Landbruget kan hente på gyngerne, hvad de mister på karrusellerne i forhold til fremtidens EU-landbrugsstøtte.
En ny grønnere EU-landbrugspolitik har været længe på vej. Bliver det gjort rigtigt, så bakker dansk landbrug op og kan vinde på det.
- Diskussionen om landbrugsstøtten har ændret sig i retning af, hvad de europæiske forbrugere får for de mange penge, der investeres i europæisk landbrug, siger formand Niels Jørgen Pedersen fra Landbrug & Fødevarer og fortsætter:
- Det er positivt, hvis det bliver gjort på den rigtige måde, som også tilgodeser, at vi i dansk landbrug forsøger at målrette miljøindsatsen der, hvor miljøproblemerne er.
En af de store udfordringer ifølge Niels Jørgen Pedersen er gabet i Europa mellem de mange millioner små landbrug og udviklingen af moderne højeffektive landbrug som de danske.
Her frygter Landbrug & Fødevarer for, at vægtskålen skal tippe til fordel for små og ineffektive bedrifter.
Han peger på, at Danmark er et af de lande, hvor fødevarer produceres med den laveste klimabelastning per enhed. Samtlige landmænd i EU står med samme udfordring om at lave mere mad med færre ressourcer og mindre miljø- og klimabelastning.
Det kan ifølge landbruget kun lade sig gøre ved at satse på en bæredygtig, højteknologisk fødevareproduktion med EU-støttet til nye grønne teknologier.
Landbrug & Fødevarer er derfor enige med fødevareminister Mette Gjerskov (S) i, at Danmark skal lægge sig i selen for at hive en markant større andel af EU's landdistriktsmidler hjem.
Penge som kan bruges til landbrugsstøtte i mere bred forstand og udvikling af nye grønne teknologier.
Danmark har hidtil kun fået 0,3 procent af EU's landdistriktsmidler. Ifølge Landbrug & Fødevarer udgør det danske landbrug 2,5 procent. af EU's samlede landbrugsproduktion.
- Danmark bør satse på en andel af landdistriktsmidlerne, der svarer til landbrugsproduktionen. Lykkes det, så kan vi hente et større beløb på den konto end det, vi mister på den direkte støtte, siger Niels Jørgen Pedersen.
/ritzau/