Vi bruger cookies!

folketidende.dk anvender cookies til at give dig en god oplevelse, og til at huske dine indstillinger, gemme statistik og til at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker på et link på www.folketidende.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere
mit folketidende klub folketidende cookie-og-privatlivspolitik

Indland

Påskemad for 279 millioner ender i skraldespanden

Vi skruer op for indkøbene, når påsken er over os.




17. april 2014 kl. 08:33 Af /ritzau/

Annonce

Men det betyder ikke kun mere mad på påskebordet, men også mere mad i skraldespanden, viser nye beregning fra Landbrug & Fødevarer.

For hver gang danskerne bruger 1000 kroner på påskemad, ender mad for 140 kroner i skraldespanden. Eller hvad der samlet svarer til mad for 279 millioner kroner, skriver foodculture.dk.

Så selvom danskerne generelt er blevet bedre til at forhindre madspil, falder vi i i påsken, lyder det fra forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer, Marianne Gregersen, der står bag beregningerne.

- Vi ved fra undersøgelser, at danskerne har bragt madspildet kraftigt ned de senere år, men når det kommer til stykket, smider vi stadig alt for meget mad ud i påsken.

- Grundlæggende er vi nok bare ret traditionsbundne og vil gerne have, at bordet bugner af god mad. Og så bliver der også købt for meget ind og smidt for meget ud, siger hun.

Danskerne køber 24 procent mere mad i påskeugen end i en gennemsnitlige uge, men det får altså også skraldespanden til at bugne.

På en normal uge havner der madskrald for 225 millioner kroner i de danske skraldespande, men det tal eksploderer i påskeugen.

Det er første gang, at Landbrug og Fødevarer, der varetager interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder, har analyseret danskernes indkøb i påsken.

Undersøgelsen blev foretaget i uge 13 sidste år, og tallene stammer fra analysevirksomheden GfK Consumerscan og forudsætter, at danskerne smider lige så meget ud i påskeugen som i årets andre uger.

Ifølge Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, er en af årsagerne til det store madspild i påsken, at det endnu ikke er gået op for en stribe danskere, at lukkeloven er blevet liberaliseret.

- Vi ved, at der generelt er mindre madspild både hos detailhandlen, industrien og hos danskerne, men det sidder stadig dybt i os, at butikkerne har lukket i helligdagene i påsken.

- Derfor er der mange, som køber store mængder ind et sted og i god tid, der slet ikke står mål med behovet, siger hun.

I dag har alle supermarkeder med en omsætning på under 32,8 millioner kroner lov til at holde åbent i alle påskens helligdage.




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller debatten 26. juni 2017 kl. 13.19

AF: JOHN WENNERWALD

Politikerleden forstærkes igen 25. juni 2017 kl. 23.42

AF: LARS HENRIK OLESEN

Grov nedgørelse af Lolland… 22. juni 2017 kl. 06.30

AF: PER HØYEM

Vindmølledebat. 21. juni 2017 kl. 17.47

Annonce