MARIBO/NAKSKOV: For mere end 170 år siden grundlagde A.H. Riise et destilleri på øen Sankt Thomas i Caribien, hvor han begyndte at producere rom af høj kvalitet. I dag er hans navn stadig synonymt med nogle af de bedste rom på markedet.
Historien om A.H. Riise begynder i 1838, hvor han forlod Danmark for at rejse til Vestindien. Han var en dygtig farmaceut og havde opdaget, at der var en stor efterspørgsel efter medicin i Vestindien. Han slog sig ned på Sankt Thomas, hvor han åbnede en apotekervirksomhed.
Men Riise var også fascineret af øens rige sukker- og romtradition. Han besluttede sig for at kombinere sin farmaceutiske viden med sin passion for rom og begyndte at eksperimentere med forskellige opskrifter. Snart var han kendt for at producere nogle af de fineste rom på øen.
I 1878 blev hans destilleri et af de mest kendte på Saint Thomas.
I dag er A.H. Riises rom stadig populær over hele verden og er kendt for at producere nogle af de mest luksuriøse og smagsfulde rom på markedet. Deres rom er kendt for at være blød og delikat, men samtidig rig på smag og karakter og i Maribo falder rommen i de lokale borgeres smag, fortæller Michael Gullits fra vinforretningen Vin og Velsmag, hvor cirka 30 procent af salget af netop det mærke.
- Min favorit er mærket ”Royal Navy”, som er en vildt god klassiker som er skabt som en ”hyldest til flåden”. Når nye officerer gennemfører deres uddannelse på akademiet, er det skik og brug at det fejres med et glas eller to af netop denne, fortæller vinhandleren, der også synes rigtigt godt om den lidt sødere rom ”Non Plus Ultra”, der også har en historie fra det maritime.
"Non Plus Ultra" betyder "intet overgår det" på latin, og det antages, at navnet refererer til den gamle myte om, at Herkules satte to søjler ved Gibraltar-strædet med ordene "Non Plus Ultra" for at markere grænsen for den kendte verden.
Vil man smage de mange rom fra A.H. Riise, så holder Vin og Velsmag et arrangement med rom og spisning på Restaurant Fjorden 24. marts.