Annonce
Ugeavisen Lolland

Vestergades frie galleri har nye ambitioner

Brian Von Kuba udvikler gerne sin kunst over flere år. Her er det motivet ”A history of colour TV”, som han stadig ikke er helt færdig med. Foto: Daniel Brøns
Man kan sagtens gøre en forskel for den internationale kunst ved at leje nogle lokaler – og stille dem til rådighed. Men efter fem år og et fantastisk afslutnings-arrangement, syntes Brian Von Kuba at det er tid at lukke galleriet og søge nye ambitioner for det fællesskab, som han har skabt.

MARIBO: Brian Von Kuba er ikke helt som den gennemsnitlige kunstner, som man ellers kan møde i Galleri Lolland – eller et af de andre gallerier. Få andre kunstnere har prøvet at være hjemløse i ti år af deres liv. Og formentlig er det også kun få af de andre, der godt kan bruge fem eller ti år på at bygge videre på et værk, indtil det har nået perfektionen.

Men for Brian Von Kuba er det vigtigste bare at leve – og føle sig fuldstændig fri.

- Når folk spørger mig, om det ikke har været forfærdeligt at være hjemløs, så kan jeg kun sige, at det synes jeg absolut ikke. Kun når man stort set ingenting ejer – og alligevel klarer sig fra dag til dag – takket være venner og bekendte, så ved man, at man er tryg og så fri, som man kan blive, siger Brian Von Kuba, der i sine år med galleriet har haft et utal af gæstekunstnere inde – fra store dele af Danmark – og fra nabolande som Tyskland og Storbritannien, som har haft glæde af galleriets gæstfrihed og evne til at arbejde sammen under ansvar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fællesskabets seneste event blev holdt i Ungdomsskolen og fik navnet ”DIY, DIT, DIN” – en forkortelse for ”Do It Yourself”, ”Do It Together” og ”Do It Now”. Og det signalerer præcis det, som Brian Von Kuba gerne vil se i galleri-fællesskabet: Individuel handlekraft og fælles ansvarlighed, hvilket på mange måder passede godt til deltagerne i festen, hvor der blev lavet masser af kunst sammen – og hvor der blev festet uden alkohol.

Efter at have skabt et fællesskab med et halvt hundrede kreative sjæle er Brian Von Kuba lidt vemodig over, at han nu har besluttet at forlade galleriet, hvor han i baglokalerne også har en lounge med alkoholfri bar – og Danmarks nok mindste scene i baggangen. Samt naturligvis egne værker, som han har lavet som kunstner i 23 år.

- Jeg tror, at jeg får lov til at beholde scenen, da den ikke skal lejes ud igen, siger Brian Von Kuba, der nu er på udkig efter sit næste mål, der meget gerne må være med mange flere kvadratmeter.

- Jeg drømmer om et sted på landet, som kan blive et opholdssted for mennesker, som er tilknyttet gallerifællesskabet. Ikke nødvendigvis en bopæl, men et sted, hvor man kan udfolde sig midlertidigt sammen med andre, siger kunstneren, der allerede har kig på flere steder på Lolland.

- Jeg cykler altid mindst 30 kilometer om dagen for at holde mig i form, så jeg får får samtidig kigget på mange fede steder – blandt andet på Vestlolland ser jeg mange muligheder, siger Brian.

Økonomisk er der dog behov for lidt opbakning fra fonde eller andre, der synes godt om hans idé.

- Galleriet er jo allerede blevet anerkendt af kommunen som en kulturinstitution, der er støtteværdig, så jeg tror bestemt også, at andre kan se, at vi har gang i noget spændende og nyskabende, siger Brian Von Kuba, der håber at skaffe 6-700.000 kroner til en begyndelse. Måske i en nedlagt industribygning eller et nedlagt landbrug, hvor taget i det mindste er tæt.

- Så er vi i gang og kan bygge videre på tingene, siger Brian Von Kuba, der er blevet utrolig glad for at bo i Maribo, hvor han har en lejlighed oven på det tidligere galleri.

Potentialet i Vestergade er han dog blevet lidt mere forbeholden over for i den seneste tid, hvor kommunen har tilladt nedrivninger på begge sider af vejen – uden at der er kommet noget nyt i stedet.

- Jeg kan simpelthen mærke, at det har givet en død stemning, at Tøjeksperten, slikbutikken, pizzariaet og blomsterbutikken er væk. Færre kommer ganske enkelt i her gaden, siger kunstneren, der mener, at nedrivningerne har forværret situationen - og man skal passe på, hvad der kommer ind i bybilledet.

- Jeg synes det havde været bedre at Granfeldtsgård var blevet til et kulturhus i Maribo. Men nu da grunden er tom synes jeg man kunne lave et rekreativ område for børn og voksne i Maribo, med by-haver, legeplads, bænke og grillplads, kano udlejning og den slags. Jeg håber bare ikke, at det nye kommer til at ligne det kedeligste nybyggeri i Herlev eller Ballerup, siger kunstneren, der – indtil han har fundet nye lokaler - arbejder videre med fællesskabet i ”Gallery O” med events i lånte lokaler.

Du kan besøge ”Gallery ” på www.galleryo.dk eller instragram @galleryo.dk.

  • Brian Von Kuba udvikler gerne sin kunst over flere år. Her er det motivet ”A history of colour TV”, som han stadig ikke er helt færdig med. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Jobbet er fundet: Pernille fik op til 25 konkrete jobtilbud

Lolland-Falster

Danmarks største forhandler overtager to lokale forretninger

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele

Sport

De skal sikre Danmark EM-succes

Guldborgsund

Alvorlig ulykke: Person i kritisk tilstand fløjet væk

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Guldborgsund

Efter tronskifte: Nu melder kongehuset ud om lokal protektion

Guldborgsund

Store trafikale udfordringer forude: Varer til november

Guldborgsund

Stor redningsøvelse ud for Gedser

112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

Politik

Trækker sig kort før valg: "Jeg kan ikke mere"

112

Lang formiddag: Tunnellen var spærret

Kultur

Får 20 millioner til særligt kunst-projekt

112

Politiet skød efter flugtbilist: Nu er der faldet dom

112

38-årig idømmes forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn

Politik

Pia Kjærsgaard: Det må ikke ske igen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Torben måtte lukke sin elskede bod: - Det gør mig så ked af det

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Nykøbing

Stort talent: Prestigefuld hæder til 18-årige Laurits

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub