Brændenælder og skvalderkål er for mange ukrudt, der skal væk. Men nu vil detailkæden Irma ændre danskernes holdning til de to planter.
Fra tirsdag bliver det nemlig muligt at købe både friske brændenælder og skvalderkål og dermed give et nyt pust til madlavningen.
En bakke med brændenælder eller skvalderkål vil koste 15 kroner. Især nælderne skal man være hurtigt for at få fingre i, for der er kun nok til et par ugers salg, lyder det.
Skvalderkålen ventes at være i butikkerne i en længere periode.
- Vi ønsker at styrke den danske madkultur, siger indkøbschef Hans Christian Ipland, Irma.
Salget af de to planter skal ses i sammenhæng med Irmas satsning på det nordiske køkken.
- Målet er at bringe den mere jordnære filosofi bag det nordiske køkken, som en række kendte kokke har udviklet, videre til vores kunder, siger Hans Christian Ipland.
Han tror på, at kunderne er klar til at prøve de nye ting. Det bygger han blandt andet på, at det er gået ganske godt med at sælge tørrede brændenælder - og man har haft god succes med at lancere ramsløg.
- Det er ekstra sjovt at prøve noget nyt, når det er noget næreksotisk, der gror for næsen af en, siger Hans Christian Ipland.
Kålen kan bruges i salat og te, mens brændenælder er fulde af vitaminer og kan bruges i suppe, tærter og brød.
Brændenælder "brænder" som bekendt, og derfor skal de overhældes med kogende vand før brugen.
Når der kun er en begrænset mængde brændenælder til rådighed skyldes det, at man kun bruger fine, små skud.
I første omgang hentes brændenælderne som vilde vækster hos Irmas leverandør. Hvis der bliver tale om en succes, kan der blive brug for en mere systematisk dyrkning, vurderer Hans Christian Ipland.
Og måske kan danskerne blive ansporet til at plukke planterne selv i haven, håber han.
/ritzau/