Annonce
Erhverv

Sådan kan du være med til at gøre din virksomhed mere bæredygtig

Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Erhvervsklumme: Tænker du, at din virksomhed må til at steppe op, men at du ikke ved, hvordan du skal få bæredygtighed mere på dagsordenen? Her er der nogle råd til, hvad du kan gøre.

Er du også bekymret over, at det bliver varmere og mere regnfuldt, og at du måske risikerer oversvømmelser der, hvor du bor?

Tænker du, at din virksomhed må til at steppe op, men at du ikke ved, hvordan du skal få bæredygtighed mere på dagsordenen? Her er der nogle råd til, hvad du kan gøre.

For det første skal du ikke fortvivle. Uanset hvad din virksomhed laver, og hvor stor eller lille den er, kommer den helt sikkert til at arbejde med bæredygtighed i en eller anden form.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på ledelse

Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende. Britta har flere års erfaring med ledelse og rekruttering inden for den offentlige- såvel som den private sektor, herunder ejerledede virksomheder, fonde og organisationer.

De nye direktiver fra EU betyder øget krav til alle større virksomheder. De skal rapportere og dokumentere, hvordan de arbejder med miljø og klima, mennesker og samfund samt økonomi og ansvarlig virksomhedsdrift.

Mennesker og samfund handler for eksempel også om jeres trivsel i virksomheden. Men det kommer også til at ramme mindre virksomheder, fordi de større virksomheder vil bede deres leverandører om, at de også kan dokumentere deres bæredygtighed.

Når man arbejder med bæredygtighed, er det vigtigt at få kortlagt, hvad I rent faktisk gør. Ellers kan man jo ikke se, hvad man kan gøre bedre.

Det kan være, at I har en leverandør, som måske er ligeglad med miljøet. Så kan I foreslå ledelsen en ny og bedre leverandør. Eller I kan skære ned på de fysiske møder, der kræver transport i ind- og udland. Det kan også være, at I skal servere mindre kød i kantinen.

Du og dine kollegaer kan hjælpe ledelsen med at sætte spot på disse områder. Rigtig mange af de gode forslag til bæredygtige forandringer kommer ofte fra medarbejderne. Husk at sætte jer ind i, om jeres virksomhed allerede arbejder med bæredygtighed og inden for hvilke områder.

Mere bæredygtighed er dog ikke lige noget, der sker ved et snuptag. Det er en forandringsproces, hvor nogle kollegaer vil være positive, men andre helst vil være fri og fortsætte som hidtil.

Ligesom ved andre forandringer, hvor der skal ændres vaner. Derfor skal I starte med at blive enige om et fælles formål, som alle kan stemple ind på. Det kan for eksempel være, at I er enige om, at fordelingen af mænd og kvinder skal være mere lige, når I rekrutterer.

Pas på med ikke at lave et bæredygtighedspoliti, der slår hårdt ned på dem, der ikke lige retter ind. Det tager tid at ændre fokus og skabe en ny kultur omkring bæredygtighed. Aftal også, hvordan I vil måle ændringerne og kommuniker løbende, så alle kan følge med i de nye tiltag.

Der vil sikkert komme mange idéer op, men ikke alle idéer er lige væsentlige. Derfor skal I også finde ud af at prioritere indsatserne.

Hvilke af de områder, som I har fundet frem til, vil skabe størst forandring og gavne miljøet eller jeres arbejdsplads mest? Det kan man gøre ved en øvelse, hvor man sætter post-it op i fire firkanter for, hvad der vil have meget eller stor betydning, en vis betydning eller slet ikke have noget virkning på noget.

Det kan godt tage lidt tid at blive enige om, hvor sedlerne skal sidde. I kan også tale om, hvad I selv kan beslutte, og hvad der kræver ledelsens opbakning. Det kan være nogle interne forhold, som stresser organisationen og ødelægger arbejdsmiljø.

For eksempel at mange kommer for sent til møder, så alle skal halse rundt bagefter. Her kan det være en god idé at lave en papir på, hvad I er blevet enige om. Mulighederne er mange, så det er bare at gå i gang.

Mulighederne er mange, så det er bare at gå i gang.

  • Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Annonce
Erhverv

Scandlines sætter passagerrekord - men resultatet falder

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Skole søger nye unikke talenter: Og det koster ingenting

Guldborgsund

Peder stopper efter 33 år

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem