Den danske slagterikæde Danish Crown har fundet en lukrativ forretning i at eksportere so-yvere med mælk til Thailand.
Det skriver landbrugsavisen.dk fredag.
I Thailand regnes yverne for en delikatesse, og det har nu ført til en større eksportordre for den danske slagterikoncern.
Danish Crowns underdirektør i eksportafdelingen, Søren Tinggaard, betegner so-yver-eksporten som "et nyt specialmarked".
- Tidligere var so-yvere et lavprisprodukt for os. Men nu er det gået hen og blevet et attraktivt produkt, siger Søren Tinggaard til landbrugsavisen.dk.
Hidtil er so-yverne blevet solgt til lave priser og brugt til dyrefoder til blandt andet mink.
Men den nye eksportordre, der blev startet for få måneder siden, har forvandlet so-yverne til en guldgrube.
- Vi har fået en markant prisstigning, en mangedobling af prisen, oplyser Søren Tinggaard, der dog af konkurrenceårsager ikke vil ud med nøjagtige priser.
I Thailand koges yveret, hvorefter det skæres i skiver og grilles, før det serveres som en delikatesse. Det afgørende for thailænderne er, at der er mælk i kirtlerne, for at smagen er i orden.
- Mælken må ikke være sur, og det kan den hurtigt blive. Derfor kræver det, at vi fryser yveret ned straks efter slagtning, fortæller underdirektøren.
Han ønsker ikke at oplyse præcist, hvor store mængder so-yvere, men han understreger over for landbrugsavisen.dk, at der er tale om "en pæn del".
Aftalen med importøren fra Thailand er forhandlet hjem af Danish Crowns afdeling for biprodukter, der arbejder for at afsætte lavprisprodukter på nye og mere lukrative måder rundt om i verden.
Tidligere har afdelingen skabt store succeser ved blandt andet at eksportere grisetæer og knyster til Kina.
/ritzau/