Annonce
Bolig og livsstil

Her er de gode råd til at undgå håndværkerbøvl

Skal du have renoveret badeværelset, kan det være en god idé at være godt forberedt, inden byggeaftalen underskrives. Foto: Colourbox, arkivfoto

Der er mange ting, man som boligejer bør undersøge og forberede, inden håndværkeren påbegynder sit arbejde. Læs de gode råd her.

For mange er det en drøm at få badeværelset renoveret eller få lavet en tilbygning til huset, men byggedrømmen kan risikere at ende i et mareridt, hvis ikke man ser sig for.

Som boligejer er der nemlig nogle forbehold, du bør tage, inden du giver dig i kast med et byggeprojekt.

Det fortæller Ole Vedsted-Jakobsen, der er arkitekt hos Bolius med mange års erfaring i byggebranchen.

- Når man skal have lavet et håndværksarbejde, er det utrolig vigtigt, at man selv har gjort sig klart, hvad man vil have lavet og gerne skrevet det hele ned. Du er nødt til at tænke det hele grundigt igennem på forhånd, siger han.

Har du ikke en konkret plan over, hvad du gerne vil have lavet, risikerer du, at håndværkeren ikke får bygget efter dine ønsker.

Du kan blandt andet hjælpe dig selv ved at lave en tegning eller skitse over, hvad der skal laves, og ved større byggerier kan det sågar betale sig at få hjælp fra en arkitekt eller konstruktør.

- Det er meget billigere at rette tegninger til, selv om mange har svært ved at forstå, hvorfor man skal bruge penge på det. Men det bør man altså gøre for på den måde at undgå at lave fejl, som ellers ikke var afklaret mellem håndværkeren og dig, siger Ole Vedsted-Jakobsen.

Selv om det er sjældent, kan man i visse tilfælde også risikere at støde på håndværkere, der ikke har helt rent mel i posen.

Den bedste måde at skelne de gode fra de dårlige håndværkere er ifølge Ole Vedsted-Jakobsen at bede om referencer på personer, hvor håndværkeren tidligere har lavet arbejde.

Referencer er nemlig den eneste måde at kontrollere håndværkerens faglighed på.

- Disse referencer skal du ikke holde dig for god til at spørge den pågældende håndværker om. Selvfølgelig giver han de bedste referencer, han har, men min erfaring er, at hvis håndværkeren er en type, der giver problemer, så vil du altid kunne gennemskue det ved at tale med hans tidligere kunder, siger han.

I nogle tilfælde kan du risikere at løbe ind i det, som Ole Vedsted-Jakobsen kalder en "mareridtssituation for de fleste" - nemlig at ens håndværker går konkurs midt i byggeriet.

Det problem forsøger hjemmesiden bolighed.dk nu at finde svaret på med en ny database, der har fået navnet HåndværkerCV.

Her får "boligejerne muligheden for at vurdere sundheden af en håndværkers forretningen, før kontrakten underskrives", som bolighed.dk selv beskriver det.

I databasen har man samlet nøgletal på over 10.000 virksomheder, og med de oplysninger kan man se, hvordan virksomheden har klaret sig i det forgangne regnskabsår, lyder det fra den administrerende direktør i bolighed.dk, Christian Jaspers.

- Samtidig viser vi, hvordan virksomhedens resultater ligger i forhold til den samlede branche. På den måde får du som boligejer et fingerpeg om, hvorvidt din foretrukne håndværker har styr på forretningen, siger han og fortsætter:

- Vi håber, at den her funktion for det meste vil bidrage til at give boligejerne en god fornemmelse i maven, før de indgår kontrakt, for det er heldigvis sådan, at langt de fleste håndværkere har en ganske fin forretning, siger han.

Vil du også undgå at stå med penge i klemme under et byggeprojekt, lyder rådet fra Ole Vedsted-Jakobsen, at du aldrig betaler penge forud.

En anden god idé er, at du laver en kontrakt, der præcis beskriver, hvilke håndværksmæssige opgaver der skal laves, samt hvilke betalingsvilkår I sammen har indgået.

Fakta: Det kan du bruge bolighed.dks HåndværkerCV til:

- Databasen indeholder indtil nu nøgletal på over 10.000 virksomheder.

- Disse tal bliver præsenteret, så boligejerne overskueligt kan se, hvordan en virksomhed har klaret sig i det forgangne regnskabsår og sammenligne resultaterne med den samlede branche.

- Hver virksomhed præsenteres med sit eget HåndværkerCV, hvor du også kan se virksomhedens kompetencer.

- Som boligejer får du også selv mulighed for at anerkende håndværkere for veludført arbejde.

Kilde: Bolighed.dk.

  • Håndværker
    Skal du have renoveret badeværelset, kan det være en god idé at være godt forberedt, inden byggeaftalen underskrives. Foto: Colourbox, arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Falster

Lokal grevinde er død

Guldborgsund

Udfordringerne vil ingen ende tage: Nu har de store fugtproblemer

Rødby

Politiet på pletten: Snorksov i varerummet

Udland

Israelsk invasion får USA til at bremse bombeleverance

Falster

- Det er både utidigt og umodent at bringe det op

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Dølle

Drugging-mistanke på Dølle: "Ulykkeligt og utrygt"

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Lolland

Klar med gigantisk findeløn: - Una er som et familiemedlem

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Annonce
Annonce
112

Frækt jakke-tyveri i Nakskov

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Skole

Tesfaye: Folkeskoleaftale skal tage hånd om lav bestå-procent

Sport

Gerts vanvittige projekt: - Jeg var helt ristet og forvirret

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster