gang på Lolland – og Trine Havlykke blev en af tre konsulenter, der hver fik ti timer om ugen til at dække hver deres hjørne af Lolland.

Vi skal jo ikke alene hjælpe familierne til at komme i gang. Vi skal også hjælpe med at fastholde interessen, for det sker ikke altid automatisk i de her familier.

Bente Kruse

Ti timer er dog ikke meget, så Trine Havlykke har haft rigeligt at se til, når hun skal dække hele Nakskov og Vestlolland, hvor der er mange familier tilknyttet. Også når der skal være møder og koordinering med de andre brobyggere Liv Graversen og Michael Stryger.

Men projektet slutter 31. december i år – og så er Bente Kruse sammen med de fire-fem andre aktive i ”BROEN Lolland” alene om at løse opgaven.

Integrationshjælp

Trine Havlykke er pædagog og aktiv i blandt andet håndboldklubben i Østofte. Og hun lægger ikke skjul på, at hun frygter for den dag, der ikke længere er et ordentligt projekt, som hjælper alle de børn og unge, der ikke kommer i gang med en fritidsinteresse i deres barndom.

- Omkring en tredjedel af vores målgruppe er jo indvandrere, der takket være foreningslivet får en ny indgang til livet i Danmark. Det er meget vigtigt, at sådan et tilbud består, siger hun og suppleres af Bente Kruse:

- Jeg tog mig for nylig tiden til at besøge en syrisk familie, som havde en del udfordringer, da jeg kontaktede dem for fem år siden. I dag er de aktive dele af samfundet og studerer med stor interesse i skoler og gymnasier. Sådan nogle besøg er brændstoffet, der gør det sjovt at være frivillig, siger hun og tilføjer, at hun er sikker på, at alternativet er, at mange familier lukker sig om sig selv.

På mange måder gælder samme mekanismer for danske familier, når de er presset økonomisk. Kommer de ikke ud og bliver en del af fællesskaberne, så kan det skade børnenes mulighed for at bryde den sociale arv.

Annonce

Private klarer den ikke

Bente Kruse fortæller, at Lolland Kommune rent faktisk har støttet med penge på forskellig måde, ligesom det har været muligt at få penge fra den statslige PUF-pulje.

Men det går tilbage med støtten.

- PUF-puljerne plejer vi at få hvert andet år, og det gav os vel i gennemsnit 100.000 kroner årligt. Men sidste år fik vi igen afslag. Samtidig har Lolland Kommune oplyst, at vi ikke skal forvente at få mere end de 150.000 kroner, siger hun og forklarer, at foreningen ellers tidligere har oplevet, at kommunen kunne give en tillægsbevilling, hvis det kneb med pengene.

- Negative meldinger fra store bidragsydere betyder end del, når budgettet er på omkring 600.000 kroner om året. Men det er vigtigt at understrege, at vi får rigtigt meget hjælp fra forskellige private, såsom EDC-mæglerne, medarbejderklubben på VESTAS og lokale loger og fonde. Virksomheder hjælper egentlig ikke så meget, som de kunne, så jeg tror også, at vi kunne skaffe lidt flere penge, hvis vi havde aktive nok til at udføre alt det praktiske. Løn bliver der aldrig råd til, og det er udfordringen, siger formanden, der ikke tror på, at en kommunal ordning med gratis foreningsdeltagelse med et ”Fritidspas” til socialt udsatte vil kunne hjælpe alle familier.

- Det vil være en god ting at gøre det gratis for de her familier at deltage i foreningslivet, men så ender hele den sociale opgave i foreningerne, der får mere arbejde, som de ikke kan klare. Desuden er det sådan, at de mest udsatte familier ikke opsøger selv hjælpen, siger Bente Kruse, der tror, at Lolland kommer til at kæmpe langt hårdere, hvis færre bryder den sociale arv.

- Man siger jo, at det er billigere at forebygge end at helbrede, og det kan jeg godt love for gælder for de her børn, så inden januar skal der ske noget. Ellers er det svært at bevare optimismen, siger hun.

Annonce
Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

Annonce
Annonce
Maribo

- Der gik ild i bilen, mens hun sad i den

112

- Han hørte et knald fra motoren - så begyndte det at ryge

Guldborgsund

10.000 var forbi: - Vi lykkedes med at vise det

112

U-vending gik galt: To biler kørte ind i hinanden

Lokal nyt

Gyser-afslutning: Rykker ned efter katastrofe-sæson

Lokal nyt

Mange gæster fra Lolland-Falster: Sort af mennesker på dyrskue

Lolland

Har sjældent set noget så slemt som de toiletter

Sport

Nykøbing FC udspillet i Pleidrup-farvel

112

Voldsomt trafikuheld i nat: Væltede ud over autoværnet

Lolland

Kunsttyv på spil: Stjal over flere dage

Biljagt

Efterlyser vidner mod fængslet 17-årig: Hvor var du lørdag nat?

Lokal nyt

Rune cruiser sig til ottendedelsfinalen i French Open

Royal Run

12-årige prins Vincent slår far og storebror i royalt løb

112

Sindssyg fart: To km/t fra vanvidsbilisme

Indland

Thomas løsladt fra iransk fængsel: Tvivlede på sin frihed

Sport

NFH taber tæt bronzekamp til Ikast

Annonce
112

Hjælp politiet: Ansigts-tatoveret røver stadig på fri fod

Royal Run

'Det bruger jeg helt ærligt ikke meget tid på'

Femern

Anklager vil til Højesteret med sag om russiske søfolk

Vejret

Solrig melding før sommerens første weekend: Over 20 grader

Lukket ned af fødevarestyrelsen

Slagterbutik er åben igen

Ugeavisen Lolland

Kofoedsminde satser på elbiler til alle formål

Ugeavisen Guldborgsund

Strandkirken er åben for sæsonen

Nykøbing

55-årig kontaktperson tilstår: Havde samleje med hende

Madens Folkemøde

Så er det i gang: 10.000 mennesker kommer forbi

Rødby

Ny sauna indviet: Hjælper dig via infrarøde stråler

Lolland

Gode nyheder: Den Grønne Verden åbner igen

112

Banegårds-ballade: Kom tilbage og kastede med flaske

Lokal nyt

Lokal landmand tørster efter regn

Sport

TSØ efter ny træner: Det har været os meget magtpåliggende

Lolland-Falster

Strafudmåling i omfattende voldtægtssag blev udsat

Lolland

Nu vender kongen hjem

Guldborgsund

Dømt for grov svindel: Lokal danseforening snød kommunen

112

Fare for at styrte sammen efter eksplosion: Nu sikres virksomheden

112

Havde testosteron med i bilen

Rødby

Stor trafikulykke torsdag aften: Flere tilskadekomne

Annonce
Annonce
Royal Run

Kritiserer det: For meget fedme-fokus

Ugeavisen Guldborgsund

Vind billetter til en sommertur i Tivoli

112

Håndværkerbil i brand: Værktøj er smeltet

Lolland-Falster

Advarer om knastør natur: - Tænk jer om

Ugeavisen Lolland

Knæk Cancer kommer til Maribo

Indland

Lastbils-blokader var ikke nok: Nu er det vedtaget

112

Dødsulykken på Falster: Politiet har stadig brug for din hjælp

Guldborgsund

Markant flere familier søger om hjælp til sommerferien

Lolland

Whitsun forsikrer: Det er vi 100 procent

Lokal nyt

Største tørke siden 2018: - Bliver værre for hver dag, der går

Lokal Nyt

Vil beskytte mod svindel: Træder i kraft i næste uge

Lolland

Nabobekymring: - Bare det ikke bliver et feststed

Transport

Cyklen bliver gratis: - Det er en alletiders ide

Lolland-Falster

Giver kommuner lov til at anvende tryghedsvagter