Annonce
Erhverv

Sådan søger du job, hvis du er 50+

Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Erhvervsklumme: Jobsøgning indeholder en god del psykologi. Sådan lander du et godt job, selv om du er 50+, skriver Folketidendes klummeskribent.

Jens, der er en af mine gamle venner, havde set en annonce for et job, der bare lige var hans drøm. Vi sad og drak kaffe og talte om hans jobmuligheder. Men, sagde han, selvom det var drømmejobbet, ville han ikke søge det. Han var jo lige fyldt 60, og de ville nok have en yngre profil.

Mange oplever, at deres ansøgning kommer nederst i bunken, hvis de søger job som 50+- årige. Selvom det ikke er lovligt, at virksomhederne diskriminerer på alder, så sket det hele tiden alligevel. Men pas på med at diskriminationen ikke starter hos dig selv. Hvis du først begynder at ligge under for, at du nok også er for gammel til det og det job, så bliver det let en selvopfyldende profeti. I stedet skal du arbejde med, hvad du kan gøre, så du stiller dig selv bedre, når du søger job.

Fokus på ledelse

  • Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende. Britta har flere års erfaring med ledelse og rekruttering inden for den offentlige- såvel som den private sektor, herunder ejerledede virksomheder, fonde og organisationer.

Generelt skal din ansøgning og cv stå skarpt i forhold til det job, du søger - uanset din alder. Alt for mange ansøgere læser ikke jobannoncen ordentlig. Du skal gennemgå stillingskravene omhyggeligt og vær sikker på, at du forstår, hvad virksomheden har brug for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du er i tvivl, så ring og spørg virksomheden, eller spørg nogle i din omgangskreds. Hvis der er noget af det ønskede, du ikke kan, så forsøg at beskrive nogle erfaringer du har, der måske ligger tæt op ad. Men uden at det virker påtaget. Du skal også skrive, hvad der motiverer dig ved lige den stilling og ved firmaet. Det kræver, at du bruger noget tid på at finde oplysninger om virksomheden og sætter dig ind i deres virkelighed. Alt for mange ansøgere glemmer at fortælle, hvorfor jobbet er det helt rigtige for dem - og hvad de vil kunne tilføre virksomheden.

Men hvad så med den alder? Selvom virksomheden må ikke må bede om oplysninger om din alder, kan man jo som regel ud fra dine erfaringer og ansættelser regne ud, at du ikke er nogen årsunge. Lad imidlertid være med at start din jobannonce med at skrive ”jeg er lige fyldt 60 år, og det håber jeg sandelig ikke er noget problem, for jeg vil gerne arbejde mange år endnu”. Eller noget i den dur. Hvis du gør det, fremhæver du jo netop din alder i stedet for dine erfaringer og dine kompetencer.

Jobsøgning indeholder en god del psykologi. Hvis du begynder at tvivle på, om din alder er et problem, kan arbejdsgiveren mærke det. Også gennem papiret. Virksomhederne efterspørger kompetencer og en der, der tror på sig selv, og på den forskel man kan gøre. Giv virksomheden konkrete eksempler på, hvad du har og har opnået og på områder, du er særlig god i forhold til andre. Det kan godt tage noget tid at finde frem til de eksempler, men det er afgørende for din succes. Det kan for eksempel være, at du er særlig god til at være opmærksom på alle i teamet. Sørg også for at holde dig opdateret, så du ved, hvilke behov der er ude i virksomhederne. For mange har en indefra-ud tilgang, når de søger job.

Når du er kommet godt i gang med jobansøgninger og troen på dig selv, så lad være med at blive slået ud af afslag. Du vil formentlig få afslag, fordi der er mange tilfældigheder i, om det rigtige match er der for både dig og virksomheden. Hvis du har gjort dit hjemmearbejde godt, er dine chancer dog meget større. Det kan også være en god ide at sende uopfordrede ansøgninger til virksomheder, som du virkelig gerne vil arbejde for. Men lad være med bare at tonse ansøgninger afsted uden det fornødne forarbejde.

I Jens’ tilfældet endte det med, at han søgte jobbet. Han fik det, fordi han bare var den bedst kvalificerede. Selvom han var fyldt 60.


  • Britta Borch Egevang er ledelsesrådgiver og partner hos Holmgaard Management og skriver om virksomhedsledelse for Folketidende.
Annonce
Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Annonce
Annonce
112

Jesper ydede straks førstehjælp efter alvorlig færdselsulykke: Nu hyldes han for sit heltemod

Lolland

Sultne geder lever stadig ved nedlagt godsbane: - Det gør mig vred og ked af det

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

112

Truede unge mænd på livet, men 23-årig var ikke færdig med at bryde loven

112

Dagens dyreste færgebillet: Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Annonce
Annonce
112

Brandfolk på sjælden redningsopgave på loft

Erhverv

Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst

Erhverv

Aftale om overenskomst på sundhedsområdet er i hus

Indland

Nyt gebyr truer forskning for svage patientgrupper

112

Blev de tabt eller anbragt bevidst? Flere biler påkørte store sten på Lolland

Sport

Målfest i Boxen: - Snæver sejr over bundhold

Guldborgsund

Ulla vil testamentere sit hus til bæredygtighed