Annonce
Erhverv

Er du blevet aldersdiskrimineret i din jobsøgning?

Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Erhvervsklumme: Det er ulovligt, hvis du er blevet fravalgt til en stilling på grund af din alder, skriver Folketidendes nye klummeskribent.

Måske har du prøvet det eller kender nogen, der har. Du har sendt over 100 ansøgninger. Du synes, at du matcher alle kravene i jobannoncen. Du har lavet en rigtig god og motiveret ansøgning. Dit cv står lysende klart. Men du bliver ikke kaldt til samtale. Eller måske er du heldig at komme til første samtale, måske også anden samtale, men du får alligevel ikke jobbet. Du begynder at tænke, at det måske har noget med din alder at gøre.

I Danmark har det længe været forbudt at diskriminere ansøgere ifølge forskelsbehandlingsloven. Det gælder både køn, etnisk oprindelse, seksuel orientering og alder. I foråret 2022 blev loven skærpet, og det blev klart forbudt, at arbejdsgiveren beder om oplysninger om ansøgers alder i for eksempel ansøgninger og cv.

Fokus på ledelse

Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende. Britta har flere års erfaring med ledelse og rekruttering inden for den offentlige- såvel som den private sektor, herunder ejerledede virksomheder, fonde og organisationer.

Til jobsamtalen må arbejdsgiveren heller ikke spørge dig, om hvor gammel du er. Arbejdsgiveren må med andre ord ikke fravælge dig til jobbet på grund af din alder, og han/hun kan risikere at skulle betale dig klækkelig godtgørelse som kan være en årsløn af det job, du ikke fik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Loven har mødt opbakning både politisk og i det private erhvervsliv. Dels er det offentlige interesseret i at løse det demografiske pres med flere og flere ældre og at have så mange som muligt i job, dels mangler virksomhederne jo hænder. Det er også blevet fremhævet, at det er potentiale for erhvervslivet i kun at ansætte de bedste ansøgere, uanset deres alder.

Kan arbejdsgiver alligevel ikke bare finde ud af min alder, vil du måske spørge. Jo, arbejdsgiveren skal ikke være særlig god til at regne for at kunne sjusse sig frem til, hvor gammel du er ud fra dine eksamenspapirer, eller hvornår du startede i dit første job.

Og virksomheden har stadig ret til at spørge efter dine eksamenspapirer med videre. Men det vil være i strid med loven, hvis virksomheden under behandlingen tilsidesætter din ansøgning på grund af din alder.

Hvad skal du så gøre, hvis du har på fornemmelsen, at du er blevet fravalgt på grund af din alder? For ét er lovgivning, noget andet er virkeligheden. I 2022 kom Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) med en undersøgelse af, hvor mange personer over 50 år, som oplevede at være blevet diskrimineret i en jobsøgningsproces. At de fastansatte svarede ni procent, at de havde oplevet diskrimination. Af de ledige +50-årige var tallet helt oppe på 45 procent.

Sandheden er, at der reelt ikke er meget, du kan gøre. Det kan være svært for dig at bevise, at du er blevet fravalgt på grund af alder i en rekrutteringsproces, med mindre du direkte er blevet bedt om at oplyse din alder i en mail eller lignende. Hvis du mener at kunne dokumentere aldersdiskrimination, kan du klage til Ligestillingsnævnet eller kontakte din faglige organisation.

Men det er noget op ad bakke. Ifølge Ligebehandlingsnævnets årsberetning 2022 var der 41 sager angående aldersdiskrimination generelt, altså ikke kun i forbindelse med jobsøgning. Syv af disse sager fik en godtgørelse.

Der eksisterer desværre stadig en lang række fordomme om seniorer på arbejdsmarkedet. Nogle af skrønerne er, at seniorer har flere sygedage, at de ikke er åben over for udvikling, at de ikke gider at samarbejde, at de ikke har fulgt med tiden, at de er langsomme osv.

Der eksisterer desværre stadig en lang række fordomme om seniorer på arbejdsmarkedet.

Listen kan fortsætte i det uendelige. Det er virkeligt trist, at arbejdsmarkedet stadig har de fordomme og ikke ser på det enkelte menneske og hans/hendes kompetencer og potentiale. Så hvis du har oplevet aldersdiskrimination, så fortæl åbent om det. Det er en af måderne at få bugt med diskriminationen på.

I den næste erhvervsklumme vil du få nogle konkrete råd til, hvad du kan gøre og skal være opmærksom på, hvis du søger job som senior.


  • Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Annonce
Erhverv

"Yderst problematisk": Anbefaling møder stor skepsis fra turisme-organisation

Erhverv

Kan koste tusindvis af arbejdspladser, vurderer ekspertgruppe

Annonce
Annonce
Lolland

Ny ejer vil realisere kæmpe ferieby på Lolland

112

271 taget i fartkontroller

112

Hurtig indsats: Bilbrand slukket før brandvæsnet nåede frem

Indland

Randers Kommune kræver knap 120 millioner fra Nordic Waste

Lokal nyt

Lægemangel: Det står værst til i vores region

Sport

NFC vender 0-2 til uafgjort i næstsidste testkamp

Guldborgsund

Nu er det afgjort: De skal bygge sygehusets nye sengebygning

Sport

NFC-talent fik første startplads på landsholdet i dansk sejr

Lolland

Lokal forfatter nomineret til fornem pris

Indland

Medicin kan sætte turbo på nedbrydelsen af PFAS i kroppen

Vejret

DMI udsender varsel: Færgeafgange aflyst

Vejret

Voldsomt vejr på vej: Orkanstød rammer om under 24 timer

112

Sigtet for voldtægtsforsøg og vold: Nu er 40-årig bag tremmer

Indland

Første gang i over et årti faldt salget

Lokal nyt

Andre golfklubber drukner - men her holder de åbent

Annonce
Annonce
Lolland

Syrebombe smidt på Bjarnes museum

Sport

Ærlig Cecilie Greve: - Det resultat kan vi godt leve med

Sport

NFC henter tårnhøj spiller i Hillerød

Femern

Nu har Femern-projektet nået lærlinge-milepæl

Guldborgsund

Fredag falder dom: Det er kommet frem under Paninosag

Sport

Skadesramte NFH pressede formstærke Ikast

Lokal nyt

Pengeregn over Lolland-Falster: Kvart milliard udbetalt